Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Přečíslili střed a hru tvoří z kraje. Pět hráčů, kteří změnili fotbal

21. září 2022
Sdílejte:
Dynamické změny v posledních 20 letech byly často inspirovány konkrétními hráči a jejich jedinečným herním stylem. Vybrali jsme pět z nich, kteří změnili chápání svých pozic, nebo dokonce přímo vytvořili nové role a výrazně tak přispěli k proměně fotbalu.
Der RaumdeuterFoto: Vitalii Vitleo/Shutterstock

Claude Makélélé – defenzivní záložník

Není moc hráčů, po kterých by se pojmenovávali pozice. Claude Makélélé se takové výsady v angličtině dočkal. The Makélélé role je specifická pozice prostředního defenzivního halva v rozestavení se třemi záložníky (4-3-3, 4-1-2-1-2 diamant).

Makélélé byl původně standardním článkem dvoučlenné zálohy Realu Madrid. Ten hrál převážně v rozestavení 4-4-2, jako většina ostatních tehdejších evropských týmů. Střední záložníci měli tenkrát obvykle za úkol pomáhat týmu v defenzivě i ofenzivě a měli se o své role na hřišti dělit a neustále sledovat pozici svého kolegy. Když jeden útočil, druhý měl zpravidla zůstávat níž, aby bránil případný brejk.

Pak ale přišel José Mourinho a jeho 4-3-3. Když Makélélé v roce 2003 přišel do Chelsea ještě celou první sezonu strávil v klasické záložní dvojici. Jakmile však v létě 2004 převzal Blues portugalský stratég jeho role se změnila a s ní i celé chápání záložníků.

Související články

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.