Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Priske má vítěznou auru, říkají sparťani Zelený a Fortelný

26. srpen 2022
Sdílejte:
O psychickém tlaku po nepovedeném startu sezony, pozitivním přístupu trenéra Priskeho a budování nového týmu na Letné. Hráči Sparty Jaroslav Zelený a Jan Fortelný ve speciálním vydání podcastu Sparťanských novin, jehož je magazín Football Club partnerem.
Hráči Sparty Praha Jan Fortelný (vlevo) a Jaroslav ZelenýFoto: Podcast Sparťanské noviny

Úvodní zápasy sezony se fotbalistům Sparty příliš nepovedly. Znamenalo to vyřazení z Evropské konferenční ligy s norským klubem Viking Stavanger a také zvýšený tlak na nového trenéra Briana Priskeho. V posledních třech ligových zápasech s Českými Budějovicemi, Olomoucí a Mladou Boleslaví už ale tým z Letné zabral a získal vždy plný počet bodů.

Hráči Sparty Jaroslav Zelený a Jan Fortelný v podcastu Sparťanských novin mluví o tom, jak se srovnávají s fotbalovými zklamáními, o budování nového týmu i spolupráci s dánským trenérem Brianem Priskem, který je pro oba prvním zahraničním koučem v kariéře.

„Věřím, že si to sedá. Spousta věcí, které od začátku přípravy s novým realizačním týmem trénujeme, už pro nás začíná být automatických. Teď je na nás hráčích, abychom k tomu přidali vlastní nadstavbu,“ říká v podcastu Jan Fortelný, který také poděkoval fanouškům za vydatnou podporu na tribunách.

Klidný Priske

Velký prostor se v rozhovoru s oběma sparťany věnuje jejich novému trenérovi. „Do teď jsem měl jen domácí kouče, takže je to v přístupu opravdu velká změna. Z Briana Priskeho a jeho realizáku vyzařuje pozitivní síla a vítězný duch. Zároveň dokáže držet emoce na uzdě. I teď po nepovedeném poločase s Mladou Boleslaví zůstal o přestávce hodně klidný a říkal, ať pokračujeme v tom, jak hrajeme. Bylo na něm vidět, že je přesvědčený, že to ještě otočíme,“ popisuje dění v kabině Jaroslav Zelený. Dojde i na srovnání s bouřlivákem z Dukly Petrem Radou a sparťanskou legendou Jiřím Jarošíkem, který trénuje Teplice.

Zelený s Fortelným dál mluví o týmovosti, nových lídrech kabiny Sparty, vztahu mladých a starých hráčů, komunikaci se zahraničním trenérským štábem i o tom, co Priske říkal týmu při společném kolečku po domácím prohraném zápase s Libercem.

Chceme plné stadiony

V podcastu se také rozebírá atmosféra na fotbalových stadionech v české lize a to, jak jednotlivé týmy vycházejí vstříc hostujícím fanouškům. „Mně se hraje vždycky líp před plným stadionem a to včetně venkovních zápasů, kdy je proti vám kotel soupeře. Bouřlivá atmosféra by k fotbalu měla patřit. Bohužel jsou pak místa, kde je slyšet každé slovo, protože tam moc lidí nechodí. Úplný extrém to byl za covidu, zvlášť v zahraničí, kde jsou hráči zvyklí na padesátitisícové návštěvy a najednou měli ticho,“ říká Zelený. Spolu s Fortelným dál rozebírá, ve kterých zápasech cítí největší nervozitu, proti jakým týmům neradi nastupují a jak se psychicky připravují na důležitá klání.

Řeč se vedla i o víkendovém zápase, který Spartu čeká s Bohemkou, rivalitě v derby, vyhecovaných duelech se soupeři, kteří se proti Spartě chtějí vytáhnout, a schizofrenní situaci, kdy hraje hráč na hostování proti svému mateřskému klubu.

Podcast Sparťanské noviny moderují Zdeněk Koutský, Vít Študlar a Michael Durčák.

Magazín Football Club byl partnerem dílu podcastu Sparťanské noviny s hráči Jaroslavem Zeleným a Janem FortelnýmFoto: Podcast Sparťanské noviny

Související články

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast
Popup se zavře za 8s