Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Katar ukázal, že fotbal jsou emoce. Pojďme kopat za lepší zítřky

23. prosinec 2022
Sdílejte:
Mistrovství světa v Kataru ukázalo to nejlepší i nejhorší, co může být spojené s nejpopulárnější hrou. Věřím, že se z toho můžeme poučit. Fotbal je univerzální jazyk, který může vyprodukovat hodně dobra. Jen pro to musíme něco aktivně dělat.
Momentka z předvánočního turnaje Ligy férového fotbalu v Plzni, který Fotbal pro rozvoj pořádal.Foto: Tomáš Princ

Mistrovství světa. Fotbalový svátek, úžasná podívaná na výkony nejlepších fotbalistů z celého světa. Nese s sebou obrovské emoce, očekávání a také tlak – na organizátory, sponzory, trenéry, hráče, fanoušky i na celé národy. Zraky lidí u obrazovek i na stadionech jsou soustředěny na výsledkové tabule. Fotbal ale znamená víc než výsledky.

Krev v Kolumbii

Je důležité připomenout si momenty, kdy fotbalové výsledky vyvolaly víc než jen radost či smutek na tribunách. Po návratu z mistrovství světa v roce 1994 byl kvůli vlastňáku v zápase proti domácím Spojeným státům americkým a následnému vyřazení z turnaje zastřelen kolumbijský obránce Andrés Escobar.

Od Kolumbijců se na turnaji čekalo hodně a byl na ně kladen velký tlak a očekávání. Mužstvo po prohrách čelilo výhružkám od drogových mafiánů, kteří údajně sázeli velké peníze na kolumbijská vítězství.

Říká se, že smrt Andrése Escobara byla spojena právě s drogovou mafií, která nechala oblíbeného reprezentanta popravit. „Fotbal je pro prosté lidi útěkem před krutou kolumbijskou realitou. Útěkem před nespravedlností, kterou doprovází častá střelba a zabíjení na ulicích,“ říkal přitom do médií před osudovým mistrovstvím sán Escobar.

Jeho vražda vyvolala velkou reakci nejen v Kolumbii, ale po celé planetě. Veřejnost se semknula. Pohřbu Andrése Escobara se v ulicích Medellínu účastnilo asi 120 000 lidí a televizní přenos šel do všech koutů světa. Národ Andrése miloval, přezdívalo se mu fotbalový gentleman. Průvod při pohřbu byl také projevem křivdy, hanby národa a manifestací proti drogovému kartelu.

Lidé v Kolumbii si přáli na Escobarovu počest svou zemi uklidit. Mnoho vůdců z mafiánských a drogových elit začalo být vydáváno do USA. Ekonomika v zemi se zlepšila a stala se rozmanitější a z fotbalového hlediska byla stará garda jako třeba brankář René Higuita, sám spojený s drogovými barony a únosem, nahrazena novou generací hráčů.

Ke zlepšení image země pomohl i nejslavnější fanoušek kolumbijského týmu Birdman, jehož obří křídla se stala jedním z obrazů mistrovství světa ve Francii v roce 1998 a také symbolem svobody.

Výhybka k dobru

Pro vznik naší organizace Fotbal pro rozvoj byla reakce na vraždu Andrése Escobara zásadní. Když se o tragédii dozvěděl Jürgen Griesbeck, německý student pobývající právě v Medellínu, odešel z univerzity a rozhodl se věnovat neziskovému sektoru. Zastával tezi, že pokud je fotbal tak mocný, že dokáže rozdmýchat takové zlo, které někoho připraví o život, bude v jeho schopnostech i konání velkého dobra.

V roce 1997 proto založil organizaci s názvem Football for Peace, která fotbal používala k boji proti násilí gangů v Medellínu. Navrhl například, aby gangy hrály proti sobě na základě vlastní domluvy fotbal – bez rozhodčích. A v každém týmu museli být muži a ženy, přičemž první gól musela vstřelit žena. Cílem bylo podpořit týmovou hru a význam každého hráče. Po počátečním odporu začala hra fungovat a zapojily se tisíce hráčů, kteří nosili trika Andrése Escobara.

Griesbeck v roce 2006 získal světovou cenu Laureus za dobročinné aktivity ve sportovní oblasti a v roce 2017 založil se španělským fotbalistou Juanem Matou organizaci Common Goal. Fotbal je podle jeho slov jediná sjednocující síla, která promlouvá k víc než 50 procentům veškeré populace. Fotbal se může dostat do srdcí a myslí lidí a změnit, jací jako lidské bytosti jsme. Ale musí se k tomu, čím může být, podnítit.

Je fascinující, co fotbalový svět dokáže, když se spojí pro dobrou věc. Žádný zločin, nemorální ani nefér jednání ve fotbale se nesmí přehlížet. Katar je toho ukázkovým příkladem. Věřím, že se v médiích věnoval velký prostor všem kontroverzím, které byly s letošním MS spojeny a že veřejnost jen tak nezapomene. Pokud jedna země, jeden turnaj generuje tolik emocí, pojďme toho využít k vybudování lepší budoucnosti pro fotbal i pro celý svět.

V České republice je mezi dětmi silná vášeň pro fotbal, ale přístup a vzdělávací možnosti kolem fotbalu nejsou pro všechny děti dostupné. Jsem přesvědčená, že této problematice má velký smysl věnovat patřičné úsilí. Vrátí se to totiž celé společnosti. Pojďme společně kopat za lepší zítřky.

Související články

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga

Video: Fantastické nůžky do Ligy mistrů. Boloňská kometa dobývá Itálii

Kandidátů na pozice zajišťující Ligu mistrů bylo před startem této sezony Serie A spousta. Málokdo by ale mezi ně zařadil Boloňu. Tým ze severu Itálie si jde ale nekompromisně za svým. Proti AS Řím nasměrovaly Boloňu k výhře parádní nůžky Oussamy El Azzouziho.

Serie A
Popup se zavře za 8s