Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Arthur Renard

Nizozemský sportovní novinář publikující v DN Sport, La Gazzetta dello Sport, Guardian, FourFourTwo a dalších mezinárodních titulech.

„Volá ti zas ten Ferguson.“ Pan beton exkluzivně: Koller mě zlepšoval

Jmenuje se Jakob, ale celý svět ho zná jako Jaapa. Až na útočníky, ti ostrému obránci nemůžou přijít na jméno. Ve vyprávění pro Footbal Club se Jaap Stam ohlédne za hvězdnou kariérou. A speciální vzpomínku věnuje Janu Kollerovi i okamžiku, kdy si spolu vysloužili jeden z nejbizarnějších fotbalových titulků vůbec: Když holé hlavy obrů plesknou o sebe.

Rozhovor

Playmaker? Pirlo!

Tvořil hru AC Milán, Juventusu i italské reprezentace, Guardiola ho chtěl do Barcelony a s kamarádem Nestou to rádi nandávali Zlatanovi. Na PlayStationu ovšem. O tom všem Andrea Pirlo vypráví v rozhovoru. A taky o tom, jak se stal trenérem, i když by tomu dřív sám nevěřil.

Legendy

Nechodí kolem horké kaše. Takhle Ten Haga vidí jeho hráči

Nizozemští reprezentanti Urby Emanuelson, Ryan Gravenberch a Jan Kromkamp exkluzivně pro Football Club vzpomínají na spolupráci s manažerem Manchesteru United. Vykreslují ho jako poctivého profesionála, kreativního taktika i skvěle komunikujícího člověka.

Trenéři

Z outsiderů udělal vítěze. Hiddink nám vyprávěl, jak změnil Koreu

Guus Hiddink je trenér s celou řadou překvapivých úspěchů. V roce 1988 vyhrál předchůdce Ligy mistrů s Eindhovenem nebo v roce 2002 došel s Jižní Koreou do semifinále MS. Tajemství své práce nám 76letý Nizozemec detailně popsal ve velkém rozhovoru, který je součástí nové knihy FC. Jako ochutnávku pro vás tady na webu máme část, kde popisuje korejské dobrodružství.

Rozhovor

S Kloppem v Liverpoolu. Vysvětlil nám, jak se dostal na vrchol

Jen s hrstkou trenérů je tak blízce spojený herní styl jako s Jürgenem Kloppem. Jeho slavný kontrapresink přivedl Mainz, Dortmund a Liverpool k velkým úspěchům. Německý kouč exkluzivně pro Football Club popisuje detaily své fotbalové filozofie.

Liverpool

Výhružky od Zlatana a upřímný Mourinho. Van der Vaart o hvězdné kariéře

Rafael van der Vaart je považovaný za jednoho z nejlepších fotbalistů své generace. Oblékal dres Ajaxu, Hamburku, Realu Madrid nebo Tottenhamu. K tomu přidal přes sto zápasů za nizozemskou reprezentaci. Dnes trénuje v Dánsku. Všechno jsme s ním probrali.

Rozhovor

Rozhovor s legendou Arsenalu. Campbell vysvětluje, proč chtěl ze Spurs a myslí na Německo

Z anglického obránce Sola Campbella je trenér. Na větší příležitost ale stále čeká. V rozhovoru pro Football Club se rozpovídal o nelehkém dětství, vrcholech a pádech fotbalové kariéry, omamné touze vyhrávat i o práci na psychice svých svěřenců.

Trenéři

Kloppův asistent o tajemství úspěchu Liverpoolu. I podavač musí být rychlý

Pepijn Lijnders je pravou rukou Jürgena Kloppa. V rozhovoru s ním nakouknete hluboko do útrob jednoho z nejlepších týmů světa. Dozvíte se třeba, jak příprava s béčkem Benfiky pomohla vyhrát Ligu mistrů nebo jak se hráči učí nad soupeřem vždy a všude dominovat.

Rozhovor
Popup se zavře za 8s