Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Jediná šance vidět na Letné poháry. Sparťanka o klíčové bitvě s AS Řím

15. září 2022
Sdílejte:
Hrála v Itálii za Inter Milán, takže teď před soubojem s AS Řím v Lize mistryň ví, do čeho Sparta jde. Nebude to lehké, ale není to Chelsea, burcuje Eva Bartoňová před soubojem o vysněnou skupinu. Ve středu na Letné by ráda viděla dva až tři tisíce diváků.
Eva Bartoňová nastupuje k zápasu Sparty.Foto: AC Sparta Praha

Jaké jsou šance na postup Sparty přes AS Řím?

Šance je, italský fotbal je v něčem napřed, především v technice, ale co se týče fyzična, síly a vytrvalosti, tak tam si myslím, že je výhoda na naší straně. Uvidíme, co bude rozhodovat. Každopádně AS Řím není Chelsea, abychom měli jistotu, že na ně nemáme. AS nemá zkušenosti z Ligy mistryň, jsou v ní nováčci, to může být také naše výhoda. Budou favoritky, ale my nemáme co ztratit a určitě se o to holky na hřišti poperou.

Hrála jste dva roky za Inter Milán. Jak vychází srovnání italské ligy s českou?

Mají velkou výhodu v tom, že tam je víc vyrovnaných týmů a hrají tak vyrovnané zápasy téměř každý týden. Všechny týmy nejsou tak dobré jako Juventus a AS Řím, ale výsledky nejsou tak jednoznačné, jako když hraje Sparta a Slavia se zbytkem ligy. Každým rokem se navíc italská liga zlepšuje, teď jde nově o plně profesionální soutěž, kam chodí hráčky z celého světa, což jim dál pomůže.

Chodí tam na fotbal podstatně víc lidí než v Česku? Kolik čekáte lidí v Římě na Spartu? Přijdou třeba dva tisíce diváků?

Myslím, že ano. Když jsme hráli derby Inter proti AC Milán, tak přišlo klidně pět tisíc lidí. A zápas se Spartou pro ně bude atraktivní, protože jde o premiéru AS Řím v evropském poháru. Medializace ženského fotbalu je úplně na jiné úrovni, to se nedá srovnávat. Vybrané ligové zápasy přenáší Sky Sport, o zápasech i přestupech se píše v novinách. Ještě před pár lety to tak nebylo, zájem o ženský fotbal tam v poslední době rychle roste. Určitě pomohlo, že se Italky dostaly na poslední mistrovství světa i Evropy.

Kromě AS Řím Sparta mohla dostat Ajax, Häcken, Real Sociedad nebo Rosenborg. Chtěla jste z nich někoho konkrétního?

Ne, ale napadlo mě, že by to mohl být AS, když jsem v Itálii hrála. Těším se na tu konfrontaci. Ještě když jsem byla v Interu a lidé se mě ptali, zda by Sparta nebo Slavia Inter porazily, tak jsem říkala, že ano. I když tam mají holky jinou školu. My jsme místo technických tréninků chodily běhat do lesa a ony hrály s míčem. Chyběl mi tam ale poctivý přístup a vůle něčeho dosáhnout, toho je v Česku mnohem víc. AS Řím je každopádně kvalitnější než Inter, loni výrazně zatápěl i dříve suverénnímu Juventusu. Rozhodně to bude v souboji se Spartou favorit, ale jak už ukázal náš přípravný zápas s Realem Madrid, můžeme se měřit i s takto velkými týmy. Mohla by na ně platit naše zarputilost, běhavost. Když jsem viděla, jaké tréninky holky přes léto absolvovaly, tak jsem si skoro jistá, že takhle náročné to v Itálii nemají.

Liga mistryň?

Jde o jediný evropský pohár v ženském fotbale. Základním skupinám předchází dvě vyřazovací kola (to první se hraje formou miniturnaje, kdy vždy ze čtyř týmů postoupí dál jen jeden). V sezoně 2022/23 se Ligy mistryň z Česka účastní Slavia, Sparta a Slovácko, které v prvním kole vypadlo. Slavii čeká ve druhém kole islandský Valur Reykjavik, odvetu hraje Slavia doma 28. září v 15:00 na hřišti v Xaverově. Sparta začíná s AS Řím doma, hraje se ve středu 21. září od 18:30. Podrobně vám Ligu mistryň představíme příští týden.

V Česku přitom profesionální soutěž není. Chodí většina vašich spoluhráček ze Sparty do práce?

Zlepšuje se to, i když úplně profesionální to tu jen tak nebude. Ale na plný úvazek do další práce už většina hráček nechodí, pomáhají si brigádami nebo částečnými úvazky. Máme v týmu také spoustu studentek, které k fotbalu zvládají vysokou školu. Ale samozřejmě je to v Česku složitější než v Itálii. Já jsem v Interu ve smlouvě měla uvedeno, že nesmím mít žádnou práci.

Proč jste v Itálii v roce 2021 skončila?

Vrátila jsem se, protože jsem v Interu nebyla úplně spokojená, co se například tréninkového procesu týče. Byly tam skvělé podmínky pro trénink, všechno bylo nafouklé ve stylu, že jde o velký klub, ale na hřišti se naše možnosti nenaplňovaly. Tréninky a mentalita spoluhráček mi nevyhovovaly. Jsem dříč a mít vedle sebe holky, které mají prioritu v postování fotek na Instagram, a to i v momentě, kdy daly gól, když se prohrálo 1:4, mi nedělalo dobře.

Využila jste tedy nabídku od Sparty k návratu do Česka.

Hledala jsem jiné zahraniční angažmá. To bylo po neúspěšné baráži o mistrovství Evropy se Švýcarskem, kde jsme vypadly na penalty. Kompenzovala jsem frustraci tím, že jsem si přidávala v tréninku a při jednom z nich jsem si utrhla úpon stehenního svalu. Trenéři ze Sparty se mnou tenkrát byli v kontaktu už nějakou dobu, ale já jim nejdřív říkala, že chci ještě do zahraničí. Jenže v momentě, kdy jsem se zranila, se mi do nového prostředí, kde bych úplně neznala jazyk, nechtělo. Vím, jak to bylo na začátku těžké v Itálii, i když jsem nebyla zraněná. Šla jsem tedy do Sparty s tím, že se dám za půl roku do pořádku a pomůžu jí v Lize mistryň. Jenže jsem se pak zranila znovu a celý podzim jsem vynechala kvůli zánětu achilovek. Jaro jsem odehrála daleko za svými nejlepšími výkony. Spartě jsem to chtěla vrátit teď, ale v prvním letním přáteláku, do kterého jsem nastoupila, mi soupeřka skočila na propnutou nohu a jsem teď krátce po operaci křížového kolenního vazu.

Jaký máte výhled na uzdravení?

Aby to bylo úplně v pohodě, tak to chce asi tři čtvrtě roku pauzu od ostrých zápasů. Uvidíme, jak to půjde, operace dopadla dobře, naštěstí tam nebylo potrhaného nic dalšího. Myslím, že se dám relativně rychle dohromady, abych mohla trénovat. Nechci teď nic plánovat po těch dvou letech, kdy jsem šla z jednoho zranění do druhého. Budu se snažit vrátit na hřiště silnější.

Jak to v téhle situaci máte s financemi? Vy máte normálně smlouvu se Spartou?

Ano, je to stejné jako u chlapů. Samozřejmě kdybych se zranila někde mimo hřiště, třeba na lyžích, tak mám smůlu. Ale mně se to stalo na hřišti. Do toho mám úrazové pojištění a stejně jako minulý rok budu pokračovat v brigádách. Mám pedagogické vzdělání, budu dělat třeba lektorku primární prevence do škol a k tomu jako asistentka trénuji kluky ve věku 14 až 18 let v jednom mimoškolním kroužku. To se dá všechno dělat dál, doma být nechci. Musím myslet i na budoucnost, na to, co bude po fotbale.

A smlouvu ve Spartě máte do kdy?

Zatím na rok.

Zpátky k Lize mistryň. Je to pro vás stejně prestižní jako pro mužské týmy Liga mistrů?

Určitě ano. Vždy to pro mě bylo něco extra, teď je navíc prestiž ještě větší, protože jsou tam skupiny pro 16 nejlepších. Takže když vyřadíme AS Řím, budeme hrát dalších šest atraktivních zápasů. Jsou tam profesionální týmy, na které chodí dost lidí.

Sparta hraje první zápas s AS Řím doma na Letné (středa 21. září od 18:30). Kolik čekáte diváků?

Nechci být přehnaně optimistická, ale kdyby přišly dva nebo tři tisíce lidí, tak by to bylo pěkné. Jde o významný zápas s atraktivním soupeřem a navíc v této sezoně na Letné jiné evropské pohárové zápasy už neuvidí, o to větší motivaci by lidé mohli mít.

Věří si Sparta v nové sezoně na ligový titul?

Bude to o aktuální formě hlavně asi na jaře, kdy se hned třikrát v lize potkáme se Slavií. Samozřejmě ligu vyhrát chceme, pravděpodobnost je 50 na 50. Doufám, že letos budeme mentálně silnější. Nemyslím si, že bychom v minulé sezoně byli horší na hřišti, ale slávistky zvládly derby lépe v hlavách. Dobře to bylo vidět ve finále poháru, kde jsme byly lepší, ale nepohlídaly jsme dvě gólové situace.

Ženská liga, seznamte se. Hraje se o sto tisíc a Ligu mistryň

Třicet let v téhle sezoně neslaví jen Fortuna liga, o třicátý titul se hraje také v ženské lize. Osm účastníků jubilejního ročníku se představuje v anketě Football Clubu. Odpovídají trenéři a vedoucí ženských úseků, takže dostanete ty nejlepší pozvánky přímo od zdroje.

Přečíst

Před Itálii jste hrála ve Slavii, přitom jste odchovankyně Sparty, do které jste se z Interu vrátila. Připomínají vám třeba spoluhráčky tuhle vaši netradiční minulost?

Občas nějaký vtípek padne. Chápu, že se tyhle přestupy neodpouští. Ve Spartě jsem původně byla osm let a nebyla jsem na konci angažmá úplně srozuměná s tím, jak se mnou jednal trenér. Studovala jsem tehdy vysokou školu v Praze a pro mě to znamenalo skončit s fotbalem, nebo jít do Slavie. Jiná možnost v Česku prostě není. Byla jsem za to vděčná, hodně jsem se tam zlepšila a i díky tomu šla do zahraničí. Zpátky do Sparty mě pak přivedli trenéři, kteří o mě stáli a neřešili, jestli jsem byla ve Slavii. Nabídka pro mě byla zajímavá, Sparta se o mě skvěla postarala a jsem tu ráda.

V tomhle se tedy asi hodí, že ženský fotbal není tak sledovaný jako mužský. Dokážete si představit, že by na vás pískal celý stadion a nadával vám? Nebo byste si to naopak užila?

Tak on ten můj přechod ze Sparty do Slavie nebyl úplně v tichosti, tenkrát se to docela rozmázlo v médiích a co se psalo, nebylo úplně pravdivé. Ale nebylo to asi úplně stejné, jako když na vás píská plný stadion. Já bych to ale brala: ať si pískají, hlavně že tam budou.

Text vznikl v rámci projektu Girl Power, kde se snažíme upozornit na ženský fotbal. Na hru samotnou, ale i na její společenský přesah. Partnery Girl Power jsou výrobce sportovního oblečení, vybavení a obuvi PumaHeroine, magazín o hrdinkách cílící na ženské publikum.

Nový Football Club

Klopp, Trpišovský, van der Vaart nebo Zeman. V novém čísle máme silnou sestavu. Byli jsme za nimi.

To chci vidět!

Související články

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

Glosář

Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s