Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Tady vládnou fanoušci! Italský Lebowski už čtyřikrát postoupil

31. srpen 2022
Sdílejte:
Centro Storico Lebowski, tým z šesté nejvyšší italské soutěže, ukazuje světu, že jde fungovat i zcela „nesystémově“, podobně jako hlavní hrdina filmu Big Lebowski. Majitelé jsou samotní fanoušci, kteří mají stejná hlasovací práva. A tuhle divočinu si dokonale užívají.
Děkovačka a lá Lebowski.Foto: Centro Storico Lebowski

Krása fotbalu spočívá i ve fanouškovských chorálech. Obvykle připomínají známé hity a stávají se z nich téměř gregoriánské zpěvy. Italové jsou v téhle disciplíně velmi kreativní. Každá skupina fanoušků má pro svůj tým i specifické hráče speciální pokřik. Často také písně s totožnými texty sdílí a mění jen jméno klubu. Oblíbený je například tento chorál: Vždycky tu budeme, protože náš klub je tým ultras. Kromě lásky ke klubu fanoušci naznačují, že patří jim.

Většinou jde o iluzi. Pro jeden malý celek z Toskánska, který má po celém světě přes 1500 členů, je ale pravdivá. Jmenuje se Centro Storico Lebowski, jeho A-tým právě hraje v šesté lize, a je to pravděpodobně jediný klub, alespoň v Itálii, jehož vlastnictví je zcela v rukou příznivců.

Vše začalo na podzim roku 2004, kdy banda znuděných studentů zabíjela čas na Piazza D’Azeglio, náměstí v historickém centru Florencie. Vizuálně to mohlo připomínat úvodní scénu z filmu Mechanický pomeranč s klasickou úvodní větou: „Co teda jako bude, he?“ Však si taky první skupina fanoušků Lebowski podle skupiny mladých chuligánů z knihy říkala Drugi. Zároveň jde ale o odkaz na postavu Jeffreyho Lebowskiho z kultovního filmu bratří Coenových. Lebowskiho přezdívka The Dude se do italštiny překládá il Drugo.

Související články

Devadesátky je potřeba dostat z českého fotbalu, říkají Haindlová a Tomíček

Advokáti Markéta Vochoska Haindlová a Zdeněk Tomíček se věnují sportovnímu právu. Jak si po právní stránce stojí fotbal v Česku? Daří se čistit prostředí od „starých“ struktur? Jak velký vliv mají hráčští agenti? Mají fotbalisti dostatečné zastání? A jak je to s jejich statusem OSVČ?

Podcast

Video: Bořil vysadil sedativa. Suchánek zve do Edenu na titul

Mužskému týmu Slavie se titul vzdálil, ženský tým ale v sobotu hraje v Edenu derby se Spartou, které ho může výrazně přiblížit ke třetímu titulu v řadě. A na Slavii mají zálusk i na návštěvnický rekord, ke kterému by mohlo pomoct i video Michala Suchánka v rozhovoru se svým autem.

Ženský fotbal

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.