Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Baví vás nadstavba? Ligové finále očima expertů

16. květen 2022
Sdílejte:
Liga má za sebou nadstavbu, ve které Plzeň vzala titul Slavii a o baráž se hrálo do poslední chvíle. Zvyšují zápasy navíc atraktivitu české ligy? Zeptali jsme se fotbalových osobností i novinářů.
Momentka ze zápasu mezi Slavií a Plzní, který v nadstavbě v květnu 2022 skončil 1:1.Foto: Pavel Mazáč/CNC/Profimedia

Přímé souboje o titul a sestup na jedné straně, na straně druhé vzájemné zápasy týmů, kterým už o nic nejde. Na nadstavbu se dá lehce dívat oběma pohledy.

Ligovou sezonu prodlužuje většině týmů o pět zápasů. Do roku 2017 se hrálo klasicky dvoukolově a končilo se po 30 zápasech. Od té doby se nadstavba hrála třikrát (loni bylo v první lize mimořádně 18 týmů a hrálo se každý s každým na 34 kol) a jisté je, že se bude hrát i v příští sezoně. Zástupci klubů už na začátku února schválili její program právě i s nadstavbou.

Letošní ročník ukázal, že může mít zásadní vliv. Mistrem je Viktoria Plzeň, která v nadstavbě využila lepší formu a přeskočila pražskou Slavii. Také na dně ligové tabulky se pořadí v nadstavbě promíchalo. Z baráže utekly Pardubice, naopak do ní spadly Teplice.

Zvyšuje nadstavba atraktivitu ligy? Měla by se dál hrát, nebo by měla liga opět končit po 30 kolech? Měly by se případně v nadstavbě udělat jen dílčí změny, například v prostřední skupině, kde o moc nejde?


Karel Häring, šéfredaktor Football Clubu

Můj názor zůstává neměnný. Nadále patřím k těm, kteří s nadstavbou souhlasí. Už před jejím vznikem jsem upozorňoval, že české týmy v porovnání s konkurencí hrají za sezonu méně zápasů (neberme Slavii jako reprezentativní vzorek, ale výjimku), a to především těch těžkých.

Tento model sám o sobě negarantuje dramatický finiš, ačkoliv ten letošní takový byl, ale pořád obecně nabízí větší počet náročnějších zápasů, a to i pro hráče týmů, kteří by za předchozího systému už někde od 25. kola neměli o co hrát. To by byl i případ Hradce Králové. A podívejme se, jak na sebe upozornil v nadstavbě, vlastně patřil k těm klubům, které přispěly k zápletce boje o titul.

Jste v klubu?

Čtvrtletník tvořený českými a zahraničními autory plný pestrých článků o fotbale a jeho společenských souvislostech. To chcete!

To chci!

Zároveň ten předchozí (covidový) ročník ukázal, že soutěž s osmnácti týmy (34 zápasů) není cesta, protože narostl počet tzv. „hluchých“ zápasů. A nejde jen o boj o první místo a poháry. Více se v závěru musí snažit i kluby, které se ocitnou ve skupině o záchranu, dokud si nezískají jistotu. Plusem pro mě je i to, že se už z prostřední skupiny nejde dostat do boje o evropské poháry, a to na úkor těch, kteří se v základní části umístili výš. To bylo nespravedlivé.

Vím, že nadstavba je vnímaná spíš negativně. Ale ještě nikdo mi nepředložil fakta, proč bych měl pozměnit názor. Problém je, že celá ta změna nebyla hned v úvodu dostatečně odprezentována, s vypíchnutím všech potenciálních výhod, včetně té největší, tedy výraznější přísun peněz z prodeje televizních práv. K tomu totiž nedošlo, což se Ligové fotbalové asociaci (LFA) nepovedlo. I proto nemá nadstavba takovou oblibu.


František Cipro, bývalý hráč a trenér

Je to složitá otázka, mluví se o tom už dlouho. Když se hrála nadstavba naposledy před dvěma lety, tak zajímavá nebyla, bylo tam dopředu o všem jasno. Letos je ale zajímavá hodně, a to nahoře i dole. Každý rok se tedy hodnocení může měnit. I teď jsou zápasy týmů, které už vlastně o nic nehrají, ale obohacení ligy o zápasy, ve kterých jde o všechno, ta negativa jednoznačně převyšuje.

Nevracel bych se ke starému systému se 30. koly, to je na ligový fotbal velmi málo zápasů, to se snad shodneme všichni. Nejlepší evropské ligy nadstavbu nepotřebují, protože mají hodně zápasů, a to i těch atraktivních, hned v základní části. Například v Belgii a v Rakousku ale nadstavby také hrají.

Jen v prostřední skupině nejde o nic. Změnil bych model tak, že bych nehrál prostřední skupinu o umístění a ligu bych rozdělil na dvě části po osmi týmech – první až osmý a devátý až šestnáctý. Hrálo by se pak 37 zápasů za sezonu, což se dá zvládnout.


Václav Svěrkoš, fotbalový agent, bývalý hráč

Liga s nadstavbou mi nepřijde atraktivnější. Hraje se hodně zápasů, ve kterých už o nic nejde a je to vidět i na návštěvnosti. Například na zápas Baníku s Hradcem přišlo asi jen 4200 diváků a to ani nemluvím o zápasech ve skupinách o umístění a o sestup.

Při zavádění nadstavby mi to nepřišlo jako špatný nápad, ale teď si už myslím, že by se od ní mělo ustoupit a měli bychom se vrátit ke konci ligy po 30. kolech.

Některé týmy si navíc nemohou dovolit mít tak široké kádry jako největší české kluby, pro ně je těch 35 zápasů až příliš velká zátěž.


David Jarolím, bývalý hráč, dnes trenér

Myslím, že nadstavba atraktivitu ligy zvyšuje. Vyloženě atraktivních zápasů v rámci české ligy přeci jen mnoho není a nadstavba jejich počet podstatně zvyšuje. Zajímavé jsou i přímé souboje o sestup, hraje se tam o všechno.

Nadstavba si taky zaslouží pořádné odzkoušení, když už se v Česku zavedla. Nyní se hraje potřetí, loni kvůli covidovým mimořádnostem nebyla. Určitě bych ji nezatracoval a dal jí další čas.

Máme 16 týmů v lize, zápasů zase tolik není. Slavia měla větší zatížení, protože se v pohárech dostala daleko, ale má na to kádr. Jinde v Evropě hrají zápasů i podstatně víc.

Doladit by se asi měla prostřední skupina, kde už se nehraje o možnost postoupit do evropských pohárů. Nyní je to nezajímavé. A když se o Evropu hrálo, tak mi úplně nedávalo smysl, že se do pohárů mohl dostat i tým z 10. místa, pokud na konci sezony chytil formu.

Pravidla bych změnil pro postup z druhé ligy. Prvního bych nechal postupovat rovnou, ale baráž bych nechal hrát jen druhého. Teď do baráže má jít i třetí tým, což mi ale přijde přehnané. Ve druhé lize je spousta klubů, které na první ligu nemají potřebné zázemí, ani kvalitu mužstva.


Luděk Zelenka, bývalý hráč

Nadstavbu hodnotím pozitivně, i když to pořád beru tak, že ji teprve zkoušíme a může se měnit. Dvě skupiny, kde o něco jde, tedy o titul a o sestup, se mi líbí hodně. Týmy si to v závěru soutěže rozdávají o úspěch, či neúspěch přímo mezi sebou. Chceme, aby v Česku bylo více zápasů, kde o něco jde, kde to lidi baví a to oba póly ligové tabulky přinášejí.

Že se letos hrají i zápasy mezi týmy, kterým už vlastně o nic nejde, a to i ve skupině o titul, je dáno aktuální situací v tabulce. Můžeme se ale dočkat i sezóny, kdy to nahoře bude daleko vyrovnanější a o titul bude hrát třeba pět týmů. Pak by šlo o úplně nejlepší možnou tečku ligy. Nebo bude víc týmů ve hře o třetí místo, a tedy o vstupenku do Evropy. Rozhodně bych kvůli pár zápasům bez náboje celý model nadstavby nezatracoval.

V prostřední skupině je to pro týmy asi těžké s hledáním motivace, finanční odměna je málo, když se hrálo o Evropu mělo to větší náboj. Ale vlastně nevím, co s tím. Každopádně mě ta střední skupina moc nebaví a viděl jsem to i na týmech, které ji hrají. Přišlo mi, že by radši skončily sezonu dřív a odpočinuly si, než hrát další zápasy.


Bartoloměj Černík, redaktor Radiožurnálu

Jsem zastáncem stanoviska, že nejvyšší česká fotbalová soutěž musela podniknout nějaký revoluční krok, a v zásadě tak nejsem proti tomu, že se formát nadstavby vyzkoušel.

Po pár letech v novém kabátě si je ale potřeba říct, že nový náboj či zvýšený divácký zájem nenastal. Ilustrovat se to dá na letošním zápase Sparty s Hradcem Králové, kdy na tribunách Letné bylo přes atraktivní sobotní termín a hezké počasí něco přes sedm tisíc diváků.

Kdo to řekl nejlíp?

Jeden ze zásadních problémů nadstavby? Přinesla kvantitu místo kvality. Česká liga není Premier League a není třeba se přibližovat k počtu 38 zápasů v sezoně. Výsledkem je zaplněná termínovka či zápasy v prosincových a únorových mrazech, kde trpí nejen trávníky, ale i zdraví fotbalistů. A v neposlední řadě trpí i oko fanouška.

Lidé se fotbalu (a mnohdy nekvalitního) nakoukají přes rok příliš a v závěru je už ani šlágry ve skupině o titul, kde většina týmů už o nic nehraje, ze židle nezvednou. Formát nadstavby by se mi líbil za předpokladu, že se sníží počet týmů v lize například na 14. Více zkrátka vždy neznamená lépe.

Související články

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s