Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Čtvrtá posila pro Spartu. Přichází Australan, který s Priskem porazil Slavii

04. leden 2023
Sdílejte:
Australský záložník Awer Mabil přichází na hostování ze španělské La Ligy. Pod trenérem Brianem Priskem odehrál dvě sezony v Dánsku.
Awer Mabil se hlásí do Sparty.Foto: AC Sparta Praha

Čtvrtou zimní posilou Sparty je australský reprezentant Awer Mabil. Sedmadvacetiletý křídelník a záložník přichází na Letnou na hostování ze španělského Cádizu z La Ligy, kde v této sezoně odehrál v pěti zápasech celkem 162 minut.

„Awer je ofenzivní křídlo, pracovitý hráč, který umí přejít přes protihráče v souboji jeden na jednoho. Má zkušenosti z mezinárodních zápasů, které odehrál jak v dresu národního týmu Austrálie, tak v evropských pohárech. Je to týmový hráč s vítěznou mentalitou. Výhodou je, že ho trenér dobře zná ze společného působení v Midtjyllandu,“ říká o nové posile Tomáš Rosický, sportovní ředitel Sparty.

Mabil se narodil v Keni, reprezentuje ale Austrálii, kde se se svou rodinou usadil, když mu bylo deset let. S australskou reprezentací se představil také na uplynulém světovém šampionátu v Kataru, kde zasáhl do dvou zápasů (17 minut proti Francii a 5 minut proti Tunisku). V dresu národního týmu dosud odehrál 31 zápasů a vstřelil osm gólů.

Po třech sezonách v Adelaide United přestoupil ve dvaceti letech do Midtjyllandu. Zpočátku ale nedostával příliš prostoru, a tak zamířil na hostování do dánského Esbjergu, později pak do portugalského celku Pacos de Ferreira.

Do Midtjyllandu se vrátil v roce 2018. A následující dvě sezony v klubu mu vyšly. V 64 zápasech vstřelil 14 gólů a přidal 16 asistencí. V první sezoně pomohl vybojovat triumf v dánském poháru, o rok později pak slavil zisk mistrovského titulu.

V dresu Midtjyllandu naskočil také do 15 zápasů v Lize mistrů, ve kterých vstřelil tři góly a asistenci v kvalifikačním utkání proti Slavii, které Midtjylland vyhrál 4:1. Dalších 10 startů pak zapsal v Evropské lize. V dánském klubu se potkal také s aktuálním realizačním týmem Sparty.

V únoru loňského roku zamířil na hostování do Kasımpasy. Po konci tureckého angažmá přestoupil do Cádizu, kde ale příliš šancí nedostával, a tak se rozhodl změnit působiště.

Na hostování do konce sezony na Letnou už dřív přišel z Lazia Řím srbský obránce Dimitrije Kamenovič (22 let). Na přestup pak do Sparty dorazili také záložníci Kaan Kairinen a Qazim Laci. První je 24letý finský reprezentant z norského Lilleströmu, druhý 26letý albánský reprezentant přišel z francouzského AC Ajaccio.

Opačným směrem Sparta poslala třeba záložníka Jana Fortelného, který bude hrát na jaře v Olomouci. V Mladé Boleslavi bude hostovat bek Martin Suchomel a brankář Dominik Holec v Lechu Poznaň.

Posilu dnes oznámila také Slavia, která z Mladé Boleslavi kupuje dvacetiletého Davida Pecha.


Související články

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Ukážeme vám, kde v předkolech začnou české kluby

Projděte si našeho kompletního průvodce po příštích předkolech pro českou pětku, která se dostane do Evropy.

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s