Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Sejdou se Klopp, Trpišovský a Zeman vedle Baníku. Nové číslo je venku

16. září 2022
Sdílejte:
Vychází 22. čtvrtletník Football Club, který má dvě hlavní sekce. V první se věnujeme trenérům. Byli jsme za Jürgenem Kloppem v Liverpoolu, za Jindřichem Trpišovským ve Vršovicích a na jihu Itálie nás hostil Zdeněk Zeman. Druhý blok je věnovaný stoletému Baníku Ostrava. A to není rozhodně vše. Úvodník nového čísla, které předplatitelům právě vyrazilo do schránek, vás navnadí ke čtení.
Tři muži z Football Clubu.Foto: Profimedia, SK Slavia Praha, Zeman.org; koláž: Football Club

Na ztichlém, liduprázdném stadionu se rozléhá zvuk každého kopnutí do míče. Je slyšet každý výkřik na hřišti, každý pokyn z lavičky. Jedni z nejlepších hráčů v zemi se snaží vymyslet co nejúčinnější cestu k soupeřově brankáři, když vtom se kvílivě rozezní poplašná siréna. Fotbalisti nechají balon balonem a místo za ním sprintují do krytu. Po chvíli můžou pokračovat ve hře, ale neuplyne mnoho času a přichází další poplach, další siréna. Pak třetí. A čtvrtá.

To není popis scény z historického válečného filmu ani ukázka z povídky (i když i tu uvnitř našeho magazínu opět najdete). Je to realita z utkání, které nakonec trvalo víc než čtyři hodiny. Z utkání Ruch Lvov – Metalist Charkov, jednoho z prvních v letošním ročníku ukrajinské fotbalové ligy, která se všemu – a hlavně Rusku – navzdory na konci srpna znovu rozjela.

Za jakých okolností, jaká jsou její neobvyklá válečná pravidla a proč vlastně Ukrajinci udělali znovuspuštěním své soutěže krok nikoli bláznivý či furiantský, ale naprosto logický a pragmatický, se v tomto čísle dovíte v textu Vojtěcha Raimana. Stručně řečeno – i Ukrajinci vědí, že není lepšího nástroje, jak podpořit morálku vlastního obyvatelstva a jak dát světu jasně najevo, že nezávislá Ukrajina je stále tady a funguje, než fotbal.

Ani ne 500 kilometrů na západ od Lvova se letos slaví 100 let od založení oddílu, o kterém náš stálý spolupracovník historik Filip Bláha píše: „Nikde jinde (v Česku) není klub tak silně propojen s regionem jako v případě Baníku.“ Ano, sto let Baníku Ostrava nemůžeme pominout, už jen proto, že by to nedopustil jeden ze spoluzakladatelů Football Clubu. Ostravský rodák Karel Häring pro vás sestavil svůj tým snů Baníku. Víme, Bazaly to nenahradí, ale snažili jsme se – v tomto vydání najdete řadu textů, ve kterých – věříme – i letití fanoušci ostravského klubu najdou pohledy a informace, které budou nové. Kromě toho snad i zajímavé, dojemné či úsměvné.

Totéž platí také o druhém velkém tematickém bloku podzimního čísla. Sejdou se Jürgen Klopp, Zdeněk Zeman a Jindřich Trpišovský… Není to vtip ani fikce, ale realita v novém čísle. Football Club má coby čtvrtletník tu výhodu, že může pominout uspěchaný ruch všedních dní, trochu se zastavit a ponořit se hlouběji do témat, o kterých v běžném provozu – fotbalovém ani zpravodajském – není čas moc přemýšlet. Využili jsme toho a zkoumali hlubiny trenérského řemesla.

Zajímalo nás, jak o své práci přemýšlejí ti nejlepší, jak se tato specifická profese za poslední desítky let změnila nebo kam se může ubírat v blízké budoucnosti. Proto jsme se díky své síti spolupracovníků setkali mimo jiné s výše zmíněnou trojicí, a vy si tak můžete přečíst v českojazyčném prostředí vskutku exkluzivní kousky.

S Jürgenem Kloppem se sešel Arthur Renard a na základě rozhovoru sepsal text, ve kterém se od německého kouče dozvíte, co považuje za svou nejsilnější stránku nebo proč si o sobě nemyslí, že je génius. Se Zdeňkem Zemanem si povídal náš italský kolega Simone Pierotti a z obláčků cigaretového dýmu se vynořil s rozhovorem, který svérázným Zemanovým pohledem porovnává různé fotbalové éry či odhaluje, proč se italský Čech fotbalem nikdy nestresoval. A Ondřej Tůma, od loňska ředitel Football Clubu, debutuje jako autor v interview s Jindřichem Trpišovským, ve kterém kouč Slavie dává podrobně nahlédnout do svého myšlení o fotbale a rozebírá své trenérské metody.

Přejeme vám zábavný fotbalový podzim se třemi českými týmy v evropských pohárech a neobvykle i s mistrovstvím světa. K němu pro vás připravujeme speciální příští číslo, na které se proto netradičně můžete těšit už v listopadu. Kromě hry samotné se samozřejmě budeme se špičkovými autory ze zahraničí věnovat i kontroverzím obklopujícím katarský turnaj.

A protože i Football Club letos slaví (5 let od založení), za nedlouho oznámíme vydání naší první knihy. Mimo jiné ideální tip pro toho, kdo rád vymýšlí vánoční dárky s dostatečným předstihem.

Nový Football Club

Rozhovory, reportáže, analýzy a spousta příběhů na více než 160 stranách.

Předplatné!

Výběr z obsahu: na co se v novém čísle můžete těšit?

Na hřišti je mi nejlíp

  • Ondřej Tůma v rozhovoru s Jindřichem Trpišovským o jeho trenérské filozofii a budoucnosti koučování

Miluju tuhle práci

  • Arthur Renard si od Jürgena Kloppa nechal vyprávět o radostech a strastech ostře sledovaného lodivoda

Fotbal podle Zemana

  • Simone Pierotti navštívil svérázného fotbalového barda Zdeňka Zemana v jeho milované Foggii

Když zazáří popeláři

  • Chris Flanagan sepsal neobvyklou story trenérských dvojčat ze skotského „pralesa“

Technik z obytňáku

  • Arthur Renard vtipkuje s Rafaelem van der Vaartem o klíčových okamžicích jeho bohaté kariéry

Co zbude z fotbalu

  • Michal Kašpárek v povídce, která přináší tak trochu jiný pohled na dnešní kopanou

V pátek U Dubu

  • Filip Bláha vypráví příběh založení Baníku Ostrava a jeho etablování se na tuzemské fotbalové mapě

Je to tady tvrdé, ale upřímné

  • Michal Kvasnica poseděl s Romanem Srkalou a Romanem Popkem, historiky a autory knihy My jsme Baník

Nejlepší u nás!!!

  • Adam Sušovský a jeho pohled ze zákulisí fungování Baníku a jeho fanoušků při natáčení filmového dokumentu

Moje baníkovská jedenáctka

  • Karel Häring sestavil svůj bílo-modrý tým snů

Baník je krev a chrám

  • Michal Koštuřík si povídal s ostravskou legendou Vernerem Ličkou

Chacharem v USA

  • Jan Woska a jeho vyznání fotbalové lásky za velkou louží

Zpátky ve hře

  • Emanuele Giulianelli popisuje návrat Silvia Berlusconiho do první italské ligy

Příběh zlomeného srdce

  • Neil Cameron vzpomíná, jak se z jeho oblíbeného hráče stal vyvrhel, který otřásl poměry v Glasgow

Dokud se hraje, ještě se neumřelo

  • Vojtěch Raiman píše o restartu ukrajinské ligy a schizofrenii některých klubů z bývalého Sovětského svazu

Fotbal je i náš

  • Fatima Rahimi o íránských ženách a jejich boji za (nejen) fotbalová práva

Zkrachovalci

  • Vydělali jmění, ale pak se kvůli žalostným investicím dostali až do bankrotu

Související články

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor
Popup se zavře za 8s