Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Sporný gól na Letné. Ptáme se: byl to podle vás liberecký ofsajd?

Aktualizováno
19. únor 2024
Sdílejte:
Sparta dostala od Liberce gól, jehož vyhodnocení podle nás záleží čistě na subjektivním pohledu každého jednotlivce. Proto jsme zvědaví, jaký názor na tuto obecně zajímavou pravidlovou situaci panuje mezi širokou fotbalovou veřejností. Pískli byste ofsajd, nebo uznali gól? Komise rozhodčích se za arbitry z Letné postavila...
Rozhodně je na místě, se na to ptát, řekl Brian Priske po zápase.Foto: Pavel Mazáč / CNC / Profimedia

Sparta porazila v neděli večer Liberec 2:1 po brankách Lukáše Haraslína a Victora Olatunjiho a i po 21. kole dál vede ligovou tabulku o čtyři body před Slavií.

Včera ale odehrála těžký zápas a v závěru čelila libereckému tlaku, kdy si hosté šli za vyrovnáním. „Po přestávce se ukázala kvalita soupeře, kdy jsme po inkasovaných gólech vypadli ze hry přibližně do 65. minuty. Jsem rád, že jsme se do zápasu vrátili. V závěru jsme Spartu přimáčkli na jejich stadionu tak, jak už jsem dlouho neviděl,“ zhodnotil závěr trenér Slovanu Luboš Kozel.

Liberec se vrátil do zápasu v 68. minutě gólem Filipa Horského. Branku přezkoumával VAR a platila, i přes ofsajdové postavení Horského, ze kterého do gólové situace vybíhal. Podle rozhodčích svým dalším pohybem ale neproměnil ofsajdové postavení (které není samo o sobě přečinem proti pravidlům) v ofsajd.

Trenér Sparty Brian Priske na pozápasové tiskové konferenci dostal dotaz, zda to byl podle něj ofsajd a zda pohyb Horského ovlivnil chování sparťanského brankáře Petera Vindahla v celé gólové akci Liberce. „Rozhodně je na místě, se na to ptát. Je to o rozhodčích. Samozřejmě to nebylo pro ně jednoduché, byla to složitá situace. Ale za mě to stoprocentně ovlivnilo to, jak se Peter Vindahl zachoval. Musíme respektovat tohle rozhodnutí, ale chtěl bych vědět, jak se na tohle rozhodčí i komise dívají. Byly tam i další momenty,“ odpověděl Priske a dodal, že má na mysli například možnou druhou žlutou kartu pro Jakuba Peška za zákrok na konci prvního poločasu nebo možnou penaltu po zákroku brankáře Liberce Bačkovského na Filipa Panáka (druhou zmíněnou situaci rovněž zkoumal VAR, a protože Bačkovský hrál nejdřív míč a až poté rukou udeřil Panáka, penalta se nekopala). V zápase přitom byly i další sporné situace, jako třeba kopání Horského do ležícího Krejčího, které volalo po červené kartě, nebo na druhou stranu odpískaný faul na Panáka (po zdánlivě běžném kontaktu) v době, kdy Liberec v úplném konci Spartu tlačil.

Zpět ale ke gólové situaci Liberce. Horský do celé akce vybíhal z ofsajdové pozice, jak dokazují záběry v televizním přenosu. Následně běžel k míči a až poté, si jeho hraní rozmyslel a běžel do gólové pozice před bránu, kam mu následně spoluhráč přihrál na gól. Rozhodčí řekli, že gól platí, že tedy Horský svým pohybem po vyběhnutí z ofsajdového postavení neovlivnil hru ani protihráče.

Co říkají pravidla?

Hráč, který je v ofsajdové pozici, bude potrestán za ofsajd jen tehdy, jestliže v okamžiku, kdy míčem zahraje nebo se míče dotkne některý z jeho spoluhráčů, je aktivně zapojen do hry tím, že

  • ovlivní hru tak, že zahraje míč nebo se dotkne míče, který mu přihrál spoluhráč, nebo
  • ovlivní soupeře tím, že
    • zabrání mu v hraní míče nebo v možnosti hrát míčem tím, že mu zjevně brání ve výhledu, nebo
    • svádí se soupeřem souboj o míč, nebo
    • zjevně se pokusí zahrát míč, který je v jeho blízkosti, přičemž ovlivní soupeře, nebo
    • provede jasnou akci, která má zjevný vliv na možnost soupeře hrát míčem, nebo

V situacích, kde se hráč pohybuje z ofsajdové pozice nebo stojí v ofsajdové pozici, je v cestě protihráči a tím ovlivní jeho pohyb směrem k míči, se jedná o ofsajd, má-li to vliv na schopnost protihráče hrát míčem nebo svést souboj o míč.

Zdroj: fotbalová pravidla na webu FAČR; ofsajd upravuje pravidlo číslo 11

Podle nás se vlastně dají najít argumenty pro odpískání ofsajdu (Horský po vyběhnutí z těsné ofsajdové pozice jde za míčem a vypadá to, že ho bude hrát, na což hráči Sparty logicky reagují) i pro jeho neodpískání (Horský se míče vůbec nedotkne, vybíhá z těsného ofsajdu, takže hráči Sparty vlastně vůbec nemohou brát v potaz, že by mělo jít o jasný ofsajd a nemají tedy důvod přestat se soustředit na hru).

Teď nás ale zajímá váš názor…

Jak byste spornou situaci posoudili vy?

Podle komise rozhodčích sudí na Letné vyhodnotili Horského gól správně. „Hráč hostujícího družstva č. 6 (Varfolomejev), který hrál míčem, se nenacházel v ofsajdové pozici. Hráč hostujícího družstva č. 14 (Horský), který byl v ofsajdové pozici, sice nejdříve běžel směrem k míči, ale neovlivnil tím možnost soupeře hrát míčem. O ofsajd se v tomto případě nejednalo,“ uvedla v pondělí komise.

Související články

Musím využít šanci. Bývalý gólman Sparty o boji o Evropu v Premier League

Slovenský reprezentant a brankář Newcastlu se v rozhovoru rozpovídal o dobré formě Magpies v Premier League, o častých zraněních v týmu i o tom, jak zvládá nabitý zápasový kalendář v závěru sezony.

Rozhovor

Video: Guardiola v rauši! Takhle prožívá nejlepší trenér světa tréninky

Trenérský mág Pep Guardiola žije fotbalem. Jak moc prožívá sporné situace při utkáních svého týmu, zná většina fanoušků z televizních přenosů. Emotivní hlášky slavného Španěla přímo z tréninku Manchesteru City vám ale vykouzlí úsměv na rtech.

Zábava

Počítáme koeficient: Česko je desáté! Příští liga se bude hrát o poklad

Česko se posunulo na klíčové desáté místo v tabulce národních koeficientů UEFA a už je jisté, že tam do konce sezony zůstane. Český šampion z příští sezony si tak zahraje Ligu mistrů.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s