Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Nebuďme slepí. Fotbal čistí špinavé peníze a pomáhá putinizaci sportu

24. srpen 2022
Sdílejte:
Fotbal prožívá bouřlivou transformaci, za posledních 30 let se z něj stalo tvrdě komerční prostředí i rejdiště autoritářských režimů a jiných geopolitických predátorů. Pokud v něm nechceme špinavé peníze, musíme systematicky zavřít náruč, která je zatím otevřená dokořán.
Momentka z roku 2015, kdy tehdejšího prezidenta FIFA Seppa Blattera na tiskové konferenci zasypal britský komik Simon Brodkin dolarovými bankovkami. Blatter má dnes od FIFA kvůli korupci zákaz činnosti ve fotbale. Za jeho působení bylo rozhodnuto o pořádání MS v Rusku a Kataru.Foto: Profimedia

Lidé často říkají, že by se neměla míchat politika se sportem. Ale politika byla vždy součástí sportu a vlastně si ani neumím představit, jakým způsobem by šlo naprosto oddělit politiku od sportu, od fotbalu. I taková základní rozhodnutí, jako že se bude hrát 90 minut, jedenáct hráčů proti jedenácti, že bude platit pravidlo o ofsajdu, že každou sezonu budou hrát týmy vzájemně proti sobě doma a venku, co budou mít na dresech, to jsou v podstatě politická rozhodnutí. Takže ať se to lidem líbí, nebo ne, politika už je nutně součástí fotbalu. Ale cítím, že jsme v posledních třiceti letech svědky toho, jak se tvoří nové a odlišné formy sítí politických vztahů ve sportu a specificky ve fotbale. Příčin je několik.

Patří k nim pád komunismu. V roce 1992 vyšla kniha Konec dějin od Francise Fukuyamy, který v ní tvrdí, že komunismus padl a kapitalismus zvítězil. Ideologicky proto od té doby vidíme, že se sport vyvíjí v souladu se severoamerickými ekonomickými a politickými principy. Já jsem ekonom, takže můžu říct, že sport posledních třiceti let je budovaný na principech klasické ekonomie. Sport je zbožím, rozhodnutí o distribuci zdrojů činí trh, obchodní výnosy či záměry určují, co se bude dít. Takže kluby jako Manchester United, Liverpool, AS Řím, Olympique Marseille a další můžeme chápat jako organizace fungující na severoamerických neoklasických ekonomických základech (neoklasický přístup považuje nabídku a poptávku za rozhodující ekonomické faktory, jeden ze směrů hlavního proudu ekonomie – pozn. redakce).

Související články

Plzeňská kometa Šulc. Jak moc dobrý je? A o kolik lepší ještě může být?

Ofenzivní klenot Viktorie je v čele tabulky ligových střelců. Nejen proto z něj je žhavý vývozní artikl a hráč pro reprezentaci. Umí toho hodně. Přitom je mu stále 23 let a má tak velký prostor pro zlepšování. Máme pro vás detailní rozbor jeho hry, který pro Šulce nachází i překvapivou pozici.

Česká liga

Nezmar a Slavia jdou před komisi kvůli odposlechům z kauzy Berbr

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s Janem Nezmarem a pražskou Slavií. Řešit se budou podezření ze sezony 2018/19, kdy sešívaní vyhráli titul a Nezmar jim dělal sportovního ředitele.

Jan Nezmar
Aktualizováno

Galerie: Rekordní nula. Neuer už vládne žebříčku, kde je vysoko i Čech

Manuel Neuer čerstvě překonal i Ikera Casillase a má nejvíc vychytaných nul v Lize mistrů. V popředí tohoto žebříčku je i česká legenda. Projděte si ho v přehledné fotogalerii.

Liga mistrů
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.