Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Škodí Plzeň v Lize mistrů koeficientu? Kritici přehání a zapomínají na bonus

26. říjen 2022
Sdílejte:
Plzeň proti Barceloně, Bayernu a Interu nemá šanci. Kromě jiného nepřipisuje body do koeficientu. Bylo by líp, kdyby hrála jiný pohár?
Losování Ligy mistrů. Ilustrační snímek.Foto: Profimedia

Někteří fanoušci mají podle diskuzí na sociálních sítích pocit, že hrát skupinu Ligy mistrů je z pohledu koeficientu jednoznačně nevýhodné. Zvlášť když Plzeň k sobě dostala tři evropské giganty a vážně hrozí, že ve skupině neuhraje ani bod.

Větší šance na zisk bodů by měla v Evropské lize nebo ještě lépe o stupínek níž v Evropské konferenční lize, kde jsou obecně výrazně lehčí soupeři. Tak zní jednoduchá a na první pohled logická argumentace proti účasti ve skupině Ligy mistrů z pohledu koeficientu.

Kdo takto argumentuje, zapomíná ale na několik faktů. A to pomineme ten základ, že prostě každý chce hrát s těmi nejlepšími. Liga mistrů je navíc snem každého klubu v Evropě i kvůli vysokým finančním odměnám.

Zaprvé neplatí, že v Evropské lize dostanete lehkou skupinu, kde budete automaticky sbírat body. A i když se dostanete do teoreticky lehké skupiny, tak z toho automaticky není plodný bodový sběr. Podívejte se na Slavii v konferenční lize. Jednoduchá skupina a po čtyřech zápasech v ní Slavia připsala jednu výhru a jednu remízu.

Dále se zapomíná na to, že za samotnou účast ve skupině Ligy mistrů se připisují do koeficientu bonusové body. Konkrétně si Plzeň připsala čtyři. Takže samotná účast se vlastně rovná dvěma výhrám v jakémkoli evropském poháru. Do koeficientu se totiž výhra od skupinové fáze dál počítá za dva body, remíze za jeden. Plzeň tak zatím ve skupině vlastně získala do koeficientu o bod víc než Slavia ve skupině konferenční ligy.

A zapomínat se nesmí ani na to, že Plzeň pro koeficient odpracovala své už v předkolech.

Za aktuální sezonu české kluby do národního koeficientu připsaly už 5,75 bodu. Národní koeficient se počítá tak, že se sečtou body všech klubů z dané země a vydělí se počtem účastníků za danou zemi v pohárech. Na Plzeň vychází 2,375 bodu, na Slavii 1,875, na Slovácko 1,375 a na Spartu 0,125.

V předkolech, kde Plzeň přešla tři soupeře, se body oproti dalšímu průběhu půlí. Jak se koeficient podrobně počítá, jsme psali v tomto textu.

Česko se v aktuálním žebříčku průběžně drží v klíčové patnáctce, která by od sezony 2024/25 znamenala znovu pět českých týmů v evropských pohárech. Situaci našich soupeřů jsme podrobně mapovali po minulém kole evropských pohárů:


Zdroj info: web Football-coefficient.eu, UEFA


Související články

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

Glosář

Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s