Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Trofej zabalená do šátku. Katarské logo symbolizuje i jedno prvenství

12. listopad 2022
Sdílejte:
Trofej, šátek, duny, osmička, nekonečno. To všechno lze najít v logu katarského mistrovství světa. Na co ještě odkazuje?
V popředí předloha, vzadu osmička z šátku.Foto: fifg/Shutterstock

Mistrovství světa začíná už za týden, když ho v neděli 20. listopadu od 17 hodin rozehraje domácí reprezentace s Ekvádorem.

Šampionátu se během jeho konání nevyhnete, stejně jako jeho logu. Co znamená?

V první řadě navazuje na praxi z posledních dvou mistrovství v Brazílii a Rusku, kdy je logo abstraktní interpretací trofeje pro mistra světa. Ikonický pohár zobrazuje dvojici fotbalistů se vztyčenýma rukama, mezi nimiž spočívá zeměkoule. Mistři světa ho dostávají od roku 1974 a je putovní.

Zpět ale k logu katarského mistrovství. Křivky znaku podle oficiálního výkladu FIFA představují zvlnění pouštních dun a nepřerušená smyčka zobrazuje také číslo osm, jako připomínku osmi stadionů, které budou hostit zápasy MS 2022.

FIFA v logu vidí také symbol nekonečna. Fotbal je nikdy nekončící zábava.

„Design znaku ztělesňuje vizi události, která spojuje a zapojuje celý svět a zároveň obsahuje výrazné prvky místní a regionální arabské kultury a narážky na krásnou hru,“ shrnuje vyznění loga FIFA.

Osmička v logu je upletena z tradičního arabského vlněného šátku.

„Během zimních měsíců se šátky nosí po celém světě a zejména v oblasti Perského zálivu. Zimní oděv inspirovaný tímto regionem také odkazuje na skutečnost, že půjde o první mistrovství světa ve fotbale, které se bude hrát v listopadu a prosinci,“ dodává k tomu FIFA.

Připomeňme, že v Kataru se MS nehraje v létě, protože by to bylo kvůli extrémně teplému a vlhkému počasí nebezpečné pro zdraví hráčů. I kvůli těmto extrémním klimatickým podmínkám zemřely na stavbách infrastruktury pro letošní šampionát tisíce dělníků:

Fotogalerie: Projděte si loga všech fotbalových šampionátů

Související články

Prohráli, a přesto si došli pro trofej. Tahle chyba rozhodčího vešla do dějin

Troufneme si tvrdit, že tenhle přes padesát let starý příběh je v době totálního profesionalismu neopakovatelný. Je o jediném vítězi evropského poháru, který na cestě za trofejí prohrál penaltový rozstřel.

Přímák

Pořád nechávejte výhodu! Slavný izraelský rozhodčí i o tom, jak si získat autoritu

Abraham Klein pískal první zápas mezi německým a izraelským klubem po 2. světové válce, i když část jeho rodiny vyvraždili nacisti. Dnes slaví 90. narozeniny. Tenhle velký rozhovor je zároveň exkurzí do zlatých časů mistrovství světa 70. a 80. let i skvělý rádce pro české rozhodčí, kterým do rozhodování hráči stále zhusta nepěkně mluví.

Rozhovor

Video: Pocem, kam jdeš! Španělský zázrak Lamine Yamal školil Brazilce

Je mu šestnáct let, válí za Barcelonu a na chleba si při reprezentačních zápasech maže hráče Brazílie. Seznamte se s kousky Lamine Yamala, největšího fotbalového talentu současnosti.

Zábava
Popup se zavře za 8s