Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Jak se zbavit Ronalda? United mu budou fandit v Kataru

24. říjen 2022
Sdílejte:
Podáte nejlepší výkon v sezoně a stejně všichni řeší jen to, že Ronaldo odešel z lavičky. Je to na hlavu. I proto se Ten Hag a spol. upínají k mistrovství světa a budou doufat, že se tam portugalská legenda doslova prodá.
Foto: D. Ribeiro/Shutterstock

Cristiano Ronaldo je v Manchesteru United na odpis, i když to veřejně ani on, ani nikdo z klubu nepřizná.

„Bude mimo jen pro zápas s Chelsea, poté budeme pokračovat. Cristiano zůstává důležitou součástí kádru pro zbytek sezony. Musí se chovat podle našich pravidel,“ uvedl Erik ten Hag na tiskové konferenci před zápasem v Londýně.

Reagoval tak na dotazy novinářů, kteří zjišťovali, jak to s Ronaldem v kádru United bude poté, co ve středu odmítl jít na hřiště na závěrečné minuty zápasu s Tottenhamem a ještě před koncem zápasu opustil lavičku náhradníků.

Protože to byl už druhý podobný Ronaldův incident v této sezoně, rozhodl se Ten Hag pro trest v podobě vyřazení z kádru na jeden zápas. Ronaldo tým předčasně opustil už v letní přípravě s Vallecanem.

I když Ten Hag tvrdí, že s Ronaldem počítá pro zbytek sezony, je v médiích až moc zpráv, které hovoří o opaku. Naposledy web ESPN o víkendu s odkazem na své zdroje uvedl, že United Ronalda nabízejí už od léta na volný přestup. Vážný zájem o něj ale kromě saudskoarabského Al Hilalu neprojevil nikdo.

Ronaldo je příliš drahý, příliš složitý a navíc se těžko zapracovává do moderních systémů, kdy celý tým útočí i brání. Jak psal kolega Jan Pikous už v létě, lze si pro něj představit pozici gólového žolíka, ale vypadá to, že na takový krok není sám Ronaldo připravený. Nebo ho k tomu Ten Hag nedokázal přesvědčit.

Kam s Ronaldem?

Ronaldo v této sezoně jako žolík převážně skutečně funguje. Gólový zatím ale není. Do 13 zápasů Manchesteru v Premier League naskočil osmkrát, pětkrát z toho jako náhradník. Gól má zatím jediný. Že je pro Ten Haga momentálně hráčem až druhého sledu, ukazuje i to, že v Evropské lize proti Sociedadu, Tiraspolu a Nikosii odehrál Ronaldo vše od začátku. S bilancí jednoho gólu a jedné asistence.

Zatímco v létě United Ronalda mohli nabízet ještě jako svého nejlepšího střelce z minulé sezony, teď bude argumentů pro případné zájemce ještě méně. Jedním z mála zůstává byznysový potenciál, který se zřejmě líbí i majiteli Chelsea. Podle ESPN má Todd Boehly o Ronalda stále zájem. Poté co k jeho angažování v létě nepřesvědčil Thomase Tuchela, se nezdá být nakloněný ani Graham Potter. Raději by prý třeba Rafaela LeaaAC Milán.

V United se teď budou zřejmě upínat k mistrovství světa, které za necelý měsíc startuje v Kataru. Pokud na něm Ronaldo zazáří, může oprášit svou reputaci.

Ve 37 letech se chystá na svůj pátý šampionát. Zatím má na mundialech na své poměry střídmou osobní bilanci – 7 gólů v 17 zápasech. A zatímco evropský šampionát v roce 2016 s Portugalskem vyhrál, na mistrovství světa byl zatím nejlíp čtvrtý. To už ale v roce 2006. Poslední tři účasti skončily dvakrát v osmifinále a jednou dokonce ve skupině.

Dá se snadno představit, jak moc bude chtít ambiciózní Ronaldo v Kataru uspět. Cesta začíná ve skupině s Ghanou, Jižní Koreou a Uruguaí. Portugalcům budou fandit i zástupci Manchesteru United s Ten Hagem v čele. Kdyby Ronaldo zazářil, třeba by i Potter povolil. Snáz by se hledali i další zájemci.

Pokud ne, bude Ronaldo v United do konce této sezony, kdy mu končí kontrakt. Ten běží od léta 2021, kdy se do Manchesteru vrátil z Juventusu. Co se tehdy zdálo pro United jako výhra, je dnes zátěží.

Rapper za 150 milionů eur. Líný génius Leao vrátil do Milána titul

Patří mezi největší hvězdy Serie A. V létě se o něj zajímala Chelsea, milánský klub ale jednání okamžitě ukončil. Má image lenocha, ofenziva Rossoneri je bez něj však bezzubá. Ve volném čase rapuje, na hřišti pak dělá z obránců kužely. Kdo je Rafael Leao, který se teď v Lize národů chystá na Čechy?

Přečíst

Když ve středu porazili Tottenham 2:0 po nejlepším výkonu pod Ten Hagem, řešil se zase hlavně Ronaldo. A znovu před zápasem s Chelsea. A po něm zas. Vrátí se Ronaldo? Nebo ho budete trestat až do konce sezony?

Zatím vrátí. Sám Portugalec se k usmíření snažil přispět v příspěvku na Instagramu. „Občas i ti nejlepší z nás neunesou tíhu okamžiku. Ale tohle je Manchester United a tady musíte všechno ustát. Podlehnout tlaku tady prostě nejde. Nikdy," uvedl bez přímé omluvy a dodal, že je dál připravený pro United tvrdě pracovat.

Upřímně by ale nejspíš v United už rád nebyl. Kromě jeho posledního odchodu z lavičky o tom vypovídají i mnohé zprávy z letošního léta. Například německý Sport Bild psal o tom, že Ronalda v létě jeden z jeho poradců nabízel Borussii Dortmund. Ronaldo měl být připravený výrazně slevit ze své mzdy, která podle ESPN dělá 500 tisíc liber za týden. Toužil po Lize mistrů, za kterou kromě jiného dostává bonusy od firem, kterým dělá reklamu. A Ronalda měla lákat i Bundesliga se skvělou atmosférou, kde ještě nehrál.

Vedení Dortmundu ale Ronalda odmítlo. „Stáhl by na sebe veškerou pozornost a v kabině by všichni řešili jen jeho. Co dělalo problémy už v případě Erlinga Haalanda, by v případě Ronalda ještě násobně narostlo,“ shrnul uvažování zástupců Borussie Sport Bild. Podobně to viděli i v Bayernu, který byl také s možným příchodem Ronalda spojovaný.

Místo toho zůstává v United, kde je navíc. Na mistrovství světa bude chtít určitě dokázat, že na to pořád má. Ten Hag mu úspěch přeje.


Zdroj info: ESPN, Manchester United, Sport Bild, Transfermarkt


Související články

Kudy do Evropy? Ukážeme vám, kde v předkolech začnou české kluby

Projděte si našeho kompletního průvodce po příštích předkolech pro českou pětku, která se dostane do Evropy.

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor
Popup se zavře za 8s