„Skandál“ po třech minutách. Vysvětlíme vám, proč první gól v Kataru neplatil

20. listopad 2022
Sdílejte:
V zahajovacím zápase mistrovství světa nebyl Ekvádorcům proti domácímu Kataru uznán hned na začátku zápasu gól. Z prvních záběrů nešlo poznat proč, na důkaz se čekalo a nedůvěra rostla. Ofsajd to byl těsný a okem prakticky nerozpoznatelný. Podle pravidel ale byl.
Nejrychlejší gól v zahajovacím zápase MS, který neplatil.Foto: Profimedia

Trvalo to jen tři minuty a mistrovství světa v Kataru za sebou mělo první velký skandál. Aspoň tak to zpočátku vypadalo. Ekvádor dal gól a VAR ho neuznal, i když ze záběrů přímo ze hry nebyl odpískaný ofsajd rozpoznatelný.

Například sociální síť Twitter během chvíle explodovala. Lidé měli jasno, Katar nemůže prohrát a FIFA mu v tom pomůže.

Tento pocit dlouhou dobu přiživovalo, že televizní divák nedostal žádný podrobný rozbor ofsajdové situace. Nikdo divákům nevykreslil ofsajdovou linii, jak jsou na to z nejlepších fotbalových soutěží zvyklí.

Až po několika minutách se objevil důkaz. Pocházel od nově zavedeného poloautomatického systému, který rozhodčí sám upozorňuje na ofsajdové situace. Je na něm vidět ofsajdová pozice (noha za ofsajdovou linií) Ekvádorce, který následně nahrával na neuznaný gól.

Důkaz o ofsajdové pozici.

Vše bylo na první pohled nepřehledné nejen proto, že šlo o ofsajdovou pozici, která byla těžko postřehnutelná pouhým okem. Vycházela také ze situace, ve které to vypadalo na odehrání míče od katarského brankáře.

Jenže míč k Michaelovi Estradovi, který byl v ofsajdu, šel od Felixe Torrese, který byl v souboji s katarským brankářem.

Protože Estradova noha byla v ofsajdové pozici – za jeho nohou byl už jen jeden Katařan blíž k brankové čáře – a protože Estrada z této ofsajdové pozice následně asistoval u gólu, tak branka nakonec nebyla uznána.

Pravidla říkají, že hráč je v ofsajdové pozici, když kterákoliv část hlavy, těla nebo nohy je blíž k brankové čáře soupeře než míč a než předposlední bránící hráč soupeře. A protože se Estrada z ofsajdové pozice aktivně zapojil do hry, byl to ofsajd.

Úvodní zápas mistrovství světa v Kataru skončil výhrou Ekvádoru 2:0, když oba góly vstřelil Enner Valencia, který dal i první neuznaný gól. První regulérní gól zaznamenal o třináct minut později z penalty, kterou VAR ani nezkoumal.

Mimochodem: kdyby úvodní gól po třech minutách hry platil, byl by to nejrychlejší gól v zahajovacím zápase mistrovství světa.

Možná se nám všem pro další průběh šampionátu bude hodit přesné znění pravidla o ofsajdu, která jsme vytáhli z aktuálních pravidel na webu Fotbalové asociace ČR.

Pravidlo 11 - ofsajd

1. Ofsajdová pozice

Být v ofsajdové pozici není porušením pravidla.

Hráč je v ofsajdové pozici, když:

● kterákoliv část hlavy, těla nebo nohy je na polovině soupeře (vyjma středové čáry) a

● kterákoliv část hlavy, těla nebo nohy je blíže k brankové čáře soupeře než míč a než předposlední bránící hráč soupeře.

Ruce a paže všech hráčů, včetně brankářů, nejsou brány v úvahu. Pro účely posouzení ofsajdu je horní hranice ruky v linii se spodní částí podpaží.

Hráč není v ofsajdové pozici, když je na stejné úrovni jako

● předposlední hráč soupeře nebo

● poslední dva hráči soupeře.

2. Ofsajd

Hráč, který je v ofsajdové pozici, bude potrestán za ofsajd jen tehdy, jestliže v okamžiku, kdy míčem zahraje nebo se míče dotkne (určující je okamžik prvního zahrání nebo doteku jeho spoluhráče s míčem) některý z jeho spoluhráčů, je aktivně zapojen do hry tím, že

● ovlivní hru tak, že zahraje míč nebo se dotkne míče, který mu přihrál spoluhráč, nebo

● ovlivní soupeře tím, že

– zabrání mu v hraní míče nebo v možnosti hrát míčem tím, že mu zjevně brání ve výhledu, nebo

– svádí se soupeřem souboj o míč, nebo

– zjevně se pokusí zahrát míč, který je v jeho blízkosti, přičemž ovlivní soupeře, nebo

– provede jasnou akci, která má zjevný vliv na možnost soupeře hrát míčem, nebo

● získá výhodu tím, že zahraje míč nebo ovlivní soupeře, jestliže míč

– odskočil nebo se odrazil od brankové tyče, břevna, soupeře nebo rozhodčího

– byl úmyslně zahrán soupeřem při obranném zákroku

Hráč v ofsajdové pozici, který obdrží míč od soupeře, který vědomě hraje míčem (včetně úmyslného hraní míče rukou) se nepovažuje za hráče, který získal výhodu, pokud to nebyl úmyslný obranný zákrok.

O „obranný zákrok“ se jedná, pokud hráč zahraje nebo se pokusí zahrát míčem, který směřuje na branku, kteroukoliv částí těla vyjma rukou nebo paží (pokud se nejedná o brankáře ve vlastním pokutovém území).

V situacích, kde:

● hráč se pohybuje z ofsajdové pozice nebo stojí v ofsajdové pozici, je v cestě protihráči a tím ovlivní jeho pohyb směrem k míči, se jedná o ofsajd, má-li to vliv na schopnost protihráče hrát míčem nebo svést souboj o míč; jestliže se hráč postaví soupeři do cesty a tím se dopustí přestupku (např. mu brání v pohybu), má být tento přestupek potrestán podle Pravidla 12

● hráč v ofsajdové pozici se pohybuje směrem k míči s úmyslem míč zahrát a je faulován dříve, než míčem zahrál nebo se pokusil míč zahrát, nebo hráč svádí souboj o míč se soupeřem, bude potrestán přestupek, protože k němu došlo dříve, než k ofsajdu

● přestupek je spáchán proti hráči v ofsajdové pozici, který již míčem hraje nebo se pokouší jím hrát nebo svádí se soupeřem souboj o míč, bude potrestán za ofsajd, protože k němu došlo dříve než k přestupku

3. Není ofsajd

O ofsajd se nejedná, pokud hráč získá míč přímo:

● z kopu od branky

● z vhazování

● z kopu z rohu

4. Porušení pravidla a sankce

Za porušení tohoto pravidla rozhodčí nařídí nepřímý volný kop tam, kde došlo k porušení pravidla, včetně případu, kdy k ofsajdu dojde na vlastní polovině hrací plochy.

Bránící hráč, který opustil hrací plochu bez souhlasu rozhodčího, se pro účely ofsajdu považuje za hráče na brankové čáře nebo na pomezní čáře až do nejbližšího přerušení hry nebo do chvíle, kdy bránící družstvo zahrálo míč směrem ke středové čáře, a míč opustil pokutové území bránícího družstva.

Pokud hráč opustil hrací plochu úmyslně, musí být napomenut při nejbližším přerušení hry.

Útočící hráč může opustit hrací plochu nebo zůstat mimo hrací plochu, aby nebyl aktivně zapojen do hry. Pokud se hráč vrátí na hrací plochu přes brankovou čáru a zapojí se do hry před nejbližším přerušením hry, nebo dřív, než bránící družstvo zahraje míč směrem ke středové čáře a míč opustí pokutové území bránícího družstva, má být hráč pro účely ofsajdu považován za hráče stojícího na brankové čáře.

Pokud hráč úmyslně opustí hrací plochu a vrátí se na ni bez souhlasu rozhodčího a tím získá výhodu, nebude potrestán za ofsajd, ale musí být napomenut.

Jestliže útočící hráč nehybně stojí mezi brankovými tyčemi a uvnitř branky ve chvíli, kdy míč vejde do branky, musí být branka uznána, vyjma případů, kdy se hráč proviní ofsajdem nebo poruší Pravidlo 12; v těchto případech rozhodčí naváže hru přímým nebo nepřímým volným kopem.



Související články

Hašek prohrál spor se Spartou. Musí jí zaplatit téměř 2,5 milionu

Mezinárodní arbitráž definitivně vyřešila téměř tři roky trvající spor mezi Spartou a Martinem Haškem mladším. Ten dal výpověď neoprávněně.

Zprávy

Messi proti Maradonovi. Radost proti Mexiku ukazuje, že hraje o všechno

Argentinský kapitán Lionel Messi sice o víkendu svému týmu vystřelil šanci na přežití v turnaji, pokud se ale chce vyrovnat Maradonovi, musí v Kataru dovést Argentinu až na samotný vrchol.

MS Katar

Proč chybí Češi v Kataru? Šilhavého tým nemá jasný plán jako Dánsko nebo Wales

Češi se nedostali do Kataru i proto, že nemají pevné herní základy. Jaké jsou možnosti, když hrajete s jasně daným stylem, ukazují Dánsko a Wales. Tedy země s podobným potenciálem jako Česko, se kterými by se reprezentace měla porovnávat.

Taktika
Popup se zavře za 8s