Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Arsenal proti Tottenhamu. Jak vznikala rivalita a kdo měl nejdřív navrch?

19. září 2022
Sdílejte:
Severolondýnské derby patří k nejtradičnějším a největším střetům místních rivalů na světě. Do jeho počátků vás přenese úryvek z chystané knihy Víc než jen zápas.
Foto: Profimedia

Stadiony severolondýnských protivníků od sebe dělí jen šest kilometrů. Lokálními rivaly ale oba týmy nebyly odjakživa.

Fotbalu v Tottenhamu dala základy parta školáků na podzim roku 1882. Její členové byli součástí kriketového klubu Hotspur a hledali, kterému sportu by se mohli věnovat přes zimu. Volba padla, jako v mnoha podobných případech po celé Anglii, na fotbal.

V té době, konkrétně v roce 1886, se zrodil také druhý z protagonistů North London Derby. Vznikl ale ve Woolwichi, který leží na jižním břehu Temže na jihovýchodě Londýna, když skotský dělník David Danskin svým kolegům z továrny na munici a zbraně zvané Royal Arsenal (tedy „Královský arzenál“) navrhl, zda nedají dohromady fotbalové družstvo. Spolupracovníci souhlasili, zorganizovali mezi sebou sbírku, nakoupili potřebné náčiní a založili tým nazvaný nejprve Dial Square. Pojmenovali ho podle slavných hodin na jedné z bran továrního areálu a podle prostranství u ní. O pár týdnů později však tým přijal název podle celé továrny Royal Arsenal.

Související články

Talent Slončík. Statistiky nevidí, jak moc dobrý je

Tom Slončík je jedním z nejzajímavějších mladých hráčů v lize. V 19 letech už nastoupil do 40 ligových zápasů, nakukuje do reprezentační U21 a spekuluje se o zájmu hned několika klubů. Zlínský talent vám detailně představíme s využitím dat, popíšeme jeho potenciál a zamyslíme se, kam by mohl v létě odejít a jak by tam s ním pracovali.

Česká liga

Video: Fantastické nůžky do Ligy mistrů. Boloňská kometa dobývá Itálii

Kandidátů na pozice zajišťující Ligu mistrů bylo před startem této sezony Serie A spousta. Málokdo by ale mezi ně zařadil Boloňu. Tým ze severu Itálie si jde ale nekompromisně za svým. Proti AS Řím nasměrovaly Boloňu k výhře parádní nůžky Oussamy El Azzouziho.

Serie A

Policejní šikana? K natáčení fanoušků došlo za pozvracený autobus

Proč si policie v neděli natáčela hradecké fanoušky s občankami u obličeje? Odvolává se na jejich problémové chování, které ale nespecifikuje. Podle hradeckého mluvčího šlo o pozvracený autobus. Policie svůj zákrok hájí tím, že předešla spáchání trestného činu. Žádnou konkrétní situací to ale nedokládá.

Fanoušci
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.