Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Uklidněná Plzeň, hladová Slavia, nebo Priskeho Sparta. Kdo vyhraje ligu?

29. červenec 2022
Sdílejte:
Mistrovská Plzeň hned na úvod sezony splnila hlavní cíl, má jistou skupinu evropského poháru. Na obhajobu tak může útočit v klidu, zatímco největší tlak je na Slavii, která se chce vrátit k dominanci z předchozích let. A Sparta v rekonstrukci a po norské facce zkusí zachytit úvod, aby mohla snít o prvním titulu od roku 2014.
Foto: Karel Kopac / CNC / Profimedia

Letnímu dění do velké míry dominovala debata, kdo z trojice Viktoria Plzeň, Slavia PrahaSparta Praha posílil nejlépe. Trochu skrytý ale zůstal fakt, který českou ligu ovlivní více. Top trojka vlastně jako jediná masivně posilovala a kvalitou kádru výrazně poodskočila od zbytku ligy, který jsme si detailně rozebrali rozebrali včera.

Všechny tři týmy přišly o několik klíčových hráčů, většinu opor ale udržely. Dalším společným znakem je nákup nových útočníků s ligovými zkušenostmi, top trojka k tomu navíc v tuzemské soutěži vyluxovala většinu zajímavých pravých beků. Plzeň, Slavia i Sparta se také dokázaly s většinou svých aktivit vypořádat velmi brzy, takže absolvovaly takřka nerušenou letní přípravu.

Letenským ale ani to nepomohlo, aby do sezony vkročili úspěšně a do ligy vstupují s kocovinou. Nadšení z nástupu Briana Priskeho výrazně zkalil neúspěch s Vikingem v předkole konferenční ligy. Plzeň má naopak už teď základní cíl splněný a k tomu slušné vyhlídky na proniknutí až do Ligy mistrů (v příštím předkole Šeriff Tiraspol a v závěrečném play-off případně pozici nasazeného týmu). Do ligy tedy obhájce vstupuje absolutně v pohodě. Sparta se může utěšovat tím, že Viktoria loni po depresi z vyřazení v předkolech došla až k titulu. U Slavie se chleba v prvním předkole zatím nelámal.

Související články

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.