Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Tecl boduje, Kuchta trenéry trápí. Vládci i zklamání české fantasy

30. září 2022
Sdílejte:
Pro aktuální ročník české ligy jsme ve spolupráci se Sazka Fantasy připravili speciální turnaj Football Clubu, kde hrajeme třeba o Apple Watch. Jak první dva měsíce turnaje vypadaly? Kdo zabodoval? A kdo naopak zůstal za očekáváním?
Ve středu všeho je pan 8+2. Taková je bilance Stanislava Tecla v osmi ligových zápasech této sezony.Foto: Vlastimil Vacek/Právo/Profimedia

Koncept fantasy ligy proslavila anglická Premier League. Každé léto si tak kromě přestupových spekulací můžete číst plamenné diskuse mezi nadšenci do anglického fotbalu o tom, kterého hráče se letos vyplatí vzít do týmu a oznámení ceny největších hvězd hry je už téměř podobnou událostí jako oznámení nové posily.

Fantasy liga si získala takovou popularitu, že dnes je možné si ji zahrát v různých soutěžích po celém světě, dokonce i v různých sportech. Sazka Fantasy například kromě fotbalové české ligy nabízí turnaje v Lize mistrů, Premier League, ale i v hokejové Extralize a také v e-sportu. Svůj turnaj zde má i Football Club. Ten probíhá v české lize a můžete se do něj registrovat zadáním promo kódu „FCLiga“ na tomto odkazu.

Každý fotbalista na základě svých reálných statistik (jako například počet vstřelených gólů, udržených čistých kont, asistencí apod.) získává body. Na základě svých výkonů je pak ohodnocen určitou částkou, za kterou si ho můžete pořídit do fantasy týmu. Vašim úkolem je před začátkem každého kola vybrat jedenáctku hráčů, kteří podle vás podají nejlepší výkon a získají nejvíce bodů. Háček je ovšem v tom, že při výběru se musíte vejít do předem daného rozpočtu. Musíte tak pečlivě vybírat nejen mezi největšími hvězdami, ale i levnějšími alternativami.

Po skončení ligového kola se pak body jednotlivých fotbalistů sečtou a vyhrává ten, jehož jedenáctka nahrála nejvíce. Pokud vám jedno kolo nesedne, není třeba hned zoufat. Kromě tabulky za kolo se body přičítají i do celkové tabulky za podzim, z které po skončení podzimní části ligy také vzejdou vítězové.

Fantastická jedenáctka

Kteří hráči v české nejvyšší soutěži zatím bodují nejvíc?

Na postu brankáře pořadí vévodí plzeňský Jindřich Staněk, který v posledních pěti zápasech udržel čtyři čistá konta a za svá záda pustil pouhé dva střelecké pokusy. Celkově mu jeho výkony zatím vynesly 44 bodů. Tomu ovšem odpovídá i jeho aktuální cena 12,4 milionu. Levnější alternativu tak nabízí slávista Aleš Mandous, který je na 30 bodech a pořídit si ho můžete za 8,9 milionu. Třetí v počtu bodů je hradecký Michal Reichl s 28 body a cenou 10,2 milionu.

Dáme fantu?

Společně se Sazka Fantasy jsme připravili speciální turnaj k jarní části české ligy. Stačí se zaregistrovat a v profilu zadat promo kód „FCLiga“. Každé kolo nejlepší trenér vyhraje roční předplatné Football Clubu a druhý v pořadí roční předplatné časopisu Finmag. Nejlepších 15 trenérů po celém jaru získá další ceny. Pro šest nejlepších je roční předplatné Football Clubu, za 7. a 8. místo dáváme novou FC knihu. Trenér na 9. místě získá plakát z limitované edice od Ilony Polanski. Pro hráče na 10. až 14. místě máme 500 Kč na plakáty 442prints.cz, za 15. místo je lahev Chandon Garden Spritz. Do boje se vydal také redakční tým FC. Tak neváhejte a přihlaste se ještě dnes!

Chci hrát!

Základ úspěchu je pevná obrana, a proto i do fantasy je důležité vybírat ji pečlivě. Nejvíc bodů svým trenérům zatím nahráli sparťan Casper Höjer (47), viktorián Milan Havel (45) a slávista David Jurásek (44 bodů). Hned za ním je překvapivě Antonín Křapka (41) z Bohemians. Při pohledu na ceny hráčů je pak zajímavou možností také nová posila Sparty Asger Sörensen (27 bodů a 8,1 milionu) a liberecký matador Theodor Gebre Selassie (24 bodů a 7,8 milionu).

Ve středové lajně se nejvíce dařilo Michalu Ševčíkovi. Pět gólů, dvě asistence i 100% účast v základní jedenáctce Zbrojovky pomohly brněnskému talentu k 59 bodům. Na druhém místě jsou s velkým odstupem letenský Kryštof Daněk a boleslavský Tomáš Ladra, kteří nasbírali 44 bodů. Hned za nimi je klokan Petr Hronek s 41 body. Pokud byste do sestavy hledali levnější varianty, nabízí se například vsadit na Lukáše Červa s 32 body a cenovkou 8,7 milionu. Ještě zajímavější poměr cena/výkon nabízí další hráč Slovanu Liberec Christian Frýdek, který se může pochlubit 34 body a cenou 7,8 milionu.

Situace na hrotu je pak jasně v režii nezdolného útočníka Slavie Praha Stanislava Tecla. Ten dokázal nasbírat bezkonkurenčních 71 bodů a je tak vůbec neúspěšnějším hráčem celé fantasy. Zařadit do sestavy se vyplatilo i další zkušené kanonýry. Druhý je liberecký Mick van Buren (55) a třetí brněnský Jakub Řezníček má zatím 46 bodů. Prohání je čerstvý ligový vítr v podobě útočníka Teplic: Abdallah Gning má 44 bodů. Dařilo se i Mojmíru Chytilovi, Tomáši Čvančarovi (oba 42 bodů) nebo Jiřímu Klímovi (41 bodů).

Nejlepší jedenáctka po devíti kolech Sazka Fantasy
Hráč Počet bodů Cena v milionech Klub Fantasy pozice
Stanislav Tecl 71 12,1 Slavia útočník
Michal Ševčík 59 11,2 Brno záložník
Mick van Buren 55 10,5 Liberec útočník
Casper Höjer 47 9,3 Sparta obránce
Jakub Řezníček 46 10,8 Brno útočník
Milan Havel 45 12,2 Plzeň obránce
Kryštof Daněk 44 10,4 Sparta záložník
Abdallah Gning 44 10,5 Teplice útočník
David Jurásek 44 10,6 Slavia obránce
Tomáš Ladra 44 12,1 M. Boleslav záložník
Jindřich Staněk 44 12,4 Plzeň brankář

Objevy a zklamání

V kolonce překvapení dosavadní sezony musíme hned na úvod opět vyzdvihnout dvojici Stanislav Tecl a Michal Ševčík. Gólové hody útočníka Slavie jsou ozdobou celé soutěže a hitem fantasy ligy. Michal Ševčík si o pozornost řekl už minulý rok ve druhé lize. I přesto je takto skvělý přechod mezi českou elitu milým překvapením.

Nadmíru dobře vstoupil do nového ročníku také obránce Zlína Jakub Kolář: 32 bodů a dva vstřelené góly jsou pro mladého stopera skvělým počinem. Zapomínat bychom neměli ani na záložníka Hradce Králové Petra Kodeše. Ten zapracoval na své disciplinovanosti a nyní je každé kolo zárukou přísunu bodů.

Na hřišti je mi nejlíp. Hluboká sonda do myšlení Jindřicha Trpišovského

Otevřený rozhovor s Jindřichem Trpišovským o proměnách trenérské profese, využívání moderních technologií, zlozvycích české ligy nebo o psychické náročnosti profesionálního fotbalu.

Přečíst

Naopak zklamáním je bodový zisk Jana Kuchty. Ten i kvůli dlouhé absenci za červenou kartu nasbíral zatím pouhých 14 bodů. Nedařilo se ani dvojici obránců sešívaných Aiham Ousou, Eduardo Santos. První jmenovaný dosud nahrál 14 bodů a nová posila Slavie Santos zaznamenala dokonce jen sedm bodů.

Vyzvěte nás na souboj

Už přemýšlíte koho vybrat na víkend do sestavy? Pokud s námi ještě nehrajete, tak se stačí zaregistrovat na tomto odkazu do Sazka Fantasy, zadat promo kód „FCLiga“ a můžete změřit síly nejen s naší redakcí, ale i dalšími čtenáři. O první příčky v turnaji Football Clubu bojuje už přes 850 trenérů.

Každé kolo nejlepší trenér vyhraje roční předplatné Football Clubu a druhý v pořadí roční předplatné časopisu Finmag. Nejlepších devět trenérů po celém podzimu získá další ceny. Výherce bere chytré hodinky Apple Watch Series 6, za 2. a 3. místo je tričko FC a předplatné FC na dva roky, trenéři na 4. až 8. místě dostanou⁠ voucher na fotbalový plakát 442 prints a za 9. místo je⁠ láhev Chandon Garden Spritz.

Ať začínáte nebo jste zkušení harcovníci, tak vám do dalších kol přejeme šťastnou ruku při výběru sestavy a mnoho napínavých chvil s českou ligou i fantasy!

Klopp, Trpišovský, van der Vaart nebo Zeman. V čísle (3/2022) máme silnou sestavu. Byli jsme za nimi.

Kupuju!

Související články

Český sport jde s dobou a digitalizuje. Platformu EOS používá už 500 klubů

Přibývá sportovních klubů, které se při správě veškeré agendy spoléhají na moderní technologie a digitalizaci. Výjimkou není ani amatérský fotbal. Funkcionářům i členům oddílu totiž zbyde víc času na sport samotný.

Tiskové zprávy

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast
Popup se zavře za 8s