Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Kloppův asistent o tajemství úspěchu Liverpoolu. I podavač musí být rychlý

20. duben 2022
Sdílejte:
Pepijn Lijnders je pravou rukou Jürgena Kloppa. V rozhovoru s ním nakouknete hluboko do útrob jednoho z nejlepších týmů světa. Dozvíte se třeba, jak příprava s béčkem Benfiky pomohla vyhrát Ligu mistrů nebo jak se hráči učí nad soupeřem vždy a všude dominovat.
Pepijn Lijnders a Jürgen KloppFoto: Profimedia

V roce 2019 vyhráli Ligu mistrů a o rok později po 30 letech i Premier League. Minulá sezona ale byla složitá, někteří klíčoví hráči nehráli. I tak se „Reds“ dostali do Ligy mistrů a teď jsou zpět na vrcholu. Dál se soustředí na vysoký presink, který Liverpool povýšil na uměleckou úroveň. Každý den na tom pracuje Pepijn Lijnders. „Intenzita je naší identitou,“ říká v rozhovoru pro Football Club nizozemský asistent a ohlíží se za šestiletou spoluprací s Jürgenem Kloppem.

Co hlavně stojí za výhrou v Premier League a Lize mistrů?

Musíte každý den tvrdě pracovat a pořád se soustředit na další zápas. Během sezony je soustředění klíčové, není moc času na odpočinek. Možná hodina sem, hodina tam, ale jinak jste pod tlakem, abyste se připravili na příští zápas. Každá minuta tréninku musí být dobrá. Když vidím během těch let posun našeho týmu v taktice a technice… Wow.

Proč se minulá sezona nepovedla?

Když jsme v roce 2020 vyhráli Premier League, čekali jsme, že další sezona bude úplně jiný příběh. Pořád jsme se museli vyrovnávat s pandemií a přeplněným programem zápasů. Museli jsme být kreativní, ale zároveň utvořit jistou stabilitu kolem hráčů, kteří byli zdraví. Je ale důležité soustředit se na věci, které můžeme ovlivnit. To je něco, co nám v posledních pár letech velmi jde. Všechno ostatní necháváme plavat. Velká část našeho úspěchu je v tom, jak jsme se vyrovnali s nepřízní osudu, jako třeba po semifinále Ligy mistrů v Barceloně, kdy jsme se dál drželi našeho plánu a vize (v roce 2019 Liverpool prohrál v Barceloně první zápas 0:3, ale doma vývoj dvojzápasu otočil výhrou 4:0 – poznámka redakce). Naše víra ve vlastní schopnosti nám pomohla i během dlouhého období, kdy nám chyběli důležití hráči. Soustředili jsme se na silný kolektiv.

Související články

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.