Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Počítáme koeficient: Co se musí stát, aby Česko zůstalo v první patnáctce?

05. listopad 2022
Sdílejte:
Česko je po podzimu v tabulce národních koeficientů čtrnácté. Ale na rozdíl od pronásledovatelů už nemá ve hře nikoho. Vysvětlíme vám, co se musí stát, abychom za sebou nechali alespoň dva z trojice Norsko, Ukrajina a Dánsko. Pokud by se to povedlo, bylo by v pohárech za dva roky pět českých klubů.
Losování evropských pohárů. Ilustrační snímek.Foto: Profimedia

České týmy hlásí po podzimu konec v evropských pohárech. Zatímco u Plzně se to v extrémně těžké skupině v Lize mistrů čekalo a u Slovácka se s tím při premiéře v evropské skupině, která navíc nebyla lehká, počítalo, u Slavie je to pro český koeficient čára přes rozpočet.

Česko se v aktuálním žebříčku UEFA pro nasazení do pohárů průběžně drží v klíčové patnáctce, která by od sezony 2024/25 znamenala znovu pět českých týmů v evropských pohárech. Za aktuální sezonu české kluby do národního koeficientu připsaly 6,75 bodu, což je nejvíc v aktuálně počítané pětiletce. Z toho na Slavii vychází 2,625, na Plzeň 2,375, na Slovácko 1,625 a na Spartu 0,125.

Za Českem jsou ale tři země s reálnou šancí nás přeskočit. Konkrétně jde o Norsko, Ukrajinu a Dánsko, jejichž alespoň jeden zástupce ze skupin postoupil do jarní vyřazovací fáze. Pokud dvě z těchto zemí Česko přeskočí (zatím jsme čtrnáctí), bude mít tuzemský fotbal i v sezoně 2024/25 v evropských pohárech jen čtyři zástupce, kteří navíc budou zřejmě muset startovat v dřívějších předkolech.

Související články

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga

Video: Fantastické nůžky do Ligy mistrů. Boloňská kometa dobývá Itálii

Kandidátů na pozice zajišťující Ligu mistrů bylo před startem této sezony Serie A spousta. Málokdo by ale mezi ně zařadil Boloňu. Tým ze severu Itálie si jde ale nekompromisně za svým. Proti AS Řím nasměrovaly Boloňu k výhře parádní nůžky Oussamy El Azzouziho.

Serie A

Policejní šikana? K natáčení fanoušků došlo za pozvracený autobus

Proč si policie v neděli natáčela hradecké fanoušky s občankami u obličeje? Odvolává se na jejich problémové chování, které ale nespecifikuje. Podle hradeckého mluvčího šlo o pozvracený autobus. Policie svůj zákrok hájí tím, že předešla spáchání trestného činu. Žádnou konkrétní situací to ale nedokládá.

Fanoušci
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.