Michal Petrák

Bývalý redaktor Sportu, bývalý mluvčí FC Hradec Králové a současný aktivní mládežnický trenér.

EURO mě dostalo do Bundesligy. V Německu to bude pecka, těší se Gebre Selassie

V Německu strávil devět let a je přesvědčený, že EURO 2024 bude úspěch. „Fanoušci, atmosféra, infrastruktura... Věřím, že to bude fungovat tak, jak to Němcům funguje vždycky,“ usmívá se Theodor Gebre Selassie, kterého mrzí jen to, že se šampionát vyhne jeho Brémám. Sám jako hráč zažil dvě mistrovství Evropy.

Cesta na Euro

Ať Liberec žije Slovanem jako Brémy Werderem, přeje si Gebre Selassie

Devět let působil v Bundeslize. Zkušenosti, které tam nasbíral, teď bude Theodor Gebre Selassie uplatňovat při tvorbě nového Slovanu Liberec. S Ondřejem Kaniou a Janem Nezmarem chtějí vybudovat moderní klub, kterým žije celé město. „Moji synové hrají fotbal, vidím šanci nastavit klub tak, aby v něm oni i další mladí kluci měli dobrou budoucnost,“ říká o své motivaci.

Rozhovor

„Byl to úplně běžný zákrok.“ Ale ukončil život mladému hradeckému brankáři

Bylo 9. května 1972, když pětadvacetiletý Václav Oplt utrpěl přímo na hřišti v Martině zranění, jemuž o dva dny později podlehl. Vyhasl život gólmana, který mířil vysoko. Tady jsou vzpomínky od přímých aktérů…

„Byl to úplně běžný zákrok.“ Ale ukončil život mladému hradeckému brankáři

V Hradci Králové si právě v těchto dnech připomínají jedno smutné výročí. Bylo 9. května 1972, když nadějný pětadvacetiletý brankář Václav Oplt utrpěl přímo na hřišti v Martině zranění, jemuž o dva dny později podlehl. Vyhasl život gólmana, který mířil vysoko. Tady jsou vzpomínky od přímých aktérů…

Historie

Klikař Ulich: Fotbal mu platil podnikatelské začátky, teď vyváží do celého světa

Dotáhl to do reprezentace, zahrál si v Bundeslize i v Japonsku. Ještě větší úspěchy Ivo Ulich buduje jako majitel rodinné firmy M&T, která v Dobrušce vyrábí dveřní a okenní kliky a příslušenství. „Naše produkty jinde kopírují. Řekl bych, že to je důkaz, že něco děláme dobře,“ říká v rozhovoru s FC.

Rozhovor

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Trenér Rolko: Vzory jsem neměl ani jako hráč, skládám si svůj styl

Na hřišti poutal pozornost dredy ve vlasech a potítkem s lebkou na ruce. Málokdo by čekal, že vyznavač metalu a extrémních sportů Adrian Rolko bude jednou profesionálním trenérem. Dnes bývalý stoper zapáleně povídá o tom, jak hledá vlastní trenérskou cestu a čerpá inspiraci na tréninku žáků. I v roli kouče zůstává originální.

Rozhovor

Ani štafle neudělají kotrmelec. Rolko o kariéře ve Francii i o Boleslavi v pohárech

Na trávníku ho nešlo přehlédnout kvůli jeho vysoké, ne úplně fotbalové postavě. Adrian Rolko ale problémy spojené s překotným růstem a nepřízní fanoušků překonal. Zažil čtvrtou francouzskou ligu v dovolenkovém ráji, ale i slavné zápasy v evropských pohárech.

Rozhovor

Za stadion se schovávat nechceme, fanoušky vychováváme z dětí, říká marketingový ředitel Hradce

Aleš Havel měl na starosti ticketing hradeckých hokejistů, když kývl na nabídku přejít k fotbalu a stát se marketingovým ředitelem FC Hradec Králové. To všechno na startu nové éry klubu. „Začali jsme na zelené louce,” usmívá se mladý funkcionář, který se s autorem rozhovoru pracovně zná, proto si tykají.

Rozhovor

Co všechno změnil stadion v Hradci? Z ušmudlané Popelky je princezna

Ještě před rokem FC Hradec Králové přemýšlel o smyslu své existence. Byl klubem bez domova, který musel na domácí zápasy cestovat 90 kilometrů. Fanoušků, kteří to chtěli absolvovat s ním, bylo čím dál míň. Nová Malšovická aréna, otevřená loni v létě, situaci naprosto změnila. Votroci mají šanci stát se silným ambiciózním klubem.

Stadiony
Popup se zavře za 8s