Získejte mikinu Puma zdarma k ročnímu předplatnému webu

Vojtěch Mrklas

Analýzy publikuje kromě Football Clubu nejčastěji na Twitteru pod nickem @Kridelnikv a textové i video rozbory tvoří také pro Sparťanské noviny. Zajímají ho struktury, výchova hráčů, fotbalová modernita a vývoj taktických systémů ve světě a v české lize. To vše ho dovedlo i na post videoanalytika u reprezentace U19.

Inspirativní Filip Panák. V čem je jedinečný a co všechno umí?

Letenský kapitán má za sebou po pěti letech ve Spartě prakticky jen jednu plně odehranou sezonu a ve 28 letech je téměř jasné, že se už nepodívá do zahraničí. Přesto je skvělým zdrojem inspirace pro mladé fotbalisty. Nejde přitom jen o jeho silný příběh.

Taktika

Jen centry nestačí. Česko neumí kontrolovat hru, zaspalo ve výchově „režisérů“

Reprezentace se odrazila ze dna, vede svou skupinu v Lize národů a sklízí opatrnou chválu za poslední tři vystoupení. Taktický expert Vojtěch Mrklas ale ve svém komentáři ukazuje na přetrvávající slabinu, kterou je třeba vyřešit systémově.

Komentář

Videorozbor: Jiná Sparta. Ukážeme vám, co mění v Evropě proti těžkým soupeřům

Sparta se konečně dostala do Ligy mistrů a má v ní za sebou skvělý start. Pomohla si systematickými změnami v taktice. V Evropě je teď odolnější vůči výrazně kvalitnějším soupeřům. V detailním videorozboru si projdeme tři základní pilíře nového systému.

Taktika

Není stoper jako stoper. Jak skládat trojku vzadu?

Přechod na tříobráncové rozestavení představuje v české lize nejvýraznější taktickou inovaci posledních let. Proč je ideální složení takové obrany levák – pravák – pravák? Co musí umět stopeři na krajích a co ten ve středu? Rozebereme si to do detailu.

Taktika

Oscar. Slávistický Kanté, jehož hra připomíná tanec

Pan nepostradatelný. Takovou pověst si v Edenu vybudoval liberijský kapitán Oscar Dorley. V detailním rozboru jeho hry vysvětlujeme, proč by jeho případný odchod byl ztrátou nejen pro Slavii, ale i celou českou ligu.

Slavia

Co s Rossem? Tady je návod, jak by ho Sparta měla využít

Mathias Ross zatím po svém příchodu z Galatasaraye na Letnou schytává fanouškovskou i expertní kritiku. Taktický expert FC Vojtěch Mrklas komentuje herní situaci dánského stopera a radí, kam s ním.

Komentář

Odkaz německých legend. Takhle změnily fotbal

Manuel Neuer a Thomas Müller dali definitivní sbohem německé reprezentaci. Mistři světa a vítězové Ligy mistrů přitom patří mezi nevýraznější světové hráče posledního čtvrtstoletí. Jak svým herním pojetím změnili fotbal?

Německo

Případ Wiesner. Proč je stále ve Spartě?

„Být Tomáš Wiesner jinde v lize, mluvilo by se o něm jako o top zbrani s pár slabinami. Na Spartě mnoho lidí vidí jen ony,“ píše taktický expert Football Clubu Vojtěch Mrklas v detailní analýze hráče, který to nemá lehké ani s vlastními fanoušky.

Tomáš Wiesner

Friisova Sparta. Jak moc bude jiná?

Sparta platí daně za úspěchy. A začátek téhle sezony může být rozhodující v tom, jak moc to bude bolet. Musí se zákonitě proměnit a už se to děje. Navíc v době, kdy má celý klub po složité letní přípravě práce jako na kostele. Na co všechno si musí obhájce titulu dávat pozor?

Sparta

Yamal září. Proč svého nemáme i v Česku?

Lamine Yamal otevírá zajímavou debatu o věku hráčů. Jsou dnešní mladí jiní než dřívější supertalenti? Nastal obecně čas pro fotbalové mládí a jaká jsou rizika pro jejich růst? Proč tak mladí hráči na top úrovni nejsou i u nás? A rodí se nová španělská nadvláda v mezinárodním fotbale?

Euro 2024
Popup se zavře za 8s