Proč hraje za Poláky Angličan? Matty Cash má polskou matku

04. prosinec 2022
Sdílejte:
Jméno pravého polského beka okamžitě zaujme. Matty Cash. Co dělá v reprezentaci našich severních sousedů 25letý pravý bek Aston Villy?
Matty Cash v polském dresu.Foto: Dziurek / Shutterstock

Polské občanství má Matty Cash od října loňského roku. Jeho matka Barbara je totiž původem Polka. A Gareth Southgate, trenér Anglie, o Cashe zájem neměl, i když ho v posledních letech pravidelně sledoval.

Rodák z města Slough, který je autem asi hodinu na západ od Londýna, tak využil vábení z Polska a už před rokem mu pomohl v klíčové baráži o MS se Švédskem (2:0).

Cesta Cashových předků z Polska do Anglie začala ob generaci. Rodiče Barbary Tomaszewski, Cashovo matky, se do Anglie dostali po druhé světové válce. Vzali se tam.

Barbara byla první ze tří dětí. Potkala a provdala se za Stuarta Cashe, bývalého hráče Chesterfieldu, Brentfordu a Wycombe Wanderers.

Matty Cash k Polsku dřív žádný zvláštní vztah neměl, neuměl tak řeč. The Athletic v jeho profilu ale píše, že se k učení polštiny postavil čelem, tak jako ke každé výzvě, které ve své kariéře čelil. Mateřštinu své nové země se učí třeba poslechem při cestách autem na trénink.

V polské reprezentaci už stihl odehrát 10 zápasů (jedenáctý hraje s Francií) včetně všech na MS v Kataru. V červnu dal v Lize národů Nizozemsku také svůj premiérový a zatím jediný reprezentační gól.


Související články

Vyrazte na olympiádu, lístky jsou. Na turnaji chybí obhájci i evropští šampioni

Exotika, velká jména i absentující favoriti. To je fotbalový turnaj pod pěti kruhy. Jestli máte chuť na zápasy na slavných francouzských stadionech, můžete vyrazit…

Přímák

Ničeho nelituju a mám plán. Samek to v Itálii nebalí, chce se odrazit k lepším časům v Serii B

Daniel Samek má za sebou dva roky v italském Lecce. K titulu se Slavií tam přidal mistrovskou trofej v ceněné Primaveře. Juniorskou ligu už ale hrát nechce a teď doufá, že se už brzo přesune do Serie B, o čemž právě jedná. O své italské cestě vypráví v rozhovoru s FC.

Rozhovor

Zbrojovka zevnitř. Sportovní ředitel Psotka o změně majitele i neviditelných problémech

Jak se pracuje v klubu, který pohledem zvenku v poslední době vypadal jako rozbitý? Ve velkém rozhovoru o tom mluví Zdeněk Psotka, sportovní manažer Zbrojovky.

O stupínek níž
Popup se zavře za 8s