E-shop Football Club: Předplatné webu, knihy a mnohem více!

Co bude s fotbalem na Ukrajině a v Rusku? Odpovídají novináři Soukup a Raiman

26. květen 2022
Sdílejte:
Že by se neměl míchat fotbal s politikou? Když nemůžete sportovat, protože vám někdo vybombarduje stadiony, tak prostě musíte politiku řešit, shodují se novináři Ondřej Soukup a Vojtěch Raiman ve Football Club podcastu věnovanému válce na Ukrajině a jejímu dopadu na fotbal.
Hosty podcastu byli zleva Ondřej Soukup a Vojtěch Raiman.Foto: Tomáš Cetkovský

Od konce února celý svět s obavami sleduje agresi ruských vojsk na Ukrajině. Válka zasáhla miliony lidí, kteří přišli o své blízké, střechu nad hlavou, obživu a taky zábavu. Ukrajinská fotbalová liga se nedohrála, ruské reprezentace i kluby byly vyloučeny z mezinárodních soutěží.

Ve třetím dílu podcastu magazínu Football Club je hlavním tématem – stejně jako v případě dvacátého čísla našeho čtvrtletníku – Fotbal a válka. Bohužel hlavně ta aktuální.

Do studia přišli diskutovat redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup a fotbalový publicista Vojtěch Raiman. Oba se znalostmi východní Evropy a zpráv z Ruska a Ukrajiny.

Jaká je současná situace a vyhlídky ukrajinských klubů? Které z nich nepřežily válečnou vřavu? Co bude s ruským fotbalem? Existuje snad možnost, že by se vydal asijským směrem? A proč je dnes absolutně nepřijatelné klišé, že sport a politika by se neměly propojovat?

I o hledání odpovědí na tyto otázky je nové vydání podcastu magazínu Football Club. Téma to není příjemné, ale společensky naprosto zásadní, zavírat oči před ním nelze. Tak dobrý poslech!

Hlavní témata podcastu:

1:07 - Aktuální situace největších ukrajinských klubů a budoucnost ukrajinské ligy.

11:28 - Co čeká reprezentaci Ukrajiny a má za současného stavu šanci postoupit z baráže na mistrovství světa v Kataru?

14:22 - Tresty pro ruské týmy. Dalo se postupovat jinak? A proč nejde v Rusku oddělovat politiku a fotbal? Jak bude fungovat ruská liga po jejím odříznutí od světa.

20:24 - Dynamo Kyjev. Legendární klub s největší fanouškovskou základnou v rukách bratrů Surkisových a s propojením na prokremelského oligarchu Viktora Medvedčuka.

25:35 - Budou chtít dál hrát cizinci v ruské lize? Zavírání očí sportovců před válkou.

29:28 - Cesta ruského fotbalu do Asie. Prosazování ruských politických zájmů v zahraničí prostřednictvím sportu.

33:27 - Anexe Krymu. Konec fotbalu v Doněcku. Budoucnost týmu Šachtar Doněck. Bizarní soutěže Konfederace nezávislých fotbalových asociací.

43:13 - Šeriff Tiraspol, separatistická část Moldavska a další postup ruské armády. A jaké další kluby bývalého Sovětského svazu se dnes vyplatí sledovat?

Aktuální číslo máte?

Angličan chce do Německa. Sol Campbell v rozhovoru s FC o trenérské kariéře.

Tady vládne Šeriff! Ondřej Soukup o podivuhodném klubu v ruském Moldavsku.

La Furia Ceca: italský pohled na Pavla Nedvěda.

Z nacisty hrdinou. Jan Kaliba vypráví příběh bývalého brankáře Manchesteru City.

A další skvělé texty na více jak 160 stranách.

Související články

Glosář Luďka Mádla: Ligová inventura, ďábel snad nohu z plynu nestáhne

Nejen boj o titul. Sledujme i honičku o čtvrté místo, snahu klokanů vše ještě spravit nebo odmítání Černého Petra. A uhodnete skokana roku?

Glosář

Žádné míče, žádné sítě. Jak poslední nefotbalová země světa staví nároďák

Vyťukal jsem telefonní číslo. Měl jsem v Praze devět hodin ráno, Justin Walley v Tichomoří osm večer. „Ahoj. Jsem na Marshallových ostrovech. Nemají tu fotbalisty, nemají tu hřiště. Jsme jako evangelisti. Ještě letos chceme odehrát první zápas,“ řekl mi. Tohle je příběh dobrodruha, co pomáhá vybudovat národní tým v poslední zemi OSN, která svou reprezentaci ještě nemá.

Zelená je tráva

Německý souhrn: Češi drží Leverkusen a Nagelsmann si řekl o angažmá

Dost na nervy začal svým fanouškům hrát Bayer Leverkusen. Na branky v nastavení se příhodně před reprezentačním srazem stal expertem Patrik Schick. Svoji nominaci gólově opodstatnil také Adam Hložek. Na Euro se připravují i domácí Němci. O tom všem v evropsky laděné edici seriálu Die Liga.

Die Liga
Popup se zavře za 8s