Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Klíčová bitva hned na úvod sezony. Počítáme evropské koeficienty

18. červenec 2022
Sdílejte:
Sparta s Vikingem nehraje jen o vlastní úspěšný start do sezony. Jde i o souboj dvou zemí, které vážně myslí na klíčovou 15. pozici v národním koeficientu UEFA. Návrat na ni znamená víc týmů v Evropě a také lepší vyhlídky na úspěch. Vysvětlíme vám, o co se letos hraje, komu máte přát prohry a jak se vše počítá.
Losování evropských pohárů. Ilustrační snímek.Foto: Profimedia

UEFA počítá dva žebříčky. V jednom jsou národní koeficienty, a je v něm tedy seřazeno 55 zemí, které hrají soutěže pod hlavičkou UEFA. Druhý žebříček se týká klubových koeficientů. Ten slouží téměř výhradně k nasazování klubů do výkonnostních košů před losováním pohárů. Ve zbytku textu se budeme věnovat národnímu žebříčku. Ten totiž rozhoduje, kolik klubů z každé země hraje evropské poháry a kde v pohárech kluby začínají.

Základní princip pro výpočet národního koeficientu je jednoduchý. Od základních skupin dále platí, že v každém pohárovém zápase se zemi vítěze připíšou dva body a poraženému nula. Pokud zápas skončí remízou, berou oba soupeři po bodu. Tyto body se dále dělí počtem týmů, který země poslala do pohárů. V předkolech se připisují poloviční zisky, tedy vítěz bere bod a v případě remízy oba soupeři po půlbodu.

Ukážeme si to na příkladu. Vítězství jakéhokoli českého týmu v jakémkoli předkole je za bod, který dále musíme vydělit čtyřmi, protože Česko letos posílá do pohárů čtyři kluby. Každá výhra českého týmu v předkole v této sezoně přidá do českého koeficientu 0,25 bodu (1:4). Remíza potom polovinu, tedy 0,125 bodu (0,5:4). Od základních skupin dále se zisky zdvojnásobí, každé vítězství tedy přidá do českého koeficientu 0,5 bodu (2:4) a remíza 0,25 bodu (1:4).

Související články

Počítáme koeficient: Kdo dostal Česko do Ligy mistrů?

O tom, že si český mistr přespříští sezonu zahraje Champions League nerozhodla jediná remíza. Je za tím pětiletý sběr bodů v Evropě. Vypočítali jsme, jak k tomu přispěly jednotlivé české kluby, které se v pohárech představily.

Koeficienty

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.