Diskuse k článku:

Appleton Estate: Chuť Jamajky v každém doušku

Foto: Warehouse#1

Domov unikátních rumů

Jamajka je kolébkou výroby rumů, v polovině 18. století zde jejich výroba dokonce začala. V 19. století byla Jamajka největším vývozcem rumu do Evropy, na počátku 20. století vyvážela kolem 20 milionů litrů rumu za rok. Tehdy zde fungovalo 105 různých destilerií, dnes je na Jamajce destilerií šest. Appleton Estate je nejstarší nepřetržitě fungující třtinovou plantáží a palírnou. Za rostoucí popularitou jamajských rumů stojí nejen touha poznávat různé rumové styly, ale i jedinečný chuťový zážitek, který rumy Appleton Estate jednoznačně odlišuje.

Rum s jedinečným terroir

Rumy Appleton Estate se vyznačují zcela unikátním charakterem. Ten je formován vápencovou půdou, pramenitou vodou i klimatickými podmínkami Nassau Valley, tedy údolí, kde se rodí. Do terroir rumů Appleton Estate se ale vedle ducha místa promítá i vášeň lidí, kteří je vyrábí. Za jejich chutí stojí první dáma světa rumu a master blenderka Appleton Estate, Joy Spence.

„Joy Spence je duší Appleton Estate. Vytvořila řadu nezapomenutelných blendů a dokázala úžasné věci. Rumy Appleton Estate se můžou pochlubit chuťovým profilem, jaký mají obvykle rumy s mnohem vyšším obsahem alkoholu, kolem 63-70 %. Chuťový profil takových rumů bývá neuvěřitelně intenzivní, ale množství alkoholu vám nedovolí vychutnat si ho tolik. Joy vzala všechnu tuto intenzitu a charakter a vytvořila rumy daleko dostupnější širokému okruhu konzumentů, což je jejím cílem a filozofií. Appleton Estate rumy se tak obvykle lahvují při obsahu alkoholu 40-45 %,“ popisuje Robert Polo, ambasador jamajských rumů Warehouse#1 a Appleton Estate.

Foto: Warehouse#1

Jamajka v lahvi

Jamajka je ostrovem, který by co do rozlohy zabral necelou sedminu naší země. Přesto překypuje krásami, které je radost objevovat. „Lidé, kultura, rum, příroda, jídlo. Dohromady tvoří celek, který si snadno zamilujete. Už když jsem Jamajku navštívil poprvé, tehdy jako dvacetiletý, naprosto mě okouzlila. Teď tam jezdím každý rok a každá cesta je lepší a lepší. Vždy je co objevovat! Jeden den můžete vyrazit do hor, další na pláž, můžete obdivovat panenskou přírodu a rozmanité druhy zvířat a nechat se uchvátit chutěmi, které nabízí. Nevynechejte národní pokrm Ackee and Saltfish, čerstvého humra na pláži a samozřejmě výjimečný rum, který zde z mimořádných jamajských zdrojů vzniká,“ láká Robert Polo k návštěvě karibské perly a dodává, že ačkoli se dá jet na Jamajku celoročně, největší počet lidí sem míří mezi prosincem a dubnem.

Všechny zmíněné krásy Jamajky se podle jeho slov také vtiskly do charakteru rumů Appleton Estate: „Rumy Appleton Estate jsou jako Jamajka v lahvi. Promítá se do nich její slunce, radostné užívání si života, melasa, přírodní bohatství i řemeslnost. Kdybych měl velice krátce rumy Appleton Estate popsat, zdůraznil bych, že jde o destilát, který je 100% přírodní, absolutně bez jakýchkoli dodatečných přísad. Aby dosáhl chuti a charakteru, který má, nepotřebuje žádné další ingredience. Lidem, kteří už nahlédli do světa rumu, bych řekl, že jde o britský styl destilace. Sladkost použité melasy a vápencová voda charakteristická pro rodiště Appleton Estate rumů, jim dávají velice unikátní chuť. Za vrchními tóny pomerančové kůry, které jsou pro ně typické, stojí unikátní destilační zařízení. Další bohaté tóny vanilky, kávy, kakaa nebo oříšků vznikají tropickým zráním.“

Rumy Appleton Estate zakoupíte na www.warehouse1.cz nebo v prodejně Warehouse#1 v pražském Karlíně.

Foto: Warehouse#1

Související články

Vyrazte na olympiádu, lístky jsou. Na turnaji chybí obhájci i evropští šampioni

Exotika, velká jména i absentující favoriti. To je fotbalový turnaj pod pěti kruhy. Jestli máte chuť na zápasy na slavných francouzských stadionech, můžete vyrazit…

Přímák

Ničeho nelituju a mám plán. Samek to v Itálii nebalí, chce se odrazit k lepším časům v Serii B

Daniel Samek má za sebou dva roky v italském Lecce. K titulu se Slavií tam přidal mistrovskou trofej v ceněné Primaveře. Juniorskou ligu už ale hrát nechce a teď doufá, že se už brzo přesune do Serie B, o čemž právě jedná. O své italské cestě vypráví v rozhovoru s FC.

Rozhovor

Zbrojovka zevnitř. Sportovní ředitel Psotka o změně majitele i neviditelných problémech

Jak se pracuje v klubu, který pohledem zvenku v poslední době vypadal jako rozbitý? Ve velkém rozhovoru o tom mluví Zdeněk Psotka, sportovní manažer Zbrojovky.

O stupínek níž
Popup se zavře za 8s