Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Dáme Fifu? Tuček s Durčákem o fotbalové hře, která ztratila jméno

20. červenec 2022
Sdílejte:
Kultovní FIFA spojovala generace, zároveň je skvělým byznysem. Teď ji čekají velké změny. O průniku nejpopulárnějšího sportu, počítačových her a byznysu mluví v šestém díle Football Club podcastu novináři a fotbaloví fanatici Mikoláš Tuček a Michael Durčák.
Zleva Mikoláš Tuček a Michael Durčák.Foto: Tomáš Cetkovský

V aktuálním vydání Football Club podcastu se věnujeme Fifě. Fenoménu, který provází a baví fotbalové příznivce už tři desetiletí a bude součástí života fanoušků téměř jistě i dál. I když teď už pod novým názvem EA Sports FC.

Produkt z dílny EA Sports je asi nejúspěšnější a nejoblíbenější napodobeninou reálného fotbalu ve videoherním světě, teď ho ale čekají velké změny. Zástupci EA Sports se s organizací FIFA nedohodli na podmínkách a přichází o licenci na název FIFA.

Z legendy se stala dojná kráva. FIFA odchází od EA a dělá dobře

Přečíst

Hra, která dlouhá léta fascinovala progresem grafiky a herních vlastností, v poslední době upoutala hlavně sázkou na mód Ultimate Team a pro tisíce uživatelů se nevědomky stala virtuálním fotbalovým kasinem.

Co bude v praxi rozkol FIFA a EA Sports pro hráče znamenat? Jak fungovala symbióza virtuálního světa, sportu, marketingových a byznysových aktivit? Měla by česká liga a české kluby usilovat o zapojení do hry? A jak si stojí FIFA v porovnání s jinými oblíbenými hrami?

O tom diskutují Mikoláš Tuček z pořadu Football Fanatics na CNN Prima News a Michael Durčák, publicista a fotbalový fanoušek. Příjemný poslech!

Hlavní témata podcastu:

1:16 – Důvody konce partnerství FIFA a EA Sports a vysoké příjmy tvůrců.

5:22 – Konkurenční výhody hry FIFA a ožehavé téma licencí klubů a stadionů.

11:24 – Kult FIFA: generační fenomén, průnik fanoušků fotbalu a hráčské komunity.

14:45 – Technologický a herní vývoj. Co v čase formovalo nejznámější fotbalovou hru?

17:40 – Vytěžilo fotbalové prostředí dostatečně popularitu hry i z byznysového hlediska?

20:42 – Placené herní módy a e-sport.

26:30 – Je šance, aby se do hry opět dostala české liga?

28:52 – PC vs. Xbox vs. PlayStation

34:02 – Další sportovní počítačové hry a e-sport.

37:07 – Počítačové hry, mikrotransakce, klientský zážitek a finanční náročnost hraní.

FC podcasty najdete na:

Fotbalové plakáty

Partnerem tohoto dílu Football Club podcastu je e-shop 442prints.cz s designovými fotbalovými plakáty.

To chci vidět!

FC na papíře

Obálka od Ilony Polanski prozrazuje, že v čísle 21 (02/2022) řešíme ženský fotbal. Druhý tematický blok je o vlastnictví klubů. Další číslo už se blíží, vyjde v půlce září a bude to velké, těšte se! Kromě jiného v něm bude série textů ke 100 letům Baníku.

To chci!

Související články

Proslulý chraplák zachraňuje Everton. Věří, že se už odrazili ze dna

Sean Dyche je známý jako anglický manažer staré školy, k čemuž nepochybně přispívá jeho proslulý chraplák. Mimo hřiště je však lodivod Evertonu milý chlapík, který si rád zavtipkuje i v tíživých situacích, což potvrdil i v následujícím rozhovoru.

Rozhovor

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga

Video: Fantastické nůžky do Ligy mistrů. Boloňská kometa dobývá Itálii

Kandidátů na pozice zajišťující Ligu mistrů bylo před startem této sezony Serie A spousta. Málokdo by ale mezi ně zařadil Boloňu. Tým ze severu Itálie si jde ale nekompromisně za svým. Proti AS Řím nasměrovaly Boloňu k výhře parádní nůžky Oussamy El Azzouziho.

Serie A
Popup se zavře za 8s