Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Fotbal je i náš. Íránská fotbalová revoluce vrcholí

26. říjen 2022
Sdílejte:
Fotbálek na trávníku nebo návštěva zápasu na stadionu? Pro íránské ženy řadu desetiletí zapovězená zábava. Nebylo to tak přitom vždycky.
Trénink v jedné z dívčích akademií v Íránu.Foto: Profimedia

Melika Mohammadiová je jedna z nejznámějších íránských fotbalistek. Vyrostla v historickém Šírázu na jih od Teheránu, šestém největším městě v zemi. Když se její rodina přestěhovala do Spojených států, fotbal jí pomohl začlenit se do americké společnosti.

Zůstala však reprezentantkou Íránu a v roce 2015 se představila na Asijském poháru žen do 16 let v Číně. Přestože Írán nepodstoupil ze skupiny, získal cenné zkušenosti. Bylo to totiž vůbec poprvé od Islámské revoluce v roce 1979, kdy íránské hráčky mohly změřit své síly se zahraničními týmy v mezinárodních soutěžích.

Jejich národní tým od té doby sbíral zkušenosti. Zásadní úspěch však přišel v roce 2022 s kvalifikací na Asijský pohár žen v Indii. Íránky sice nepostoupili ze skupiny, kde měly proti sobě hráčky silných týmů z Číny a Tchaj-wanu, ale staly se konečně „viditelnými“ v Íránu.

Účast fotbalistek vzbudila nebývalý zájem íránského obyvatelstva. Především muži, kteří v Íránu nesmějí navštěvovat ženská sportovní utkání, se díky televizním přenosům mohli poprvé seznámit s národním týmem jejich žen. Do té doby se íránské fotbalistky v televizi neobjevovaly, stejně tak na billboardech a jiných médiích, vše bylo vyhrazeno pouze mužům-fotbalistům.

Mohammadiová a ženský národní tým pohltily i řadu z těch, kteří dosud ženskému fotbalu zrovna nefandili. „Přijímáme teď žádosti o rozhovory ze všech stran. Televize, rádio... všichni nás chtějí,“ řekla pro jihoafrické noviny New Frame.

„Fotbal je v Íránu obrovská věc. Rozhodně to ovlivnilo nejen ženy ve fotbale, ale i mimo něj. Jedna z našich hráček je maminka a na zápas přivedla své dítě. Díky tomu ženy vidí, že mít dítě není překážkou v tom, abyste dělaly věci, které chcete. Vaší rolí ve společnosti není jen být matkou,“ osvětlila genderový rozměr jejich společenského zviditelnění Mohammadiová.

Írán: Země v troskách. Vybublávají dlouho potlačené frustrace, ženy všech generací se spojily

Na začátku byl jeden špatně nasazený hidžáb. Kruté zacházení se zadrženou ženou a její zbytečná smrt ovšem vyvolaly protesty v celém Íránu a šíří se i Afghánistánem. Statečné ženy vedou povstání proti útlaku a požadují víc než konec povinného zahalování, chtějí zpátky svá práva.

Čtěte na sesterském webu Heroine.cz

Muži a ženy spolu

Přestože se ženský fotbal v Íránu nikdy netěšil takovému zájmu jako dnes, neznamená to, že by neměl žádnou minulost. Jeho začátky sahají až do sedmdesátých let 20. století před islámskou revoluci a před odchod íránského panovníka Muhammada Rézy Šáha Pahlavího ze země. Od roku 1970 vstupovaly ženy do lokálních i pouličních mužských týmů jako brankářky a někdy i jako hráčky – v Teheránu, ale také jiných íránských městech.

Jedna z nejstarších íránských hráček Betul Bágheriová popsala tuto dobu pro web Footballdokht takto: „Někdy jsme chodily hrát fotbal na ulici a někdy ve skupinách se svými manžely či bratry na hliněných hřištích, ale v roce 1970 nám bylo oficiálně povoleno trénovat bez mužů na antuce. Zpočátku jsme měly mnoho problémů, například muži přišli na tréninkové hřiště a rušili nás. Některým se nelíbilo, že trénujeme samy.“

S rostoucím zájmem žen o fotbal se tehdejší Íránská fotbalová federace rozhodla vyslat skupinu talentovaných žen do kurzů Mezinárodní federace fotbalových asociací (FIFA) pro fotbalové trenérky.

Proč po Islámské revoluci začínaly ženy s futsalem? Kdy mohly poprvé vyrazit na stadiony? Proč má milník íránského fotbalu výraznou berlínskou stopu? A jak může muž natáčet dokument o ženském fotbale, když nesmí na stadion? Proč musí íránské fotbalistky hrát s přikrývkou hlavy a jak je tato povinnost možná připravila o olympiádu? Vše se dozvíte v kompletním rozhovoru, který najdete v novém čísle (22) tištěného Football Clubu.

Text vznikl v rámci projektu Girl Power, kde se snažíme upozornit na ženský fotbal. Na hru samotnou, ale i na její společenský přesah. Partnery Girl Power jsou výrobce sportovního oblečení, vybavení a obuvi PumaHeroine, magazín o hrdinkách cílící na ženské publikum.

Klopp, Trpišovský, van der Vaart nebo Zeman. V čísle (3/2022) máme silnou sestavu. Byli jsme za nimi.

Kupuju!

Související články

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast
Popup se zavře za 8s