E-shop Football Club: Předplatné webu, knihy a mnohem více!

Priske v podcastu: Kuchtovi s Čvančarou věřím, 4-4-2 může fungovat

28. září 2022
Sdílejte:
O výsledkově nepovedeném startu a detailech, které rozhodovaly v neprospěch jeho týmu. O zvládání tlaku, psychickém nastavení sebe i hráčů nebo i o rodině, mluvil Brian Priske ve speciálním vydání podcastu Sparťanských novin, jehož je magazín Football Club partnerem. Vyjmenoval také tři základní prvky, které chtěl po příchodu změnit. Dva z nich už prý zlepšil.
Foto: AC Sparta Praha

Fotbalisté Sparty za sebou mají sérii remízových utkání, která vzbuzuje mezi mnoha fanoušky rozpaky. Část obav se ve speciálu podcastu Sparťanských novin pokusil rozptýlit letenský kouč Brian Priske. Během rozhovoru také vysvětloval, jak pracuje se stresovými situacemi on a také jeho svěřenci. Zaměřil se třeba na to, jak se vypořádává se sociálními sítěmi a zmínil, jak mu jeho děti pomáhaly při učení se s Instagramem.

Na první tým Sparty se vinou nepovedeného startu v lize a vypadnutí z evropských pohárů snáší velký tlak, se kterým se Priske týmu mimo jiné snaží pomoci i proslulým kolečkem na konci zápasů. Hráče chválí za jejich profesionalitu a říká, že fanoušky respektuje. Vnímá, že chtějí zpět úspěšnou Spartu. Doufá zároveň, že oni nahlíží na zápasy nejen přes jejich výsledky.

V dosud odehraných utkáních pod jeho vedením dle jeho názoru často rozhodovaly drobnosti, a proto jasně deklaruje, že nechce zásadně měnit herní styl, ale spíše dolaďovat některé detaily. Tým podle něho částečně zasáhla zranění a spousta nových hráčů tak musí nastupovat bez toho, aby byli řádně sehraní. Dál popisuje statistické aspekty, ve kterých se jeho svěřenci zlepšují a zdůrazňuje také, že ví, že nemá času nazbyt.

Už podle něj došlo ke zlepšení intenzity ve hře a také defenzivní fáze vykazuje solidní výsledky. Jako klíčový prvek vnímá neproměňování šancí, všímá si ale také toho, že si je Sparta nevytváří dostatečně kvalitní. I tak si podle něj v několika posledních zápasech jeho tým zasloužil zvítězit. Jako příklad za všechny uvádí utkání s Baníkem, který vyrovnal z jediné střely, kterou v zápase měl.

Hodně času teď na Strahově se svým realizačním týmem věnuje přemýšlení, jak se zlepšit v otevírání nízkých bloků, které se zdají být typickým herním projevem sparťanských soupeřů. Říká, že často v zápasech chce hrát fotbal jen jeden tým a sparťanští oponenti si dělají utkání až příliš jednoduché. Zároveň apeluje na nutné zlepšení v ofenzivě. Vyjadřuje se také ke kritice útočné dvojice Kuchta – Čvančara.

V podcastu dojde také na představování členů trenérského kolektivu a Priske vysvětluje, proč je podle něj důležité nemít celý tým z jednoho prostředí. Probírá také spolupráci s B týmem.

Sparťanský trenér se dotkne i toho, jaké je to být v Česku sám a co aktuálně dělají jeho nebližší příbuzní - žena, která je farářka a syn, který se osamostatňuje v Nizozemsku. Zmiňuje také, že s ostatními členy realizačního týmu se snaží trávit mimo práci co nejméně času, ale fotbal z hlavy jen tak nedostane. Když už se mu to podaří, nahradí ho většinou jiným sportem. Sleduje třeba dokumentární sportovní série na Netflixu.

Podcast s Brianem Priskem je k dispozici buď v originálním anglickém znění, nebo s českým dabingem (voiceoverem). Podcast Sparťanských novin najdete na platformě Herohero, Spotify nebo YouTube.

Související články

„Tak já budu vostrej!“ Reportáž z fotbalových nebes v Liverpoolu

Přečtěte si dojemnou reportáž Karla Tvaroha, reportéra stanice Canal+ Sport, který byl na Anfieldu a v jeho zázemí u toho, když spolu napřímo o anglický titul bojovaly dvě těžké váhy. Tenhle zápas Liverpoolu s Manchesterem City (1:1) byl skvělý.

Reportáž

Glosář Luďka Mádla: Ligová inventura, ďábel snad nohu z plynu nestáhne

Nejen boj o titul. Sledujme i honičku o čtvrté místo, snahu klokanů vše ještě spravit nebo odmítání Černého Petra. A uhodnete skokana roku?

Glosář

Žádné míče, žádné sítě. Jak poslední nefotbalová země světa staví nároďák

Vyťukal jsem telefonní číslo. Měl jsem v Praze devět hodin ráno, Justin Walley v Tichomoří osm večer. „Ahoj. Jsem na Marshallových ostrovech. Nemají tu fotbalisty, nemají tu hřiště. Jsme jako evangelisti. Ještě letos chceme odehrát první zápas,“ řekl mi. Tohle je příběh dobrodruha, co pomáhá vybudovat národní tým v poslední zemi OSN, která svou reprezentaci ještě nemá.

Zelená je tráva
Popup se zavře za 8s