Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Sen i deset milionů. Pražská S jdou do boje o skupiny v Lize mistryň

20. září 2022
Sdílejte:
Slavia proti islandskému mistrovi, Sparta proti AS Řím. České zástupce v jediném ženském evropském poháru čekají klíčové bitvy. Postup do skupiny by zvýšil prestiž českého ženského fotbalu a pomohl by uvadajícímu koeficientu i klubovým pokladnám.
Momentka z přípravy proti Realu Madrid.Foto: SK Slavia Praha

Zápasy podzimu jsou tu. Ve středu vstoupí fotbalistky SlavieSparty do druhého kola Ligy mistryň. Jde o hodně. O historický postup do osmifinálových skupin, kterých se účastní jen 16 nejlepších týmů Evropy. Za odměnu by čekalo šest prestižních duelů.

„Skupiny se hrají na velkých stadionech a před televizními kamerami. Je to velká věc a chceme ji zažít. Jde o klíčový zápas minimálně podzimní sezony,“ říká Blanka Pěničková, asistentka trenéra Slavie.

Mistrovské Slavii v cestě stojí islandský mistr Valur Reykjavik, Sparta poměří síly s italským vicemistrem AS Řím. Slavia začíná na Islandu a odvetu hraje doma na stadionu SC Xaverov ve středu 28. září od tří hodin odpoledne. Jde o státní svátek, takže čas je ideální.

„Na stadion v Horních Počernicích se vejde zhruba 1500 diváků a doufám, že bude plno. V Edenu byla na Lize mistryň vždy minimálně dvoutisícová návštěva a byl to krásný zážitek. Doufám, že vzdálenější stadion Slávisty neodradí,“ říká Pěničková.

„V Edenu se nehraje kvůli špatnému stavu trávníku. V sobotu před námi tam hraje reprezentace s Portugalskem, tak je třeba nechat čas na regeneraci pro další zápas mužů,“ vysvětluje Pěničková.

Sparťanské ženy si naopak hlavní stadion užijí. Na Letné celý souboj s AS Řím vykopnou. Hraje se zítra od 18:30 a vstupenka je za 100 korun. „Nechci být přehnaně optimistická, ale kdyby přišly dva nebo tři tisíce lidí, bylo by to pěkné. Jde o významný zápas s atraktivním soupeřem a navíc v této sezoně na Letné jiné evropské pohárové zápasy už neuvidí, o to větší motivaci by lidé mohli mít,“ říká sparťanská obránkyně Eva Bartoňová.

„Liga mistryň byla vždy něco extra, teď je navíc prestiž ještě větší, protože jsou tam skupiny pro 16 nejlepších. Když vyřadíme AS Řím, budeme hrát dalších šest atraktivních zápasů. Jsou tam profesionální týmy, na které chodí dost lidí,“ popisuje důležitost zápasu Bartoňová.

Žádný Real, ale Minsk

S postupným růstem ženského fotbalu, kdy se alespoň ty největší evropské ligy plně profesionalizují, roste i Liga mistryň. V minulé sezoně se poprvé nehrálo jen vyřazovacím způsobem a na 16 nejlepších týmů tak nově čekají skupiny. Ty se hrají stejně jako v mužské Lize mistrů – tedy čtyři týmy v každé skupině a každý s každým doma a venku. Před skupinami se hrají ještě dvě předkola.

V tom prvním bylo 58 týmů a postupoval jen každý čtvrtý. Hraje se totiž systém miniturnajů pro vždy čtyři týmy, které si to na jednom místě rozdají v play off duelech o jedno postupové místo. Za Česko se prvního kola v posledních dvou letech účastnil třetí tým ligy Slovácko a bohužel z toho pokaždé byly dvě prohry a kromě okamžitého vypadnutí i nula bodů do českého koeficientu. V letošním ročníku Slovácko prohrálo s vicemistry z Běloruska (Minsk 1:2) a z Islandu (Breidablik 0:3).

Ženská liga, seznamte se. Hraje se o sto tisíc a Ligu mistryň

Třicet let v téhle sezoně neslaví jen Fortuna liga, o třicátý titul se hraje také v ženské lize. Osm účastníků jubilejního ročníku se představuje v anketě Football Clubu. Odpovídají trenéři a vedoucí ženských úseků, takže dostanete ty nejlepší pozvánky přímo od zdroje.

Přečíst

„Po losu u nás zavládla trošku euforie, že jsme se vyhnuli Realu Madrid nebo Manchesteru City, ale pořád jsme narazili na obrovskou kvalitu. Jsme třetí tým z české ligy, která teď nemá bůhvíjakou úroveň,“ říká Petr Vlachovský, trenér Slovácka.

S Minskem čekal vyrovnaný zápas, což se potvrdilo. „Je to ale o detailech a nám nevyšly. Nepodali jsme výkon, na který máme. Rozhodla individualita, oba góly nám vstřelila jedna hráčka ročník 2004, a také zkušenosti. Měly tam čtyři reprezentantky Běloruska, Nigerijku, Černohorku, jsou mezinárodně ostřílené a působily jistějším dojmem,“ říká. „Islandský tým byl ještě o stupínek lepší, holky hrály v první půlce skvěle. Pak jsme udělali obrovskou chybu a sami jsme se srazili,“ dodává.

Slovácko tedy čerpalo zkušenosti, ale národnímu koeficientu nepomohlo. Česku před letošní sezonou patřila výborná šestá příčka, a proto do Ligy mistryň, což je jediný evropský pohár v ženském fotbale, vyslalo hned tři týmy. Slavia a Sparta jsou nasazené rovnou do druhého kola a nemusely se tak probíjet přes první miniturnaj, kde v osudí čekal například i Real Madrid, se kterým teď v létě obě S v Praze prohrála v přípravě.

V příštích sezonách se dá čekat propad v koeficientovém žebříčku, což bude kromě jiného znamenat ztrátu jednoho týmu v Lize mistryň a zřejmě i start hned v prvním kole. To je další důvod, proč jsou zápasy Slavie a Sparty ve druhém kole důležité. V posledních letech české týmy bodovaly jen málo. Loni dokonce prohrály Slavia (s Arsenalem), Sparta (s Köge) i Slovácko (s Bordeaux a Bröndby) všechny své zápasy. V předchozích letech alespoň na střídačku Slavia a Sparta postoupily přes jedno kolo. A skvělý český koeficient je dán především předchozí dvojnásobnou slávistickou účastí (sezony 2017/18 a 2018/19) ve čtvrtfinále.

„Za námi je třeba Itálie a není dlouhodobě udržitelné, abychom zůstali šestí,“ říká Vlachovský.

Šance na deset milionů korun

A jaké jsou vyhlídky na postup? Podle Blanky Pěničkové je Valur nejtěžší možný soupeř ze šesti, kteří byli v losu. Ale už jsme se s jedním islandským mistrem pět let dozadu potkaly a zvládly to. Hrají hodně do těla, fyzický fotbal, mají výborné standardky. Jsou silné na křídlech a mají výbornou reprezentační gólmanku,“ hodnotí islandského mistra.

„Respekt k soupeři máme, ale pokud se chceme do skupiny dostat, musíme to zvládnout. Je to pro nás jednoznačný cíl,“ dodává. Mají slávistické ženy za postup do skupiny vypsané od vedení klubu prémie? „Ano, je to hezké lákadlo a jsme rády, ale myslím, že to holky berou především jako prestiž a sportovní sen,“ odpovídá Pěničková.

Jediná šance vidět na Letné poháry. Sparťanka o klíčové bitvě s AS Řím

Hrála v Itálii za Inter Milán, takže teď před soubojem s AS Řím v Lize mistryň ví, do čeho Sparta jde. Nebude to lehké, ale není to Chelsea, burcuje Eva Bartoňová před soubojem o vysněnou skupinu. Ve středu na Letné by ráda viděla dva až tři tisíce diváků.

Přečíst

A jak si věří Sparta na AS Řím? „Šance je, italský fotbal je v něčem napřed, především v technice, ale co se týče fyzična, síly a vytrvalosti, tak tam si myslím, že je výhoda na naší straně. Uvidíme, co bude rozhodovat. Každopádně AS Řím není Chelsea, abychom měli jistotu, že na ně nemáme. AS nemá zkušenosti z Ligy mistryň, jsou v ní nováčci, to může být také naše výhoda. Budou favoritky, ale my nemáme co ztratit a určitě se o to holky na hřišti poperou,“ odpovídá Eva Bartoňová, která nedávno dva roky italskou ligu hrála za Inter Milán.

Podle ní mají Italky velkou výhodu v tom, že je v tamní lize víc vyrovnaných týmů a hrají tak vyrovnané zápasy téměř každý týden. „Všechny týmy nejsou tak dobré jako Juventus a AS Řím, ale výsledky nejsou tak jednoznačné, jako když hraje Sparta a Slavia se zbytkem české ligy. Každým rokem se navíc italská liga zlepšuje, teď jde nově o plně profesionální soutěž, kam chodí hráčky z celého světa,“ dodává Bartoňová, která se momentálně zotavuje z vážného poranění kolena.

Slavia a Sparta kromě prestiže a bodů do koeficientu hrají i o zajímavé prémie do klubové pokladny. Za postup do skupiny UEFA vyplácí 400 tisíc euro (zhruba 10 milionů korun). Jde o téměř pětinásobnou odměnu oproti Lize mistryň z před dvou let, kdy ještě posledních 16 týmů hrálo klasické vyřazovací osmifinále. Další bonusy pak jsou za výhry a remízy ve skupině. Za účast v prvních dvou kolech všechny týmy dostanou 20 tisíc euro, tedy asi 500 tisíc korun (za účast v jednom kole, když tedy někdo hraje dvě kola, má 40 tisíc euro). Za vypadnutí ve čtvrtfinále je pak dalších 25 tisíc euro, v semifinále 50 tisíc euro, poražený finalista bere 200 tisíc a vítěz 250 tisíc euro.

Zvýšit prémie UEFA mohla i díky tomu, že nově od skupinové fáze prodává sama televizní práva jako celek. Koupila je streamovací platforma DAZN, která minulou a současnou sezonu odvysílá všech 61 zápasů od skupin dále i na vlastním bezplatném youtube kanále. V příštích dvou sezonách tam pak bude už jen 19 volně dostupných zápasů.

Zápasy prvního a druhého kola si dál mohou jednotlivé kluby prodávat samy. Oba sparťanské zápasy s AS Řím vysílá Nova Sport. Slavia v televizi nejspíš nebude, určitě ne domácí zápas. V Horních Počernicích na to nejsou podmínky. Slavia ale chystá stream.

Česká liga má za sebou čtyři odehraná kola a po nich mají Slavia, Sparta i Slovácko čtyři výhry. Brzy se budou hrát největší šlágry. V sobotu 15. října dojde na derby Slavia – Sparta (od 14 hodin na stadionu v Horních Měcholupech), následovat budou duely pražských S se Slováckem.

Ligu mistryň naposledy vyhrál Olympique Lyon, když ve finále porazil obhájce z Barcelony 3:1. Lyon vyhrál Ligu mistryň šestkrát z posledních sedmi sezon a celkově osmkrát, což je historický primát. Čtyři vítězství má Frankfurt, po dvou Potsdam, Umea a Wolfsburg a jednou zvítězily hráčky Arsenalu, Barcelony a Duisburgu.

Text vznikl v rámci projektu Girl Power, kde se snažíme upozornit na ženský fotbal. Na hru samotnou, ale i na její společenský přesah. Partnery Girl Power jsou výrobce sportovního oblečení, vybavení a obuvi PumaHeroine, magazín o hrdinkách cílící na ženské publikum.

Klopp, Trpišovský, van der Vaart nebo Zeman. V čísle (3/2022) máme silnou sestavu. Byli jsme za nimi.

Kupuju!

Související články

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s