Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Počítáme koeficienty: Česko je v klíčové patnáctce. Kdo nás ohrožuje?

06. září 2022
Sdílejte:
Česko má po předkolech evropských pohárů velkou šanci, že se po dvou sezonách se čtyřmi týmy vrátí k pětinásobnému zastoupení. A můžeme se dostat ještě výš. Projděte si sumář koeficientových počtů před startem skupin včetně přehledu týmů, které zůstávají nejbližším soupeřům ve hře.
Losování Ligy mistrů. Ilustrační snímek.Foto: Profimedia

Pro příští sezonu je jasné, že Česko bude mít v Evropě stejně jako letos čtyři zástupce, nyní se hraje o nasazení do pohárů od sezony 2024/25. Česká pozice vypadá po předkolech i přes brzké vypadnutí Sparty nadějně, patnáctá příčka je na dosah a blížíme se i k další klíčové hranici.

Jak se národní koeficient pro nasazování do evropských pohárů počítá, jsme si podrobně představili v článku před startem předkol. Připomeňme si tak teď jen základní principy: týmy z jednotlivých zemí sbírají body do společného národního koeficientu. Za výhru jsou dva body, za remízu jeden. V předkolech byly body poloviční. K tomu se přičítají bonusové body – ve hře teď byl pouze bonus za základní skupinu Ligy mistrů ve výši čtyř bodů. Celkový bodový zisk týmů z jednotlivých zemí se pak dělí počtem pohárových účastníků. Česko má letos čtyři týmy, dělí tedy čtyřmi.

Pro nasazení do pohárů na jednotlivé sezony se pak sčítá pět předcházejících sezon a aby bylo dopředu jasné, o co se v jednotlivých národních ligách hraje, dělá se tabulka národních koeficientů vždy dopředu. Pro nasazení do příští pohárové sezony se bralo v potaz pětileté období, které končilo loňskou sezonou. V aktuální sezoně se zase uzavře sčítání pro nasazení v sezoně 2024/25.

U ní je potíž v tom, že jde o ročník, ve kterém dojde k pohárové revoluci. Zruší se systém základních skupin, jak ho známe teď a ve všech třech evropských pohárech se bude hrát jedna velká základní skupina. Rozšíří se také počet účastníků skupinové fáze ze 32 na 36 (bude se hrát takzvaným švýcarským modelem a nebude se hrát každý s každým).

Související články

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.