Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Německo je v šoku. Do historie zapisuje třetí neúspěch v řadě

01. prosinec 2022
Sdílejte:
Německo až do mistrovství světa v roce 2018 vždy dokázalo postoupit ze základní skupiny. Teď v ní podruhé v řadě končí, o čemž rozhodovaly milimetry. A mezitím bylo ještě neúspěšné Euro.
A tohle byl taky gól. Němci skončili podruhé za sebou ve skupině.Foto: Profimedia

Nejzábavnější večer v Kataru je za námi. Němci porazili Kostariku 4:2 a Japonsko Španělsko 2:1. Španělé jdou spolu s Japonci dál, protože v prvním zápase deklasovali Kostariku 7:0.

Japonsko jde z prvního místa v osmifinále na Chorvatsko, druhého z vedlejší skupiny. Španělsko z druhého místa na dalšího překvapivého vítěze skupiny z Maroka.

Poté, co dnes vypadla Belgie, je tak ze hry ještě větší velké evropské zvíře a jeden z hlavních favoritů na titul.

Němci zapisují třetí velký neúspěšný turnaj v řadě. Na mistrovství světa 2018 v Rusku, kam přijeli jako úřadující mistři světa a jako semifinalisté z předchozího Eura, prohráli s Mexikem (0:1) a Jižní Koreou (0:2) a také končili už ve skupině. Na Euru 2020, které se hrálo loni, Němci skončili v osmifinále s Anglií (0:2).

Německo až do mistrovství světa v roce 2018 vždy dokázalo postoupit ze základní skupiny. Teď zažívá šok poté, co v ní podruhé v řadě končí.

„Jestli se teď všechny zemřelé legendy německého fotbalu otáčejí v hrobě, pak konečně zase leží po obrátce z roku 2018 správně,“ komentuje to na svém webu magazín 11 Freunde, který je podobnými vtípky proslulý.

Předtím Německo v úvodním kole vypadlo jen na mistrovství světa v roce 1938, kde se ale ještě nehrály skupiny. Tehdy nacistické Německo padlo se Švýcarskem 2:4.

K postupu dnes Němci vzhledem k výhře Japonska nad Španělskem potřebovali porazit Kostariku o sedm gólů, jako se to povedlo Španělům. Pak by šli dál, protože by dali víc gólů.

V jednu chvíli to ale naopak vypadalo, že dál půjdou s Japonci Kostaričané. To, když si dal v 70. minutě Neuer vlastní gól. Němci pak potvrdili převahu, Kostariku ve zbytku zápasu přejeli, ale je jim to k ničemu.

Americká stanice ESPN upozornila, že Němci ve skupině končí i přesto, že mají zatím ze všech účastníku MS nejvyšší číslo ve statistice očekávaných gólů (xG). Podle tohoto měření mělo dát Německo v Kataru deset gólů, ve skutečnosti jich bylo šest.

„O našem konci se nerozhodlo dnes, bylo to špatných 20 minut v zápase s Japonskem. Také proti Španělsku jsme to na konci zápasu měli otočit na 2:1. Nebyli jsme na tomto mistrovství vůbec efektivní. Samozřejmě zklamání je obrovské. Teď si to musíme v trenérském týmu zpracovat a pak se začít znovu dívat dopředu,“ řekl po zápase s Kostarikou německý trenér Hansi Flick.

Německé vyřazení je pak zřejmě doslova nejtěsnější v historii. Japonci totiž vyhráli po gólu, který nebyl původně uznaný, protože krátce předtím než padl, měli hrát míč těsně za brankovou čarou. Přezkum u videa ale odhalil doslova milimetrový detail - balon nebyl celým objemem za čarou. Gól na 2:1 tak platí a Japonci se radují.

Pro Němce tak končí nešťastné mistrovství, kde kromě soupeřů na hřišti bojovali i s FIFA. Nejprve kvůli kapitánské pásce One Love a pak i kvůli porušení povinnosti jít na tiskovou konferenci před zápasem ve dvou - trenér a hráč.


Související články

Jak porazit obra? Severský fotbalový zázrak ukázal recept

Hned první ostrý zápas Faerských ostrovů ze začátku 90. let vstoupil do dějin tohoto malého souostroví. A jde o velmi inspirativní příběh.

Cesta na Euro

Plzeňská kometa Šulc. Jak moc dobrý je? A o kolik lepší ještě může být?

Ofenzivní klenot Viktorie je v čele tabulky ligových střelců. Nejen proto z něj je žhavý vývozní artikl a hráč pro reprezentaci. Umí toho hodně. Přitom je mu stále 23 let a má tak velký prostor pro zlepšování. Máme pro vás detailní rozbor jeho hry, který pro Šulce nachází i překvapivou pozici.

Česká liga

Nezmar a Slavia jdou před komisi kvůli odposlechům z kauzy Berbr

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s Janem Nezmarem a pražskou Slavií. Řešit se budou podezření ze sezony 2018/19, kdy sešívaní vyhráli titul a Nezmar jim dělal sportovního ředitele.

Jan Nezmar
Aktualizováno
Popup se zavře za 8s