Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Stanciu má čínský titul po kontumační výhře. Slavia gratuluje

31. prosinec 2022
Sdílejte:
Nicolae Stanciu je mistrem Číny s klubem Wu-chan Three Towns. Místo dramatických zápasů rozhodl poslední kolo koronavirus. Vrátí se teď rumunský reprezentant do Slavie?
Nicolae Stanciu se Slavií v Lize mistrů na hřišti Interu.Foto: cristiano barni / Shutterstock

Až na úplném konci se udál možná ten nejvíc bizarní fotbalový okamžik roku 2022.

O titulu v čínské lize se v posledním kole nerozhodlo na hřišti. Rozhodovali kontumační výsledky ve prospěch obou o titul soupeřících týmů. Jejich protivníci nemohli nastoupit kvůli nákaze koronavirem.

Wu-chan Three Towns je mistrem díky lepšímu skóre, když má stejně bodů jako druhý Šan-tung Tchaj-šan. Oba si v posledním kole, které mělo rozhodnout, připsali kontumační výhru 3:0.

Kromě jiného to znamená, že čínským mistrem je i Nicolae Stanciu, bývalý hráč obou pražských S. Na rozdíl od Sparty mu k tomu ale Slavia pogratulovala. Má totiž blízko k Číně i Stanciovi.

Připomeňme, že vršovický klub vlastní čínská státní skupina Citic. A blízkost k rumunskému reprezentantovi je z doby před rokem 2022, kdy Stanciu se Slavií získal kromě jiného dva české tituly.

Už během vánočních svátků se na webu Slavie objevil text, ve kterém se Stanciu vyznává z lásky k vršovickému klubu nebo k tomu, že obdivuje trenéra Jindřicha Trpišovského.

Ten zase na Stancia vzpomínal naposledy po podzimním neúspěchu v konferenční lize. Za jeden z důvodů, proč Slavia nepostoupila, označil absenci Stanciových přihrávek.

Už tehdy na začátku listopadu se mluvilo o možném návratu 29letého rumunského reprezentanta do Edenu. „Stanciu chce zpátky do Slavie a její šéf Jaroslav Tvrdík ví, že se chce Nico vrátit,“ řekl Pavel Zíka z agentury SPOCS Global Sport, která Stancia zastupuje Seznam zprávám.

Kontroverzní vlastnící ohrožují fotbal. Trojského koně máme i v Česku

Jsou jako trojští koně, kluby si nekupují z lásky k fotbalu. Chtějí si přes ně zlepšit obraz, vyprat peníze nebo je mají jen jako hračku. Dost jich je v Anglii, jednoho máme i v Praze. Nemusíme to akceptovat.

Přečíst

Stanciu má v Číně smlouvu platnou do konce roku 2024. „Přesto má Slavia slušnou šanci hráče, s nímž v minulosti slavila dva tituly, znovu získat. Zadarmo by to sice patrně nebylo, důležitou roli však může hrát interes samotného hráče,“ psal na začátku listopadu v citovaném textu na Seznamu Luděk Mádl.

A dodal, že Stanciův zimní odchod byl ve Slavii zpětně vyhodnocen jako jedna z příčin jarní ztráty mistrovského titulu. Čínský klub měl za ofenzivního záložníka zaplatit čtyři miliony eur.

Stanciu do Slavie přišel před sezonou 2019/20 a hned ji pomohl v úspěšném play-off o Ligu mistrů s Kluží, tedy s klubem z města, v jehož blízkosti Stanciu v Rumunsku žije. Mimochodem i Kluž by Stanciua ráda získala. Do Edenu Stanciu přestoupil jen půl roku poté, co odešel ze Sparty do saudskoarabského Al-Ahli.

Slavia už v prosinci přivedla z Bohemians Petra Hronka. Naopak do belgického Genku odchází Yira Sor.

Mistr z Wu-chanu je nováčkem v nejvyšší čínské lize, v předchozích dvou letech vyhrál třetí a následně druhou ligu. Stanciu ho letos k titulu táhl společně s dvojicí brazilských krajánků Marcao - Davidson (27 a 18 gólů), když ve 27 zápasech zapsal deset branek a jedenáct asistencí.


Související články

Prohráli, a přesto si došli pro trofej. Tahle chyba rozhodčího vešla do dějin

Troufneme si tvrdit, že tenhle přes padesát let starý příběh je v době totálního profesionalismu neopakovatelný. Je o jediném vítězi evropského poháru, který na cestě za trofejí prohrál penaltový rozstřel.

Přímák

Pořád nechávejte výhodu! Slavný izraelský rozhodčí i o tom, jak si získat autoritu

Abraham Klein pískal první zápas mezi německým a izraelským klubem po 2. světové válce, i když část jeho rodiny vyvraždili nacisti. Dnes slaví 90. narozeniny. Tenhle velký rozhovor je zároveň exkurzí do zlatých časů mistrovství světa 70. a 80. let i skvělý rádce pro české rozhodčí, kterým do rozhodování hráči stále zhusta nepěkně mluví.

Rozhovor

Video: Pocem, kam jdeš! Španělský zázrak Lamine Yamal školil Brazilce

Je mu šestnáct let, válí za Barcelonu a na chleba si při reprezentačních zápasech maže hráče Brazílie. Seznamte se s kousky Lamine Yamala, největšího fotbalového talentu současnosti.

Zábava
Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu