Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Chycený začátek a region v euforii. Příběh posledního ostravského titulu

05. září 2022
Sdílejte:
Jen tři kluby dokázaly získat titul v československé i v české lize: Sparta, Slavia a Baník. Zatímco pražská S si v novodobé historii pravidelně vyměňují úspěšné éry, FCB už skoro 20 let čeká na zopakování sezony 2003/04. Tým trenéra Františka Komňackého tehdy překvapil a vybojoval pro Ostravu čtvrtý titul.
Listopad 2003. Chachaři vyráží na Letnou.Foto: Michal Klíma/Mafra/Profimedia

Baník Ostrava má sto let. Bývalá SK Slezská z hornického města se může chlubit bohatou historií: nechybí v ní úspěšní odchovanci, velké evropské bitvy na Bazalech a především ligové tituly. Ten vůbec první získal Baník v sezoně 1975/76, kdy sesadil z trůnu tehdy dominující bratislavský Slovan. Čekání na zopakování tohoto úspěchu netrvalo dlouho. Pod vedením legendárního trenéra Evžena Hadamczika slavil Baník v sezoně 1979/80 další titul a hned v následujícím ročníku přidal úspěšnou obhajobu.

V dalších dvou sezonách získal Baník ještě dvě stříbrné příčky, zlatá éra ale pomalu končila. V rámci československé ligy už klub další titul nezískal a výrazně lépe se mu nedařilo ani v samostatné české lize. V jejím premiérovém ročníku 1993/94 sice Ostrava vybojovala důstojné 3. místo, pak ale přišla slabá léta plná ekonomických problémů. Noví majitelé Alois Hadamczik a Petr Lamich z nich klub na přelomu tisíciletí postupně vytáhli, několik let trvající boj se ale neobešel bez výkonnostního úpadku.

Návrat střelce

Když FCB v sezoně 2000/01 horko těžko zachraňoval účast v první lize, asi málokdo by tipoval, že je za rohem další historický úspěch. Baník se ale po tomto kritickém období přeci jen odrazil k lepším časům. Další rok skončil na solidním 6. místě, v sezoně 2002/03 pak umístění ještě o příčku vylepšil.

Související články

50 dnů do Eura. Vyrazte na turnaj i bez vstupenek!

Fotbalový svátek roku se neúprosně blíží. Co si vlastně od Eura slibuje celé Německo? Jaký program kromě samotných zápasů bude nachystaný? Na co se mají připravit čeští fanoušci v Lipsku a Hamburku? Máme pro vás odpovědi.

Cesta na Euro

Brněnská otočka. Zbrojovku nakonec získal Zábranský, majitel Komety

Pavel Svoreň to nebude. Novým většinovým vlastníkem Zbrojovky Brno se překvapivě stane bývalý hokejista a majitel Komety Libor Zábranský.

Brno
Aktualizováno

Kudy do Evropy? Kompletní průvodce po příštích předkolech pro českou pětku

Ligové finále je za dveřmi. Vyřeší, kterých pět týmů Česko pošle do Evropy. V klíčových předkolech se pak projeví i jeden další efekt vysokého českého koeficientu. Ukážeme vám i to, jací soupeři se pro české kluby rýsují, v čem změny systému nenahrávají Spartě, proč by slávisté měli v EL fandit Leverkusenu nebo v jakém případě se Plzeň může posunout až do play-off o EL.

Koeficienty
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.