Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Život po životě. Antonín Rosa a Karel Tvaroh o umění skončit včas

02. srpen 2022
Sdílejte:
O smiřování se s koncem kariéry profesionálního sportovce a přípravě na nový život mluví v pokračování Football Club podcastu dnes už bývalí fotbalisté Antonín Rosa a Karel Tvaroh.
Karel Tvaroh a Antonín RosaFoto: Tomáš Cetkovský

Kariéra profesionálních sportovců obvykle nepřesáhne dvě dekády a je tudíž kratší než profesní život v jiných odvětvích. Jsou ale i takoví, kteří si ji vědomě ještě zkrátí. Co je k tomu vedlo, kdo nebo co stojí za ztrátou motivace a není konec s vrcholovým sportem vlastně změnou k lepšímu?

V novém podcastu magazínu Football Club o tom otevřeně diskutují Antonín Rosa, který v první lize odehrál téměř 200 zápasů a kariéru ukončil v 31 letech na konci roku 2017 a Karel Tvaroh (23), jenž donedávna patřil do kádru pražské Sparty a loni hrál druhou ligu za její B tým. Oba se na svůj odchod z fotbalu vědomě připravovali, uvědomovali si, že je to táhne jinam.

Proč začne vrcholový fotbalista přemýšlet, že s profesionálním sportem skončí dřív, než jeho okolí čeká? Jaké jsou následné reakce blízkých, trenérů a spoluhráčů? A jaká úskalí vlastně zdolávají mladí fotbalisté na cestě za snem, kterým je angažmá v lize, zahraničí a v reprezentaci?

Hlavní témata podcastu:

0:58 – Myšlenky na konec kariéry. Jaké jsou rozhodující faktory pro tak zásadní krok?

5:04 – Reakce okolí, ideální načasování a realizace „fotbalového good bye“.

10:30 – Fotbalové začátky, přístup ke sportu a příprava na profesionální fotbal.

17:33 – Pozice mladých hráčů a jejich přechod do dospělého fotbalu.

23:15 – Práce s vlastní psychikou na začátcích i během kariéry.

26:51 – Život po životě. Jak se sportovci (ne)připravují na běžný život?

33:41 – Fotbalisté a finanční gramotnost.

39:09 – Bývalí fotbalisté a mediální svět.

FC podcasty najdete na:

FC na papíře

Obálka od Ilony Polanski prozrazuje, že v čísle 21 (02/2022) řešíme ženský fotbal. Druhý tematický blok je o vlastnictví klubů. Další číslo už se blíží, vyjde v půlce září a bude to velké, těšte se! Kromě jiného v něm bude série textů ke 100 letům Baníku.

To chci!

Související články

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast

Dostal druhou žlutou, ale zůstal na hřišti a vyhrál. Martínezovi pomohlo neznámé pravidlo

Aston Villa postoupila přes Lille do semifinále Konferenční ligy. Anglický tým uspěl v penaltovém rozstřelu, který vychytal argentinský fantom Emiliano Martínez. A to i přesto, že v zápase dostal dvě žluté karty.

Pravidla
Popup se zavře za 8s