Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Luboš Brabec

Sportovní novinář. Z fotbalu ho nejvíc baví ten německý, už čtyřicet let. Aktuálně publikuje především na svých stránkách lubosbrabec.cz

Úprk přes hřbitov i skvělá akustika. Jak chutná fotbalový Hamburk?

Vydejte se s námi na reportáž do Hamburku. Volksparkstadion, kde bude česká fotbalová reprezentace hrát dva zápasy na Euru, býval domovem Kevina Keegana a viděl i historickou porážku s NDR.

Cesta na Euro

Proč je domácí prostředí výhodou? Vliv fanoušků se přeceňuje

Zkusili jsme v datech najít odpověď na věčnou otázku, proč jsou domácí týmy úspěšnější. Hraje roli dlouhé cestování? Je ještě důležitá znalost domácího prostředí? Jak vlastně dokáží fanoušci ovlivnit výkon sportovců? A nemají nakonec největší vliv rozhodčí, kteří podlehnou atmosféře?

Data

Fotbal, pivo, bratwurst. Jak jsem během ročního putování objevil opravdový kult

Jeden rok. Dvanáct zápasů v pěti spolkových zemích. Od Bundesligy po šestou nejvyšší soutěž. Moje sonda do nitra německého fotbalu jistě nebyla reprezentativní, ale přinesla mi spoustu zážitků a utvrdila mě v pocitu, že tenhle jedinečný svět stojí za pozornost. Přesvědčte se taky.

Reportáž

Bundesliga po vlastní ose. Jak, kam, za kolik i jak ulovit slevu

Z evropských top lig je nejblíž, tradičně v ní působí hodně českých fotbalistů a pyšní se atmosférou, jakou jen tak někde nenajdete. To je Bundesliga. Pokud vás láká návštěva této soutěže, která se po zimním spánku už opět rozjela, vytahujeme pro vás znovu manuál, kolik stojí lístky, jak je sehnat a na co si dát pozor.

Vstupenky

Sešívané mistryně světa. Finále hrály v dresech AC před 40 tisíci lidmi

Jak se fotbalistky Jana Mandíková s Márií Ševčíkovou staly v roce 1970 světovými šampionkami a proč tenhle titul nezískaly pro Československo, ale pro Dánsko.

Girl Power

Mejdan skončil, co bude dál? Union na rozcestí

Čtyři roky trvala fotbalová pohádka Unionu Berlín. Z druhé Bundesligy poskočil až do Ligy mistrů, ale letos na podzim přišel pád, který vyústil i v odchod oblíbeného kouče Urse Fischera. Teď jsou před kultovním klubem z Köpenicku měsíce plné nejistot.

Union Berlín

Jen půlka srdce pro fotbal. Izrael má na Euro blízko i daleko

Izraelští fotbalisté si v Paříži po 48 letech zahrají na olympijském turnaji a nejsou ze hry ani o účast na Euru. Čeká je barážový zápas s Islandem – a pak se uvidí. Pro židovský stát, který vede válku proti teroristům z Hamásu, by to byl historický postup. A také vzpruha v těžkých časech.

Cesta na Euro

Cruijff v dresu se dvěma pruhy. Válka bavorských ševců

Na konci čtyřicátých let 20. století se zrodila nebývalá rivalita značek Adidas a Puma. Intenzita už trochu polevila, pořád je to ale fascinující příběh.

Historie

Sloupne nálepku Neverkusen? Xabi Alonso, nová trenérská hvězda

Leverkusen odehrál v sezoně zatím sedmnáct zápasů: šestnáct jich vyhrál a jednou bral bod. Realisticky si může dělat zálusk hned na tři trofeje. I tohle je skvělá vizitka Xabiho Alonsa, nové trenérské hvězdy. K chřadnoucímu týmu přišel loni v říjnu a stvořil z něj aktuálně neporazitelný stroj.

Bundesliga

Uprostřed žlutočerného moře. Jak chutná fotbal v Dortmundu

81 365. Číslo známé asi většině fanoušků Dortmundu. Taková je kapacita jejich stadionu a obvykle také počet prodaných lístků. Pokud jeden z nich zbyde i na vás, očekávejte nevšední zážitek. Tady je původní reportáž ze Signal Iduna Parku. Nebo spíš z Westfalenstadionu?

Reportáž
Popup se zavře za 8s