Štěpán Touma

Dlouholetý zájem o francouzskou fotbalovou scénu ho dovedl k založení twitterového účtu Francouzský fotbal, kde se věnuje především Ligue 1. Fotbalové dění ale sleduje všude možně, nedá dopustit na krásy české ligy a zajímá ho fanouškovská kultura v různých zemích.

Horké francouzské léto skončilo. Kluby už se nemusí bát bankrotu

Nová sezona francouzské Ligue 1 začíná za čtyři týdny. Bez Mbappého, Aubameyanga, Ben Yeddera nebo Lenyho Yora. A zároveň s pořádně utáhnutými opasky u většiny klubů. Ještě pár dnů zpátky totiž neměla prodaná televizní práva na období 2024 až 2029. Nakonec se to povedlo, ale...

Ligue 1

Nejlepší vyhráli. Španělé berou zlato, protože se nebáli riskovat

Na EURO nepřijeli jako hlavní favorité. Už po úvodních zápasech ale bylo jasné, že přijeli pro zlato. Španělé hráli zábavně, odvážně, sebevědomě. A hlavně nejlíp ze všech. Evropský fotbal má po dvanácti letech šampiony, na kterých se snad všichni shodnou.

Euro 2024

RB Rakousko. Profesorův heavy metal mu dává křídla

Ani Chorvatsko, ani Dánsko, ani Ukrajina. Nejvýraznějším černým koněm Eura se po základních skupinách stalo Rakousko, které senzačně ovládlo francouzskou skupinu D. Tým uznávaného stratéga Ralfa Rangnicka svým fotbalem baví a díky hratelnému losu může snít o medaili. Kde se vzala jeho letošní jízda?

Euro 2024

Znovu o všechno, znovu s Tureckem. V útoku roztáčí byznys, v defenzivě má zatím party

Poslední zápas skupiny je tady. Česko vyzve neoblíbeného soupeře, se kterým má na evropských šampionátech bohaté zkušenosti. Turecko letos možná nepřijelo na turnaj s nálepkou černého koně, přivezlo ale tým plný talentu a zajímavých jmen. To všechno pod vedením bývalého útočného esa.

Cesta na Euro

Je tady Gruzie. S elitním gólmanem, střeleckými hvězdami a francouzskou spojkou

Jdeme na Gruzii. Papírově nejslabší tým české skupiny si užívá historicky první účast na Euru, do Německa ale nepřijel na výlet. V bráně má hvězdného gólmana, v útoku dva elitní střelce a na lavičce muže, který sbíral zkušenosti po boku Carla Ancelottiho.

Cesta na Euro

Co čekat od Portugalců? Nejdou EURO jen vyhrát, jdou ho vyhrát stylově

Českou reprezentaci čeká první zápas na evropském šampionátu. A rovnou proti nejtěžšímu možnému soupeři. Portugalsko je jasný favorit skupiny F a jeden z hlavních aspirantů na celkové zlato. Do Německa přivezlo extrémně silnou generaci a v zádech má kvalifikační jízdu, která lámala rekordy.

Cesta na Euro

Favorité Eura? Nová naděje Němců, Deschampsova jistota i anglická děla

Je to blízko. Zápasem Německo – Skotsko odstartuje už tento pátek EURO 2024. Domácí tým Juliana Nagelsmanna patří mezi hlavní favority šampionátu, není ale zdaleka sám. S nabitými kádry a vysokými ambicemi míří do Německa celá řada zemí. Kdo má největší šance na berlínské finále?

Cesta na Euro

Poslední tanec až na vrchol? Mbappé a PSG cítí historickou šanci

Teprve potřetí v katarské éře se PSG prokousalo do semifinále Ligy mistrů. Paradoxně v sezoně, kdy málem nepostoupilo ze skupiny a na úspěch v elitní soutěži kladlo nejmenší důraz za dlouhé roky. Najednou je ale favoritem na postup do Wembley. To všechno při dost možná posledním pokusu s Kylianem Mbappém.

PSG

Klub, jehož chaos nezvládl ani Bielsa. Spící gigant hledá cestu k cíli

Historie plná velkých vítězství a ještě větších jmen. Kádr napěchovaný kvalitou, uznávaní trenéři, bohatý majitel. Pokud ve Francii existuje klub, který může dlouhodobě konkurovat PSG, je to Olympique Marseille. Jedna z nejslavnějších značek evropského fotbalu ale zůstává spícím gigantem. Změní se to někdy?

Ligue 1

Francouzská senzace. Piráti si jdou pro poháry

Podceňovaný a přehlížený Brest hrál ještě loni o záchranu, letos ale prohání mnohem slavnější kluby a bojuje o historicky první postup do pohárové Evropy. To všechno s jedním z nejnižších rozpočtů v Ligue 1 a papírově přestárlým kádrem. Co stojí za nečekaným tažením Pirátů z Bretaně?

Ligue 1
Popup se zavře za 8s