Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Čtvrtá posila pro Spartu. Přichází Australan, který s Priskem porazil Slavii

04. leden 2023
Sdílejte:
Australský záložník Awer Mabil přichází na hostování ze španělské La Ligy. Pod trenérem Brianem Priskem odehrál dvě sezony v Dánsku.
Awer Mabil se hlásí do Sparty.Foto: AC Sparta Praha

Čtvrtou zimní posilou Sparty je australský reprezentant Awer Mabil. Sedmadvacetiletý křídelník a záložník přichází na Letnou na hostování ze španělského Cádizu z La Ligy, kde v této sezoně odehrál v pěti zápasech celkem 162 minut.

„Awer je ofenzivní křídlo, pracovitý hráč, který umí přejít přes protihráče v souboji jeden na jednoho. Má zkušenosti z mezinárodních zápasů, které odehrál jak v dresu národního týmu Austrálie, tak v evropských pohárech. Je to týmový hráč s vítěznou mentalitou. Výhodou je, že ho trenér dobře zná ze společného působení v Midtjyllandu,“ říká o nové posile Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty.

Mabil se narodil v Keni, reprezentuje ale Austrálii, kde se se svou rodinou usadil, když mu bylo deset let. S australskou reprezentací se představil také na uplynulém světovém šampionátu v Kataru, kde zasáhl do dvou zápasů (17 minut proti Francii a 5 minut proti Tunisku). V dresu národního týmu dosud odehrál 31 zápasů a vstřelil osm gólů.

Po třech sezonách v Adelaide United přestoupil ve dvaceti letech do Midtjyllandu. Zpočátku ale nedostával příliš prostoru, a tak zamířil na hostování do dánského Esbjergu, později pak do portugalského celku Pacos de Ferreira.

Do Midtjyllandu se vrátil v roce 2018. A následující dvě sezony v klubu mu vyšly. V 64 zápasech vstřelil 14 gólů a přidal 16 asistencí. V první sezoně pomohl vybojovat triumf v dánském poháru, o rok později pak slavil zisk mistrovského titulu.

V dresu Midtjyllandu naskočil také do 15 zápasů v Lize mistrů, ve kterých vstřelil tři góly a asistenci v kvalifikačním utkání proti Slavii, které Midtjylland vyhrál 4:1. Dalších 10 startů pak zapsal v Evropské lize. V dánském klubu se potkal také s aktuálním realizačním týmem Sparty.

V únoru loňského roku zamířil na hostování do Kasımpasy. Po konci tureckého angažmá přestoupil do Cádizu, kde ale příliš šancí nedostával, a tak se rozhodl změnit působiště.

Na hostování do konce sezony na Letnou už dřív přišel z Lazia Řím srbský obránce Dimitrije Kamenovič (22 let). Na přestup pak do Sparty dorazili také záložníci Kaan Kairinen a Qazim Laci. První je 24letý finský reprezentant z norského Lilleströmu, druhý 26letý albánský reprezentant přišel z francouzského AC Ajaccio.

Opačným směrem Sparta poslala třeba záložníka Jana Fortelného, který bude hrát na jaře v Olomouci. V Mladé Boleslavi bude hostovat bek Martin Suchomel a brankář Dominik Holec v Lechu Poznaň.

Posilu dnes oznámila také Slavia, která z Mladé Boleslavi kupuje dvacetiletého Davida Pecha.


Související články

Devadesátky je potřeba dostat z českého fotbalu, říkají Haindlová a Tomíček

Advokáti Markéta Vochoska Haindlová a Zdeněk Tomíček se věnují sportovnímu právu. Jak si po právní stránce stojí fotbal v Česku? Daří se čistit prostředí od „starých“ struktur? Jak velký vliv mají hráčští agenti? Mají fotbalisti dostatečné zastání? A jak je to s jejich statusem OSVČ?

Podcast

Video: Bořil vysadil sedativa. Suchánek zve do Edenu na titul

Mužskému týmu Slavie se titul vzdálil, ženský tým ale v sobotu hraje v Edenu derby se Spartou, které ho může výrazně přiblížit ke třetímu titulu v řadě. A na Slavii mají zálusk i na návštěvnický rekord, ke kterému by mohlo pomoct i video Michala Suchánka v rozhovoru se svým autem.

Ženský fotbal

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu