Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

František Kalenda

Spisovatel a publicista zaměřující se na Latinskou Ameriku. Působí jako výzkumný pracovník v oboru antropologie na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy, kde také na bakalářském oboru v angličtině přednáší mimo jiné o latinskoamerické historii. Je autorem série historických detektivek z období Karla IV. a knížky pro děti a mládež Pes, kocour a sirotek.

Pád fotbalového chrámu. Jak Maracanã přišla o duši

Byl největší, zažil největší návštěvu všech dob. Pelé tu vstřelil svůj tisící gól. Chodilo se sem bavit celé Rio, bohatí i chudí. Dnes je ze slavného Maracanã průměrný stadion pro střední třídu. Jako by snad ani nebyl v Brazílií.

Stadiony

A někdy příště u nás. Maroko věří, že mu úspěch pomůže k dalšímu snu

Ať už zápas o bronz dopadne jakkoli, Maroko se zapsalo v Kataru do historie. Za úspěchem je mix investic do fotbalové infrastruktury, talentu a oddané marocké komunity v zahraničí. Úspěch chce arabská země maximálně vytěžit: cíl je MS 2030 v Maroku.

Maroko

Neymar jako volební trumf. Fotbal v Brazílii slouží politice

Fotbalovou hvězdu porazila zpěvačka. I tak se dá interpretovat výsledek nedávných brazilských voleb. Někteří reprezentanti v čele s Neymarem podporovali prezidenta Jaira Bolsonara. Nepomohlo to, i když v Brazílii má přiživování politiky na fotbale dlouhou tradici.

Brazílie
Popup se zavře za 8s