E-shop Football Club: Předplatné webu, knihy a mnohem více!

Nekonečná nadvláda. Bayern ukazuje, jak velké peníze škodí fotbalu

04. říjen 2022
Sdílejte:
Získat desetkrát v řadě titul, to bývala v elitních fotbalových ligách neslýchaná věc. Až letos se to podařilo Bayernu. Mnichovský klub si hraje vlastní soutěž a nezdá se, že by ho někdo mohl trvale odstavit. Ke škodě Bundesligy i německého fotbalu.
Oslavy na Marienplatzu. Za rok zas?Foto: Profimedia

Německu se 12. květen nepřipomíná jako mimořádný den. Ale měl by. Aspoň mezi fotbalovými fanoušky. Právě 12. května 2012 totiž začala vláda Bayernu.

A jak se občas stává, začala debaklem. Navíc ve finále poháru, na vyprodaném Olympiastadionu v Berlíně, před očima kancléřky Angely Merkelové.

Dortmund nad Bayernem zvítězil 5:2, hattrick nastřílel Robert Lewandowski oblékající ještě žlutočerný dres. Borussia tak získala první double klubové historie a z pohody ji nevyvedla ani skutečnost, že místo zraněného gólmana Romana Weidenfellera musel ve 34. minutě na plac nezkušený australský náhradník Mitchell Langerak.

Pro pocit, který v té chvíli ovládl hráče i vedení Bayernu, se nejvýstižněji hodí německý termín Nie wieder! Tohle už se nesmí opakovat!

I když měl mnichovský kolos v kádru Neuera, Lahma, Schweinsteigera, Robbena, Ribéryho, Müllera, Kroose nebo Boatenga, musel si přiznat, že německému fotbalu vládne někdo jiný. Dnes to vypadá jako fantasmagorie, ale Bayern měl tenkrát bilanci pouhé dva tituly z posledních šesti sezon. Na Säbener Straße se proto rozhodli do toho trochu šlápnout.

Související články

Glosář Luďka Mádla: Ligová inventura, ďábel snad nohu z plynu nestáhne

Nejen boj o titul. Sledujme i honičku o čtvrté místo, snahu klokanů vše ještě spravit nebo odmítání Černého Petra. A uhodnete skokana roku?

Glosář

Žádné míče, žádné sítě. Jak poslední nefotbalová země světa staví nároďák

Vyťukal jsem telefonní číslo. Měl jsem v Praze devět hodin ráno, Justin Walley v Tichomoří osm večer. „Ahoj. Jsem na Marshallových ostrovech. Nemají tu fotbalisty, nemají tu hřiště. Jsme jako evangelisti. Ještě letos chceme odehrát první zápas,“ řekl mi. Tohle je příběh dobrodruha, co pomáhá vybudovat národní tým v poslední zemi OSN, která svou reprezentaci ještě nemá.

Zelená je tráva

Německý souhrn: Češi drží Leverkusen a Nagelsmann si řekl o angažmá

Dost na nervy začal svým fanouškům hrát Bayer Leverkusen. Na branky v nastavení se příhodně před reprezentačním srazem stal expertem Patrik Schick. Svoji nominaci gólově opodstatnil také Adam Hložek. Na Euro se připravují i domácí Němci. O tom všem v evropsky laděné edici seriálu Die Liga.

Die Liga
Popup se zavře za 8s
Prémiový článek

Získejte přístup ke všem článkům. Nyní za akční cenu 99 Kč měsíčně napořád.

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.