Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Kam přijde, tam vítězí. Ten Haga chtěla Sparta, teď jde dobýt Anglii

04. květen 2022
Sdílejte:
Nový šéf a naděje Manchesteru United má za sebou čtyři trenérská angažmá. Zatím všude uspěl. Projděte si profil Erika ten Haga: od průměrného hráče po špičkového manažera.
Erik ten HagFoto: kivnl/Shutterstock

1989 až 2002: Průměrný ligový hráč

Celou hráčskou kariéru strávil Erik ten Hag v Nizozemsku, byl střední obránce. Nejvíc toho odehrál v Twente Enschede, se kterými v roce 2001 jako kapitán vyhrál domácí pohár. Byla to pro klub i celé město tehdy velká událost nejen proto, že jde o jednu ze tří vyhraných trofejí v celé historii Twente (dvakrát pohár, jednou liga). Finále se tenkrát hrálo 11 dnů po velkém výbuchu v místní továrně na ohňostroje, při kterém zemřelo 23 lidí.

Druhá ten Hagova trofej z hráčské kariéry je z druhé ligy, kterou vyhrál o deset let dříve v dresu De Graafschapu.

Hráčskou kariéru ukončil v 32 letech ve Twente, kde přešel do role trenéra mládežnických kategorií. Postupně se vypracoval a následně působil jako asistent u prvního týmu. Hlavním koučem byl tenkrát Angličan Steve McClaren, o kterého má teď ten Hag zájem jako o asistenta v Manchesteru United. McClaren by kromě jiného představoval pojítko s érou Alexa Fergusona, kterému dělal asistenta v United v letech 1999 až 2001. 

2012: Go Ahead, první úspěch

V Twente ten Hag dělal asistenta i Fredu Ruttenovi, za kterým se v létě roku 2009 přesunul do PSV. To nebyla dobrá volba, protože McClaren v sezoně 2009/10 Twente dovedl k jejich jedinému titulu v klubové historii. Ten Hag na sebe ale v PSV upozornil a v roce 2012 dostal svou první šanci jako hlavní trenér. Hned ji využil.

Druholigové Go Ahead Eagles, kam ho přivedl tehdejší člen vedení Marc Overmars, poprvé po 17 letech dostal do první nizozemské ligy, když nečekaně (z 6. místa v tabulce) uspěli v baráži. Do první ligy s nimi ale ten Hag nešel.

2013 až 2015: V Bayernu s Guardiolou

Nizozemec se vydal do Mnichova, kde dva roky vedl rezervu Bayernu. Bylo to pro něj formativní období pro další kariéru. V Bavorsku poznal, co to znamená pracovat pro jeden z evropských klubových gigantů a z bezprostřední blízkosti zažil, jak funguje jeden z nejlepších trenérů světa.

Do Bayernu přišel ve stejné době jako Pep Guardiola. „Zrovna jsem postoupil do Eredivisie. Pak jsem se ale rozhodl jít do čtvrté nejvyšší soutěže v Německu. Bylo to nelogické. Já se tak ale rozhodl kvůli Pepovi Guardiolovi, Matthiasi Sammerovi (tehdejší sportovní ředitel – poznámka redakce) a kvůli Bayernu. Chtěl jsem se učit,“ vzpomínal ten Hag v roce 2020 už jako úspěšný kouč Ajaxu.

Viděl, v jaké intenzitě vede Guardiola tréninky, a inspiroval se i jeho herním stylem. Ten Hag dnes také sází na aktivní a vysunutou obranu, presuje hned po ztrátě míče a po jeho zisku míří rychle k bráně. Rád kontroluje hru, útočí v jedenácti, brání v jedenácti.

Inspiraci nepopírá. „Guardiolova filozofie je senzační, vyhrává s útočným a atraktivním stylem hry. Právě to se snažím praktikovat v Ajaxu,“ uvedl ten Hag v roce 2019, když se chystal na velkou jízdu Ligou mistrů, o které ještě bude řeč.

Ten Hag byl úspěšný i v Německu, když s rezervou Bayernu vyhrál regionální ligu v Bavorsku.

Byl to nelogický krok, ale chtěl jsem se učit... Tweet z roku 2020.

2015: Sparta má zájem

O ten Haga měla zájem pražská Sparta. Jaroslav Hřebík byl tehdy na stáži v Bayernu, kde se o něj právě nizozemský kouč staral. „Líbila se mi jeho filozofie, způsob presinku, využívání meziprostorů i součinnost. Dohodli jsme se, že ho k nám pozveme na seminář. Byl na Strahově, měl připravenou moc pěknou praktickou ukázku. Po společné večeři jsem ho doporučil (vedení Sparty),“ uvedl Hřebík později ve studiu O2 TV Sport.

Podle informací deníku Sport tehdy došlo i ke schůzce představitelů klubů s trenérem přímo v Mnichově. K dalším jednáním ale už nedošlo. Nizozemec měl mít původně o působení ve Spartě zájem, nakonec ale měla rozhodnout rodina, která se chtěla vrátit do rodné země. Po konci smlouvy v Bayernu se tak ten Hag vydal do prvoligového Utrechtu.

2015 až 2017: Utrecht je nejlepší za velkou trojkou

Do Utrechtu se ten Hag přesunul v létě 2015, udělali tam z něj hlavního trenéra i sportovního ředitele. Klub, který v předešlé sezoně skončil jedenáctý, ten Hag pozvedl na evropské příčky. V první sezoně z toho bylo 5. místo a prohra ve finále play-off o Evropskou ligu s Heraclesem.

V dalším ročníku Utrecht skončil čtvrtý a v play-off tentokrát Ten Hag ukázal, že umí i zázraky. První zápas s AZ prohrál 0:3, v odvetě ale Utrecht skóre srovnal a přes penalty šel do předkol Evropské ligy. V Evropě vyřadil maltskou Vallettu a polský Lech Poznaň, v posledním kole kvalifikace ale v prodloužení vypadl s bohatým Zenitem Petrohrad, který tehdy trénoval Roberto Mancini.

Za rok 2016 byl ten Hag i tak vyhlášen nizozemským koučem roku a bylo jen otázkou času, kdy se posune výš.

Dostanou se United zpět na vrchol? Příklad Liverpoolu inspiruje i varuje

Pryč z bídy má Manchester United vyvést Erik ten Hag. Srovnání s Liverpoolem ukazuje, kudy vede cesta zpět na vrchol, nebo do pekla, kde Rudí ďáblové už téměř jsou.

Přečíst

V Utrechtu se kromě jiného projevil ten Hagův smysl pro detail. Nebyl spokojený s kvalitou trávníků na tréninkových plochách. Aby je zlepšil najal jejich profesionálního správce, kterého našel v blízkém golfovém klubu.

Ten Hag pomohl Utrechtu vyřešit i finanční potíže. Klub totiž posunul v tabulce i s pozitivní přestupovou bilanci. V prvních dvou letech koupil hráče za zhruba 1,5 milionu euro, zatímco příjmy z prodeje dělaly přes devět milionů euro. Jackpot pak Utrecht s ten Hagem trefil v případě útočníka Sébastiena Hallera, kterého koupil v roce 2015 za 750 tisíc euro z Auxerre, aby ho za dva roky prodal zhruba šestnáctkrát dráž do Frankfurtu.

Ten Hag i v poslední půlsezoně v Utrechtu ukázal, že dokáže skvěle vybírat talenty. Za Hallera pořídil do útoku z Bredy za 350 tisíc euro Cyriela Desserse. Současný útočník Feyenordu, který dal Slavii ve čtyřech zápasech čtyři góly, se stal oblíbencem fanoušků hned na úvod svého působení, když dvěma góly vyřadil Poznaň.

Ten Hag za dva a půl roku pozvedl Utrecht z nizozemského průměru do pozice nejlepšího týmu za velkou nizozemskou trojkou. Navíc to dokázal s málem, s týmem, který každý rok znovu budoval především na talentech. Když pak v listopadu porazil trápící se Ajax na jeho půdě, bylo za pár týdnů jasné, kdo vymění neúspěšného Marcela Keizera na lavičce nejúspěšnějšího nizozemského klubu.

2018: Začátek v Ajaxu

Do Ajaxu přišel od začátku roku 2018. Amsterdamský klub měl za sebou nepovedený půlrok, který následoval po odchodu Petera Bosze do Dortmundu. Keizer, kterému asistenta dělal například legendární Dennis Bergkamp, s klubem vypadl z Evropy hned v létě, když neuspěl v kvalifikacích o Ligu mistrů, ani o Evropskou ligu.

Ten Hag, který se sám snaží o totální fotbal (v klasickém nizozemském rozestavení 4-3-3 nebo příbuzné formaci 4-2-3-1, kterou používají i United), byl očekávaným novým lodivodem týmu z Arény Johana Cruyffa. V první neúplné sezoně skončil s Ajaxem tam, kde ho přebral – na druhém místě.

4-2-3-1 a 4-3-3 k sobě mají blízko...

V Ajaxu ten Hag neměl lehký začátek, přicházel do hlavního města sice jako korunní princ nizozemského trenérského stavu, ale také jako člověk neprověřený zodpovědností v opravdu velkém klubu. To je zkušenost, která se mu může hodit i v United, kde ho čekají stejné pochybnosti – nikdy netrénoval v Premier League a nikdy netrénoval jeden z nejsledovanějších týmů světa.

Jak si poradil v Ajaxu? „Mluví jiným akcentem než lidé v Amsterdamu, trochu se mu tam ze začátku smáli a ptali se, jak může trenér z malého města změnit Ajax. Pak ale všichni, dokonce i ti, kteří byli proti němu, viděli, jak pracuje. On je šéf. Nechce se kamarádit, jde mu o dobrý, zábavný fotbal, který začali hrát,“ shrnul to pro ESPN ten Hagův přítel a bývalý spoluhráč Hans Kraay.

2019 až 2022: Úspěšný Ajax

Zlom přišel hned v první celé sezoně s Ajaxem, před kterou ten Hag spolu se sportovním ředitelem Marcem Overmarsem doplnili mladý kádr s vycházejícími hvězdami jako Matthijs de Ligt nebo Donny van de Beek (který je nyní hráčem United a na ten Haga se určitě těší) o zkušené Dušana Tadiće a Daleyho Blinda.

Ajax získal po pětiletém půstu domácí titul a vyhrál i v domácím poháru. Dokonce neměl daleko k treblu, když v Lize mistrů vyřadil Real a Juventus a byl minutu od finále, o které ho připravil Tottenham a gól Lucase Moury z šesté minuty nastavení.

Lucas Moura nepustil Ajax do finále Ligy mistrů v roce 2019.

„Vždy máme pocit, že jsme o krok napřed před soupeřem. Co se taktiky týče, je to mistr. Ale je také velmi dobrý v tom, jak mluví s hráči. Je to skvělá kombinace," zhodnotil ten Haga nedávno kapitán Ajaxu Tadić.

Jsou i hráči, kteří s ten Hagovou komunikací mohou mít problém. Střední obránce Timo Letschert, který pod ním hrál v Utrechtu, ho popisuje jako náročného kouče, který umí napřímo kritizovat stejně jako chválit. „Nestane se to hned, ale po chvíli hráči pochopí jeho způsob myšlení a budou za něj bojovat a věřit mu,“ řekl EPSN.

Jste v klubu?

Čtvrtletník tvořený českými a zahraničními autory plný pestrých článků o fotbale a jeho společenských souvislostech. To chcete!

Chci!

V Ajaxu dělá ten Hag ve větším to samé, co v Utrechtu. Každý rok mu odejdou klíčoví hráči (postupně de Jong, de Ligt, de Beek nebo Ziyech), které nahrazuje novými talenty. Za poslední čtyři sezony pod ním Ajax na přestupech podle webu Transfermarkt.de vydal 194 milionů eur a získal na nich 388 milionů. A další zisky Ajaxu přináší sportovní úspěchy. Loni opět vyhrál nizozemský double a letos míří za dalším titulem. V aktuální Lize mistrů došel do osmifinále, kde překvapivě vypadl s Benfikou.

Ten Hag zároveň v Ajaxu ukazuje, že mu to nejde jen s mladými talenty, ale umí si dobře vybrat i starší hráče, kterým dokáže výrazně oživit kariéru. Kromě už zmíněných Blinda a Tadiće, to ukazuje i se Sébastienem Hallerem, se kterým se zná už z Utrechtu. Hallerovi se nepovedlo angažmá ve West Hamu, ale ten Hag se nebál za něj vynaložit na Ajax astronomických 22 milionů eur. Vyplatilo se. Haller Ajaxu vystřílel loňský titul a letos to vypadá na stejný příběh.

2022: Třetí titul a United

Ajax je na cestě za třetím mistrovským titulem pod ten Hagem, tři kola před koncem ligy má čtyřbodový náskok na PSV a skóre 89:15 (za 31 zápasů). Pro ten Haga boj o nizozemský titul vrcholí v momentě, kdy už je jasné, že od léta mění působiště. V konkurenci Mauricia Pochettina (PSG) a Julena Lopeteguiho (Sevilla) to je právě Nizozemec, koho si vedení United v čele se sportovním ředitelem Johnem Murtoughem a technickým ředitelem Darrenem Fletcherem vybralo na vzkříšení jednoho z nejslavnějších klubů světa.

V United věří, že se ten Hagův přístup shoduje s tím, jak vedení vidí klubovou identitu a strategii. Podle BBC to konkrétně znamená, že Nizozemec je vítězný typ, který rád hraje atraktivní, útočný fotbal a dokáže zapracovávat mladé odchovance. Věří mu, že hráče dokáže dále rozvíjet, stejně jako celý tým. Když to zjednodušíme, tak se dá říci, že v United doufají, že našli svého Kloppa, který je vrátí z průměru na vrchol.

Ten Hag zároveň ukazuje loajalitu i ke svému stávajícímu zaměstnavateli. Americká stanice ESPN reportuje, že Nizozemec je už sice úzce zapojen do plánování příští sezony United, zároveň si ale dojednal, že ho 48 hodin před zápasy Ajaxu nebude nikdo z Manchesteru kontaktovat. Chce mít klid na zisk celkově 36. nizozemského titulu pro Ajax. Až pak se naplno vrhne na svoji zatím nejtěžší misi.

Vrátí United na vrchol? Titul po něm ihned nikdo soudný nemůže chtít - i vzhledem k současné dominanci tandemu Manchester City a Liverpool. Ale návrat do Ligy mistrů se zdá být minimem, jestli si má v červené části Manchesteru připravit pevnou pozici na vybudování úspěšné dynastie.

Vyhrají United s ten Hagem někdy Premier League?

Související články

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast

Jak porazit obra? Severský fotbalový zázrak ukázal recept

Hned první ostrý zápas Faerských ostrovů ze začátku 90. let vstoupil do dějin tohoto malého souostroví. A jde o velmi inspirativní příběh.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s