Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Velký čínský obrat. Favorit derby vyhrává, ukazuje poslední desetiletka

22. říjen 2022
Sdílejte:
V nedělním derby favorit nevyhraje, protože žádný není. Výsledky za posledních deset let ale ukazují, že je hláška „v derby favorit nevyhrává“ mimo. A ukazují také to, jak Slavii pomohla stabilita pod vlastnictvím Číny a jak se Sparta hledá.
V březnu se v Edenu radovali sešívaní a i když v minulém ročníku se Spartou hned třikrát prohráli, mají od doby, co je vlastní Číňané, v derby výrazně pozitivní bilanci.Foto: Pavel Mazáč/CNC/Profimedia

Jedno z nejotřepanějších fotbalových klišé říká, že v derby favorit nevyhrává. V neděli, kdy se Slavia se Spartou popasují už po 304. v historii, to platit bude. Tohle derby totiž jasného favorita nemá. Slavia, která by jím podle vývoje v posledních letech byla, je decimovaná zraněními a má za sebou dva týdny hrůzy, kdy dvakrát prohrála s Kluží a jednou v Olomouci.

Trochu klidu ji sice dodaly dva poslední zápasy. Výhra v deseti nad Mladou Boleslaví byla cenná. Pohárová výhra na Dukle 4:0 ale klame. Vypadá totiž mnohem lépe, než co ukazovalo dění na hřišti. Slavia teď rozhodně nepřipomíná ten ligový válec, jakým byla po většinu působení Jindřicha Trpišovského v Edenu.

Sparta, které také chybí někteří hráči (Fortelný, Jankto nebo Pešek), naopak má za sebou výsledkové vzedmutí. V lize vyhrála tři zápasy v řadě (s Hradcem, v Brně a s Pardubicemi) a přidala pohodovou pohárovou výhru v Domažlicích. Bez prohry je už 12 zápasů v řadě, i když v nich je i tíživá série pěti ligových remíz, a to třeba se Zlínem nebo v Teplicích.

Související články

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast
Popup se zavře za 8s
Soutěž pro nové předplatitele!

Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! 

Získejte přístup ke všem článkům a podpořte redakci.