Football Club x Kudy běží zajíc: Velký speciál k EURU 2024! Předobjednávky zde

United nebo Juventus můžete spoluvlastnit. Z lásky ke klubu ale akcie nekupujte

22. srpen 2022
Sdílejte:
Vsadit si na fotbal můžete i na burze. Akcie fotbalových klubů jsou ale rizikové pomalu stejně jako sázky. Když přijde korupční kauza nebo covid, jdete dolů.
Foto: fifg/Shutterstock

Manchester United, Juventus Turín, Borussia Dortmund, Ajax Amsterdam nebo AS Řím. Na finančních výsledcích všech těchto klubů se můžete podílet, s jejich akciemi se obchoduje na burze. Můžete si je koupit a stát spolumajiteli zmíněných klubů. Už dopředu vás ale musíme varovat. Zatímco fotbalové kluby se naučily žít na dluh a zisk je pro ně prakticky neznámé slovo, investoři to mají rádi naopak.

Akcie Applu nebo Tesly za posledních pět let raketově vyrostly, bohatě se vyplatil třeba i nákup ČEZu. Cenné papíry fotbalových klubů naopak spíše klesaly. Například akcie Manchesteru United, jednoho z nejhodnotnějších klubů světa, ztratila za posledních pět let 16 % hodnoty. To znamená, že kdybyste akcie United koupili za 100 tisíc korun, máte v nich dnes 84 tisíc.

Světlou výjimkou z klubů, které jsme v úvodu zmínili, je Ajax Amsterdam. Jeho akcie se naopak za posledních pět let zhodnotila o více jak desetinu. Kdybyste je koupili za 100 tisíc, máte přes 110. Ajax navíc svým akcionářům vyplácí pravidelně dividendy, tedy podíl na zisku. Za předchozí roky tak mají vlastníci jeho akcií o zhruba desetinu vložených peněz ročně více jen z dividend.

Když se klubu daří, daří se i akciím. Ajax hrál v roce 2019 semifinále Ligy mistrů a dařilo se mu v ní i v minulé sezoně. Navíc jde o jeden z mála předních evropských klubů, jehož hospodaření je pravidelně ziskové. Akcie Ajaxu je tak za posledních pět let v plusu i přesto, že fotbal byl zasažen covidem a kluby byly bez diváků a bez příjmů ze vstupného.

Související články

Věřím, že si v Premier League zachytá, říká Hladkého agent

Martin Štěpanovský je s Václavem Hladkým už od začátku jeho britské cesty. V rozhovoru s FC fotbalový agent vysvětluje, proč šli za snem o Premier League, která je teď po postupu s Ipswichem blízko, přes Skotsko a čtvrtou anglickou ligu. Mluví i o zájmu skotských gigantů, jednání o nové smlouvě či zklamání z poslední reprezentační nominace.

Rozhovor

Odmítl Real, protože musel. Pak vystřelil první evropský titul

Kariéru strávil v provinčním Rostově. Hrál šachy, psal knihy, nepil. Autor vítězné trefy z finále prvního mistrovství Evropy byl sovětským unikátem.

Cesta na Euro

Byznys se sportovním oblečením pro kluby se mění, říká Pavel Hodek z yoursport

„Největší značky jako Nike nebo Adidas postupně upouštějí od přímého zastoupení na českém trhu a fungují zde jen zprostředkovaně ze zahraničí. To je šance pro menší značky, které klubům zajišťují kompletní servis a flexibilitu,“ říká Pavel Hodek, CEO společnosti yoursport, která se specializuje na distribuci sportovního vybavení.

Spolupráce
Popup se zavře za 8s
Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.

Staňte se předplatiteli Football Clubu a odemkněte si všechny prémiové texty! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.