Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Zemřel Gianluca Vialli. Nedávno se loučil, doufal, že dočasně

06. leden 2023
Sdílejte:
Gianluca Vialli zemřel. Bývalý útočník a trenér podlehl v 58 letech rakovině.
V červnu 2022 při zápase s Německem. Gianluca Vialli a trenér italské reprezentace Roberto Mancini.Foto: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock

Gianluca Vialli zemřel v nemocnici v Londýně. Před pouhými třemi týdny se vzdal práce asistenta trenéra u italského národního týmu, aby se mohl léčit. Důvodem byla recidiva rakoviny. Tehdy uvedl, že doufá, že to bude jen dočasná pauza.

Rakovině, která se mu vrátila po uzdravení v roce 2018, teď ale podlehl. Původně bojoval s rakovinou slinivky.

Vialli pocházel z Cremony u Milána. Na přelomu 80. a 90. let hrál za Sampdorii Janov. V roce 1992 se už jako reprezentant, který byl o dva roky dříve součástí italského kádru na domácím mistrovství světa, přestěhoval do Juventusu a v roce 1996 přestoupil do Chelsea.

Během kariéry vyhrál bývalý útočník dvakrát italský titul (1991 se Sampdorií, 1995 s Juventusem), byl vítězem Poháru vítězů pohárů z roku 1990 se Sampdorií, vítězem Poháru UEFA z roku 1993 a Ligy mistrů z roku 1996 s Juventusem, v roce 1997 oslavil FA Cup s Chelsea.

Chelsea pak i trénoval (v letech 1998 až 2000) a ještě jako hrající trenér londýnský klub dovedl k titulu v Poháru vítězů pohárů v roce 1998 a triumfu v FA Cupu v roce 2000. Po dalším trenérském působení ve Watfordu se později vrátil do Itálie a byl součástí trenérského týmu při vítězství Eura v roce 2021.

„Jsem hluboce zarmoucen. Do poslední chvíle jsem doufal, že by mohl předvést další zázrak. Gianluca byl úžasný člověk a zanechává nepřekonatelnou mezeru, jak v národním týmu, tak u všech ostatních, kteří ho znali,“ řekl prezident italské asociace Gabriele Gravina.


Související články

Video: Nejhorší penalta? Útočník ve španělské lize málem nedokopl na bránu

Mohla z toho být vyrovnávací branka v úplném závěru zápasu, místo toho si zkušený chorvatský útočník Ante Budimir uřízl ostudu.

Zábava

Hlava rozhoduje. Salah prozradil, jak ji trénuje a proč pak dává góly

Hvězda Liverpoolu Mohamed Salah jednou dostal otázku, co by poradil sám sobě, kdyby mu bylo znovu dvacet let: „Věnuj se intenzivně mentální přípravě.“ V rozhovoru pro Canal+ Sport tohle téma ještě rozvedl a nechal nahlédnout do své duše a mysli.

Rozhovor

Takhle titul nebude. Tvrdík se snaží probrat Trpišovského tým

Slavia se sama dostává pod tlak, když opakovaně na hřišti ukazuje letargickou tvář. Jaroslav Tvrdík po prohře v Plzni vyslal jasný signál, že takhle to nepůjde.

Komentář
Popup se zavře za 8s