Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Jan Kaliba

Autor je klimatickým zpravodajem Českého rozhlasu. Do loňska šest let působil coby stálý zpravodaj v USA. Předtím dlouholetý fotbalový reportér a komentátor Radiožurnálu. Spoluzakladatel Football Clubu.

Žádné míče, žádné sítě. Jak poslední nefotbalová země světa staví nároďák

Vyťukal jsem telefonní číslo. Měl jsem v Praze devět hodin ráno, Justin Walley v Tichomoří osm večer. „Ahoj. Jsem na Marshallových ostrovech. Nemají tu fotbalisty, nemají tu hřiště. Jsme jako evangelisti. Ještě letos chceme odehrát první zápas,“ řekl mi. Tohle je příběh dobrodruha, co pomáhá vybudovat národní tým v poslední zemi OSN, která svou reprezentaci ještě nemá.

Zelená je tráva

Můj život s Čafkou aneb Prokletí uhynulého koně

Děravou střechou nám kape na fotky osobností blyštivé historie. To je skutečnost i metafora amatérského klubu mého života. Když jsem se v něm jako malý ocitl, netušil jsem, že ČAFC Praha kdysi stál u zrodu českého fotbalu, porážel Spartu i Slavii, vychoval dva vicemistry světa i nedávné reprezentanty.

Historie

„Vždycky je tím usadíte.“ Vzpomínky z derby jsou na celý život

V derby týdnu se pojďme podívat na tyhle největší zápasy i s odstupem. Nehýbou jen Českem. Pouto k oblíbenému klubu a emoce z derby zápasů fanoušky neopouští ani po letech strávených na druhém konci světa. Vyprávějí emigranti do USA z Libanonu, Íránu a Hondurasu.

Derby

Magická vůně připálené klobásy. Herec Jan Jiráň o lásce (nejen) k Letné

Specifická vůně rychlého občerstvení v blízkosti stadionu dokáže podle herce, spisovatele a fotbalového nadšence Jana Jiráně udělat z fanouška cestovatele časem.

Můj fotbal

Finský sparťan Sparv: Bájné specifikum české kabiny? To tady nevidím

Z kapitána Finska je kouč mladých sparťanů, který myslí na Bundesligu. Tim Sparv vypráví, čím ho český fotbal šokoval, s kým z hráčů si vyměňuje knihy a jak se klub za Briana Priskeho otevřel. Mluví také o svých obavách o světový fotbal pod vlivem zemí jako Saúdská Arábie a Katar. Ve prospěch tamních dělníků se hodně angažoval a jel je i osobně navštívit.

Rozhovor

Britský velvyslanec: Kdyby Křetínskému šlo jen o vlastní obraz, nevybere si West Ham

Do Česka vtrhnul s noblesou i vtipem a celá země může na sociálních sítích sledovat jeho jazykové pokroky. První české slovíčko ale znal už dávno – a bylo fotbalové. Velvyslanec Spojeného království Matt Field dal Football Clubu svůj první fotbalový rozhovor v novém působišti.

Můj fotbal

Hrdina z Chile nesměl pochovat otce. Uměl dávat góly i žít

Už jako žáček se učil rozdávat rány. Rukama. Ta škola mu pomohla i jako útočníkovi. Probil se obranou a dával rány nohama. Na světovém šampionátu v Chile dovedl jako nejlepší střelec tým do finále. Letos v červenci Adolf Scherer v 85 letech zemřel. Ve Francii, kam před půl stoletím emigroval.

Historie

„Ať Češi zase hrají jak v Chile!“ aneb Jak přišel Zagallo na večeři

Světový fotbal má za sebou smutných pár dnů. Odešly dvě legendy, které jako první vyhrály mistrovství světa z pozice hráče i trenéra. Tady je osobní brazilská vzpomínka na jednu z nich. Mário Zagallo vám kromě jiného poví, jaká taktická novinka rozhodla finále MS 1962.

Reportáž

V téhle šatně válka není, Berte. Jak se napravený nacista stal hrdinou City

Díky fotbalu se z přesvědčeného nacisty a vojáka Wehrmachtu stal hrdina FA Cupu a držitel Řádu britského impéria. Přečtěte si příběh německého brankáře Berta Trautmanna, který by teď v neděli oslavil 100 let. Takhle ho viděli jeho spoluhráči z Manchesteru City, se kterými jsme mluvili.

Válka

Vytáhl by Messi na vrchol skotskou ligu? Američané doufají, že ano

Obdivovaný Argentinec rozjel americký experiment. O fotbal jde u jeho přestupu na Floridu až v druhé řadě. Dohoda o podílu z prodeje práv na přenosy z MLS je revoluční. Otázka ale je, jestli Messi dokáže v USA to, na co nestačili Zlatan, Beckham ani Pelé. Odpovědi jsme hledali přímo ve Spojených státech.

Reportáž
Popup se zavře za 8s