Zemřel Gianluca Vialli. Nedávno se loučil, doufal, že dočasně

06. leden 2023
Sdílejte:
Gianluca Vialli zemřel. Bývalý útočník a trenér podlehl v 58 letech rakovině.
V červnu 2022 při zápase s Německem. Gianluca Vialli a trenér italské reprezentace Roberto Mancini.Foto: Marco Iacobucci Epp / Shutterstock

Gianluca Vialli zemřel v nemocnici v Londýně. Před pouhými třemi týdny se vzdal práce asistenta trenéra u italského národního týmu, aby se mohl léčit. Důvodem byla recidiva rakoviny. Tehdy uvedl, že doufá, že to bude jen dočasná pauza.

Rakovině, která se mu vrátila po uzdravení v roce 2018, teď ale podlehl. Původně bojoval s rakovinou slinivky.

Vialli pocházel z Cremony u Milána. Na přelomu 80. a 90. let hrál za Sampdorii Janov. V roce 1992 se už jako reprezentant, který byl o dva roky dříve součástí italského kádru na domácím mistrovství světa, přestěhoval do Juventusu a v roce 1996 přestoupil do Chelsea.

Během kariéry vyhrál bývalý útočník dvakrát italský titul (1991 se Sampdorií, 1995 s Juventusem), byl vítězem Poháru vítězů pohárů z roku 1990 se Sampdorií, vítězem Poháru UEFA z roku 1993 a Ligy mistrů z roku 1996 s Juventusem, v roce 1997 oslavil FA Cup s Chelsea.

Chelsea pak i trénoval (v letech 1998 až 2000) a ještě jako hrající trenér londýnský klub dovedl k titulu v Poháru vítězů pohárů v roce 1998 a triumfu v FA Cupu v roce 2000. Po dalším trenérském působení ve Watfordu se později vrátil do Itálie a byl součástí trenérského týmu při vítězství Eura v roce 2021.

„Jsem hluboce zarmoucen. Do poslední chvíle jsem doufal, že by mohl předvést další zázrak. Gianluca byl úžasný člověk a zanechává nepřekonatelnou mezeru, jak v národním týmu, tak u všech ostatních, kteří ho znali,“ řekl prezident italské asociace Gabriele Gravina.


Související články

Vyrazte na olympiádu, lístky jsou. Na turnaji chybí obhájci i evropští šampioni

Exotika, velká jména i absentující favoriti. To je fotbalový turnaj pod pěti kruhy. Jestli máte chuť na zápasy na slavných francouzských stadionech, můžete vyrazit…

Přímák

Ničeho nelituju a mám plán. Samek to v Itálii nebalí, chce se odrazit k lepším časům v Serii B

Daniel Samek má za sebou dva roky v italském Lecce. K titulu se Slavií tam přidal mistrovskou trofej v ceněné Primaveře. Juniorskou ligu už ale hrát nechce a teď doufá, že se už brzo přesune do Serie B, o čemž právě jedná. O své italské cestě vypráví v rozhovoru s FC.

Rozhovor

Zbrojovka zevnitř. Sportovní ředitel Psotka o změně majitele i neviditelných problémech

Jak se pracuje v klubu, který pohledem zvenku v poslední době vypadal jako rozbitý? Ve velkém rozhovoru o tom mluví Zdeněk Psotka, sportovní manažer Zbrojovky.

O stupínek níž
Popup se zavře za 8s