Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Liga na playstationech začíná. Titul obhajuje Baník, přihlásit se může každý

11. listopad 2022
Sdílejte:
Startuje další ročník oficiální české ligy ve Fifě. Nejlepší hráči si v ní rozdělí 150 000 korun a vítězné duo se poměří se světovou elitou. Přihlásit se může každý, komu už bylo 16 let.
Dáme Fifu?Foto: Shutterstock

Esportová fotbalová liga se chystá na čtvrtý ročník. Zapojí se do ní všechny kluby z Fortuna ligy a hraje se o prize money v celkové hodnotě 150 tisíc korun a především o vstupenku mezi světovou elitu.

Největší akce české FIFA scény – e:Liga pod hlavičkou Ligové fotbalové asociace (LFA) – se uskuteční v nové hře EA Sports FIFA 23 výhradně na platformě PlayStation 5 a už od prvních kol celá v herním módu FUT.

Vítězné duo hráčů e:Ligy získá vstupenku do nejprestižnějšího mezinárodního turnaje EA Sports FIFA 23 Global Series Play-ins. Žádná jiná soutěž v Česku tuto možnost nenabízí.

„Jsme šťastni, že se nám podařilo udržet tuhle cennou spolupráci. Víme, že se jedná o velmi prestižní motivaci pro všechny elitní české hráče a věříme, že se některému z nich letos konečně podaří prorazit i na mezinárodním poli,“ říká Daniel Hajný, obchodní a marketingový ředitel LFA.

Prvenství z uplynulého ročníku obhajují esportoví reprezentanti ostravského Baníku, kteří za sebou nechali tým Viktorie Plzeň FCVP Esport, třetí místo brali zástupci MFK Karviná. Vítěze čtvrtého ročníku poznáme na jaře příštího roku. Online kvalifikační turnaje se hrají od 15. do 30. listopadu 2022, vrcholit bude e:Liga v druhé polovině března.

Soutěž se odehraje podobně jako v minulém ročníku ve třech fázích. V té první se uskuteční několik onlinových kvalifikačních turnajů, do kterých se může přihlásit kdokoliv od 16 let věku. Každý turnaj se odehraje pod hlavičkou jednoho z klubů Fortuna ligy, který nemá vlastní esportový tým a z kvalifikace vzejdou jeho reprezentanti pro následující průběh soutěže.

O prvním prosincovém víkendu odstartuje dlouhodobá základní část, v rámci které se utkají kluby jedenkrát mezi sebou během patnácti hracích dnů. Vybraná utkání budou moci fanoušci sledovat v živých streamech na oficiálních kanálech e:Ligy na sítích Twitch i Facebook. Následovat bude v březnu příštího roku vrchol sezony v podobě play-off.

„Po základní části postoupí do vyřazovacích bojů jen nejlepších dvanáct celků. To je jedna z novinek letošního ročníku, ke které jsme přistoupili po debatách se samotnými hráči a fanoušky. Půjde o další motivaci navíc do všech soubojů během e:Ligy,“ říká Štěpán Hanuš, ředitel komunikace a PR pořadatelské LFA.

Dáme Fifu? Tuček s Durčákem o fotbalové hře, která ztratila jméno

Kultovní FIFA spojovala generace, zároveň je skvělým byznysem. Teď ji čekají velké změny. O průniku nejpopulárnějšího sportu, počítačových her a byznysu mluví v šestém díle Football Club podcastu novináři a fotbaloví fanatici Mikoláš Tuček a Michael Durčák.

Přečíst

Do vyřazovací části nejprve v předkole vstoupí týmy na páté až dvanácté příčce. Úspěšnější z těchto dvojic pak nastoupí do čtvrtfinále proti nejlepším čtyřem celkům základní části. Finálový víkend, který určí vítězný klub letošního ročníku e:Ligy, proběhne jen o pár dní později - 25. až 26. března 2023.

Další změnou v herním systému bude možnost klubů libovolně měnit nasazení svých hráčů do jednotlivých utkání.

„Umožnili jsme klubům zapsat na soupisku až čtyři hráče, kteří budou k dispozici pro každé utkání základní části či pozdějšího play-off. Konečnou nominaci k utkání musí klub oznámit den předem a věříme, že to zvedne kvalitu jednotlivých zápasů,“ vysvětluje Hanuš.

LFA získala k projektu pro čtvrtý ročník nové partnery – JVC, Samsung, Samsung Odyssey a TP-Link.

„Velmi si vážíme podpory našich partnerů a je evidentní, že se esport pomalu stává zajímavým prostředníkem pro cennou vizibilitu u specifické cílové skupiny. Pro letošní e:Ligu se nám podařilo významně rozšířit portfolio partnerů,“ říká Hajný.

Celkových 150 tisíc, které má soutěž určené na prize money, se rozdělí takto:

  • 1. místo: 80 000 Kč
  • 2. místo: 40 000 Kč
  • 3. místo: 20 000 Kč
  • 4. místo: 10 000 Kč

Související články

Koeficienty se změní. Budou víc odměňovat lepší soutěže

Od příští sezony se nemění jen systém evropských pohárů, ale i systém koeficientů, které roztřiďují týmy do jednotlivých lig. Čím výš budou kluby úspěšné, tím víc bodů získají. Body z Konferenční ligy tak budou mít o něco menší význam než doposud.

Koeficienty

Video: Hladký čaruje. Parádními zákroky drží šanci na Premier League

Václav Hladký pokračuje ve skvělé sezoně. Naposledy o víkendu svému Ipswichi zachránil cenný bod v zápase s Middlesborough.

Zábava

Šest sezon a dost. Svědík se domluvil se Slováckem na svém konci

Martin Svědík po této sezoně na vlastní žádost skončí po šesti sezonách ve Slovácku, i když má podepsanou smlouvu až do konce té příští. Prvoligový klub oznámil, že vyhověl jeho žádosti.

Zprávy
Popup se zavře za 8s