Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Fotbal za zvuků střelby a Premier League. Vítejte v Afghánistánu

10. březen 2018
Sdílejte:
Zápasy, při kterých na stadiony nesmějí ženy a v poločase se na trávníku konají veřejné popravy. Tak vypadal fotbal v Afghánistánu za vlády Tálibánu.
Afghánská reprezentace v roce 2015.Foto: Sooksun saksit/Shutterstock

Už od dětství miluji fotbal. Jako malí jsme si kopali za vysokými zdmi našeho dvorku v Herátu každé odpoledne. Zbožňovala jsem to. Hrála jsem s kluky ze sousedství, s bratranci a nikomu nevadilo, že jsem holka. Dokonce mě chválili, že jsem lepší. Zkoušeli mě, dávali mi otázky z historie fotbalu, vyptávali se na světové fotbalisty. Když jsem odpověděla správně, jásali a tleskali mi. Běhali jsme za míčem, komentovali jsme hru a k večeru jsme se žízniví a zpocení rozešli každý po svém.

Byla to divoká doba. Z dálky byla slyšet střelba, na ulici umírali civilisté, po úzkých herátských ulicích chodili podivní lidé s kalašnikovy na ramenou, měli dlouhé vousy, na černo namalované oči a páchli. Někteří nebyli o moc starší než já a často nemluvili mým rodným jazykem, perštinou. Odehrávalo se to v Afghánistánu v době, kdy byl u moci fundamentální Tálibán.

Hnutí Tálibán se v Afghánistánu objevilo během občanské války v roce 1994. Slíbilo lidem mír a osvobození od zkorumpované vlády, v zemi probíhala už několik let válka a lidé toužili po špetce klidu. V roce 1996 vyhrálo bitvu o Kábul a převzalo moc nad celým Afghánistánem. Tálibán založil islámský emirát a začal praktikovat svou vlastní verzi islámského práva. Netrvalo dlouho a lidé nemohli ani vycházet ven, natož si někde vesele kopat. U nás na zahradě jsme ale fotbal hráli, tam byl svět aspoň trošku normální.

Související články

Plzeňská kometa Šulc. Jak moc dobrý je? A o kolik lepší ještě může být?

Ofenzivní klenot Viktorie je v čele tabulky ligových střelců. Nejen proto z něj je žhavý vývozní artikl a hráč pro reprezentaci. Umí toho hodně. Přitom je mu stále 23 let a má tak velký prostor pro zlepšování. Máme pro vás detailní rozbor jeho hry, který pro Šulce nachází i překvapivou pozici.

Česká liga

Nezmar a Slavia jdou před komisi kvůli odposlechům z kauzy Berbr

Etická komise Fotbalové asociace ČR zahájila disciplinární řízení s Janem Nezmarem a pražskou Slavií. Řešit se budou podezření ze sezony 2018/19, kdy sešívaní vyhráli titul a Nezmar jim dělal sportovního ředitele.

Jan Nezmar
Aktualizováno

Galerie: Rekordní nula. Neuer už vládne žebříčku, kde je vysoko i Čech

Manuel Neuer čerstvě překonal i Ikera Casillase a má nejvíc vychytaných nul v Lize mistrů. V popředí tohoto žebříčku je i česká legenda. Projděte si ho v přehledné fotogalerii.

Liga mistrů
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.