Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Proč hraje za Poláky Angličan? Matty Cash má polskou matku

04. prosinec 2022
Sdílejte:
Jméno pravého polského beka okamžitě zaujme. Matty Cash. Co dělá v reprezentaci našich severních sousedů 25letý pravý bek Aston Villy?
Matty Cash v polském dresu.Foto: Dziurek / Shutterstock

Polské občanství má Matty Cash od října loňského roku. Jeho matka Barbara je totiž původem Polka. A Gareth Southgate, trenér Anglie, o Cashe zájem neměl, i když ho v posledních letech pravidelně sledoval.

Rodák z města Slough, který je autem asi hodinu na západ od Londýna, tak využil vábení z Polska a už před rokem mu pomohl v klíčové baráži o MS se Švédskem (2:0).

Cesta Cashových předků z Polska do Anglie začala ob generaci. Rodiče Barbary Tomaszewski, Cashovo matky, se do Anglie dostali po druhé světové válce. Vzali se tam.

Barbara byla první ze tří dětí. Potkala a provdala se za Stuarta Cashe, bývalého hráče Chesterfieldu, Brentfordu a Wycombe Wanderers.

Matty Cash k Polsku dřív žádný zvláštní vztah neměl, neuměl tak řeč. The Athletic v jeho profilu ale píše, že se k učení polštiny postavil čelem, tak jako ke každé výzvě, které ve své kariéře čelil. Mateřštinu své nové země se učí třeba poslechem při cestách autem na trénink.

V polské reprezentaci už stihl odehrát 10 zápasů (jedenáctý hraje s Francií) včetně všech na MS v Kataru. V červnu dal v Lize národů Nizozemsku také svůj premiérový a zatím jediný reprezentační gól.


Související články

Je sobota, protože je fotbal. Reportáž z pralesa

Fotbal není jenom Premier League. Za kopanou se dá vyrazit i za barák. Nebo během dne objet čtyři utkání napříč okresem. A přesně to jsme udělali. S tužkou na poznámky, od juniorky Benešova po poslední tým tamní okresní soutěže. Co jsme zažili?

Amatéři

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s