Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Fotbalový Berlín: Živá historie, která spojuje fanoušky

23. duben 2022
Sdílejte:
Německý historik Daniel Küchenmeister v rozhovoru s Football Clubem vysvětluje, proč je dobré znát minulost nejen vašeho oblíbeného klubu. Zaměřuje se na Berlín, jehož fotbalový svaz má letos 125 let a chystá oslavy.
Daniel Küchenmeister je zcela vlevo na fotce z odhalení panelu Fussball Route Berlin den před finále Ligy mistrů 2015 v prostorách berlínského Olympijského stadionu.Foto: Sport: Kultur

S fotbalovou historií je to jako s jízdou v autě: dění ve zpětném zrcátku ovlivňuje, jak reagujete na cestě vpřed. I ve fotbale se minulost prolíná s tím, co je a bude. Když se například na začátku 90. let Německo sjednocovalo, pomáhal fotbal při srůstání Berlína. I o tom je rozhovor s historikem Danielem Küchenmeisterem z berlínského spolku Sport: Kultur, který se dlouhodobě věnuje fotbalové historii německého hlavního města.

Berlín, jako žádné druhé město, zosobňuje politické otřesy 20. století. A fotbal byl vždy při tom. Kdybyste měl vybrat nejdůležitější události, zápasy, osobnosti či hřiště, které fotbal v Berlíně zásadním způsobem formovaly, které by to byly?

Mnoho událostí se dá označit za významné, stejně tak i četná místa. Sám za sebe bych rád připomněl dvě události. Za historicky významný považuji první domácí zápas výběru Německého fotbalového svazu, dnešního národního mužstva, na už neexistujícím hřišti Viktorie Berlín v Berlíně-Mariendorfu roku 1908. Utkání se v Berlíně neodehrálo náhodou, tehdy byl fotbalovou metropolí Německa. To dokazovala i skutečnost, že do výběru byli zařazeni čtyři hráči berlínských klubů. Důležitější ale je, že tento zápas proti výběru kolébky fotbalu ukázal, že německý fotbal se postupně stal součástí evropského i světového fotbalu (Angličané zvítězili 5:1 – poznámka redakce). Tehdy započala cesta, která přes četné mezinárodní zápasy vedla až ke čtyřem titulům mistrů světa.

Jste v klubu?

Čtvrtletník tvořený českými a zahraničními autory plný pestrých článků o fotbale a jeho společenských souvislostech. To chcete!

Chci!

A ta druhá událost?

První sezóna Berlínské ligy, šlo o ročník 1992/1993. Po více než čtyřech desetiletích rozdělení města a sportu se po pádu Berlínské zdi a přechodném období opět hrála společná městská liga! Sport obecně enormně podpořil opětovné srůstání východu a západu města po letech rozdělení. Také fotbal zásadním způsobem přispěl k procesu sjednocení.

Fanoušky především zajímá současnost – výsledky, hvězdy nebo přestupové částky. Proč je podle vás důležité zabývat se i historií fotbalu?

Když zazní úvodní hvizd, nezajímá historie opravdu nikoho. Tak to má být, protože ve fotbale jde o radost a vášeň. Přesto je fotbalová historie pro kluby i fanoušky důležitým dědictvím. Pohled do minulosti ukazuje, odkud pocházíme. Tradice propůjčuje křídla. Kromě jiného umožňuje fotbalovým nadšencům si navzájem porozumět a komunikovat spolu. S lidmi, které jste před chvílí ani neznali, začnete najednou rozebírat zápas, který se odehrál před mnoha lety.

Může zájem o fotbalovou historii nějak ovlivnit vnímání současného fotbalu?

Zkoumání fotbalové historie pomáhá zařadit aktuální události a vývoj. Nazývejme to reflexí minulého a současného sportu. Například otázky komercionalizace sportu jsou staré jako fotbal sám. Dnešní nešvary a negativní jevy provázející nadvládu peněz ve sportu se dají vysledovat daleko do minulosti.

Díky fotbalové historii také lépe chápeme společenskou roli sportu a jsme schopni odvodit i naši současnou společenskou odpovědnost. Vím, zní to teoreticky a škrobeně. Přesto během zápasové pauzy bychom se měli ptát okolí či sami sebe, zda neexistuje daleko větší rámec, než vyznačují linie hřiště.

Váš spolek Sport: Kultur byl založen z iniciativy Berlínského fotbalového svazu v roce 2012. Proč?

Zabýváme se historií, kulturně-společenským významem a odpovědností sportu, zvláště fotbalu. Naším dosud největším a divácky nejúspěšnějším projektem byl Fussball Route Berlin. Na panelech rozmístěných po městě popisuje fotbalovou historii Berlína. Vše si lze projít i virtuálně na webové stránce a v aplikaci berlinHistory. V současnosti hraje spolek důležitou roli při přípravě 125. výročí založení Berlínského fotbalového svazu. Výročí chceme využít k tomu, abychom ve městě posílili vědomí o tom, jak významnou společenskou roli sport hraje.

Co plánujete a na které cílové skupiny se soustředíte?

Berlínský fotbalový svaz plánuje důstojnou oslavu, v jejímž rámci by měla být prezentována výstava k historii svazu. Kromě toho se připravuje publikace, která představí přední osobnosti berlínské kopané. Samozřejmě se bude hrát fotbal. Zatím není jasné, zda se podaří sehrát turnaj s mužstvy z partnerských měst Berlína (jde o 17 světových metropolí, např. o Londýn, Los Angeles, Madrid, Paříž nebo Prahu – poznámka redakce). S našimi aktivitami během jubilea chceme oslovit především členy svazu a klubů. Je důležité, abychom historii tematizovali. V minulosti se podařila spousta věcí, na které mohou být členové hrdí. Ale také nechceme zamlčet temné stránky svazových dějin – především z dob nacistické diktatury.


Poznámka: Svazová republika

Pro lepší porozumění je důležité podotknout, že Německo si dodnes historicky udržuje federální strukturu a každá spolková země má svůj fotbalový svaz. V roce 1897 založili zástupci šesti berlínských klubů Svaz německých míčových spolků, přímého předchůdce dnešního Berlínského fotbalového svazu.

Do vzniku dvou německých států v roce 1949 tak fotbalové mistrovství Německa kopírovalo federální strukturu a o mistrovský titul se utkávali pohárovým způsobem mistři a vicemistři jednotlivých regionálních svazů. Vše změnil až vznik celonárodních soutěží v bývalé NDR (Oberliga) a NSR (Bundesliga).

Podrobně se fotbalovou historií Berlína zabýváme v aktuálním čísle čtvrtletníku Football Club.


Jak vidíte budoucnost berlínského fotbalu?

Díky soupeření obou bundesligových týmů – Herthy BSC a 1. FC Union Berlin – se berlínský fotbal bude jistě dál pozitivně rozvíjet a zvyšovat svoji úroveň. V Berlíně stejně jako v jiných městech se kvalita hry i zájem o fotbal vždy zvýšily, když mezi sebou kluby v rámci města či regionu soupeřili o sportovní nadvládu a přízeň publika. V zásadě ale zůstane berlínský fotbal také volnočasovou aktivitou a sportem amatérů ve všech věkových kategoriích. Kromě jiného bude směřovat k tomu, že stále více dívek a žen bude hrát fotbal ve volném čase či na klubové úrovni. Také ti dříve narození budou více ve hře. Dříve vše končilo „starými pány“, v pozdějším věku už nikdo nehrál. A dnes? Hraje se Walking Football (fotbal v chůzi – poznámka redakce) často s hráči, kteří už dávno překročili sedmdesátku.

A zůstává fotbal atraktivní i pro ty nejmladší?

Jak se fotbal ve skutečnosti bude vyvíjet a jestli se bude těšit stejné společenské pozornosti jako v současnosti, je otevřené. Jako historik se člověk naučil, že se fotbal přes veškerou kontinuitu stále proměňuje. Pokud zůstane rozmanitý, zachová si široký záběr a zůstane kreativní, má před sebou velkou budoucnost. Kam v budoucnu bude směřovat, záleží na hráčích a fanoušcích – daleko více než na manažerech.

(Rozhovor jsme vedli korespondenčně na dálku v lednu 2022 v rámci přípravy na velký text o historii (nejen) fotbalového Berlína, který najdete v aktuálním čísle tištěného Football Clubu)

Související články

Co čeká Liberec s Kaniou? A proč by Evropa v příští sezoně mohla klubu ublížit?

Nový majitel Liberce Ondřej Kania může do českého fotbalu přinést svěží vítr. Bude jeho projekt úspěšný? V čem se musí Severočeši z posledních sezon poučit? Jaké jsou vhodné posily? A jak moc by současný kádr přebudoval pravděpodobný budoucí trenér Radoslav Kováč? Poslechněte si další epizodu Football Club podcastu.

Podcast

Je sobota, protože je fotbal. Reportáž z pralesa

Fotbal není jenom Premier League. Za kopanou se dá vyrazit i za barák. Nebo během dne objet čtyři utkání napříč okresem. A přesně to jsme udělali. S tužkou na poznámky, od juniorky Benešova po poslední tým tamní okresní soutěže. Co jsme zažili?

Amatéři

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy
Popup se zavře za 8s