Staňte se předplatiteli Football Clubu a vyhrajte třeba zájezd na Premier League! Více info zde

Slovácko zachraňuje koeficient. V boji o první patnáctku řádí Turecko

14. říjen 2022
Sdílejte:
Českému koeficientu nedělají dobře překvapivé ztráty Slavie. Ukážeme vám, jak na tom Česko nyní v boji o klíčovou patnáctou pozici je a podíváme se i na situaci pronásledovatelů.
Losování evropských pohárů. Ilustrační snímek.Foto: Profimedia

Začneme dobrou zprávou. Slovácko po šesti prohrách českých týmů v evropských pohárech v řadě tuhle sérii překvapivě utnulo výhrou 2:1 v Nice. Pro koeficient Česka, který určuje nasazení týmů z jednotlivých zemí do pohárů, to znamená velmi cenný půlbod navíc.

Od Plzně v nehratelné skupině Ligy mistrů nikdo další body nečeká (dost už jich získala v předkolech a jako bonus za postup do skupiny), dosavadní vystoupení Slavie ve skupině Evropské konferenční ligy je naopak z pohledu českého koeficientu hodně za očekáváním.

„Ať už Slavia z této skupiny postoupí, nebo ne, z hlediska koeficientu lze říci už teď, že její vystoupení je obrovské zklamání. Jediná výhra ze čtyř zápasů proti slabším soupeřům, to je ostudná bilance. Naše šance na udržení v patnáctce se významně snižují,“ shrnuje situaci autor twitterového účtu FC Koeficient, který evropské bodíky dlouhodobě počítá.

Česko se v aktuálním žebříčku průběžně drží v klíčové patnáctce, která by od sezony 2024/25 znamenala znovu pět českých týmů v evropských pohárech. Za aktuální sezonu české kluby do národního koeficientu připsaly už 5,75 bodu, z toho na Plzeň vychází 2,375, na Slavii 1,875, na Slovácko 1,375 a na Spartu 0,125.

Tlačenice kolem Česka je ale značná a nutnou podmínkou pro udržení se do 15. místa je, aby Slavia zase začala v Evropě vyhrávat a nejlépe, aby i na jaře zopakovala evropskou jízdu z posledních let. Když se k tomu přidá s dalšími překvapeními Slovácko, může se Česko nakonec radovat.

Aktuálně situace kolem 15. místa vypadá takto:

Pořadí a  země Celkový počet bodů Týmů v pohárech
11. Srbsko 30,875 2/4
12. Norsko 28,75 2/4
13. Česko 28,05 3/4
14. Turecko 27,9 4/5
15. Švýcarsko 27,675 2/4
16. Ukrajina 27,5 3/5
17. Dánsko 26,625 3/5
18. Rusko 26,215 0
19. Chorvatsko 25,4 1/4
20. Řecko 24,975 1/4
21. Izrael 24,25 2/4
22. Kypr 23,075 3/5
Zdroj: UEFA

Jako téměř jisté se zdá, že nás předběhne nyní 14. Turecko. Všechny jeho čtyři týmy (Fenerbahce a Trabzon v Evropské lize, Basaksehir a Sivasspor v konferenční lize) včera vyhrály a minimálně dva z nich ze skupin nejspíš postoupí.

Na jedenáctém místě je od nás už poměrně dost odskočené Srbsko, které má CZ Bělehrad v Evropské lize, kde to momentálně na postup ze skupiny nevypadá. Partizan má naopak dobře rozehranou „slováckou“ skupinu. Včera vyhrál nad Kolínem a do koeficientu připsal stejně jako Slovácko 0,5 bodu, protože i Srbsko mělo v pohárech v aktuálním ročníku čtyři týmy (2 body za výhru se dělí čtyřmi týmy).

Na hřišti je mi nejlíp. Hluboká sonda do myšlení Jindřicha Trpišovského

Otevřený rozhovor s Jindřichem Trpišovským o proměnách trenérské profese, využívání moderních technologií, zlozvycích české ligy nebo o psychické náročnosti profesionálního fotbalu.

Přečíst

K přeskočení Norska potřebujeme o jednu výhru a remízu víc, než nahrají Bodo/Glimt a Molde. Bodo včera v Evropské lize prohrálo doma s Arsenalem 0:1 a je třetí za PSV. Vypadá to ale, že si před zatím nulovým Curychem udrží náskok a půjde z třetího místa do play-off konferenční ligy, kde může sbírat další body. Molde se pak v posledních dvou zápasech popere o postup ze skupiny konferenční ligy v přímých soubojích s Djurgardenem a Gentem.

I patnáctému Švýcarsku zbývají v pohárech dva týmy a jeden z nich je už zmiňovaný FC Curych, který je ve skupině Evropské ligy zatím bez bodu a už také bez naděje na postup. Basilej po čtyřech zápasech vede svou skupinu konferenční ligy, ale se sedmi body je jen o tři body před posledním Zalgirisem. Vzhledem k tomu, že s ním Basilej příště hraje doma a skupinu končí zápasem v Jerevanu, to ale na postup do jara vypadá.

Šestnáctá Ukrajina na Česko ztrácí 0,55 bodu. To je odstup jedné výhra a jedné remízy. Ukrajina měla letos v pohárech pět týmů, takže za každou výhru svého týmu ve skupině připisuje 0,4 bodu do národního koeficientu a 0,2 za remízu. ve hře má ještě tři týmy. Šachtar v Lize mistrů bojuje o postup do osmifinále s Lipskem a na třetím místě, které zaručuje přesun do Evropské ligy, má čtyřbodový náskok na Celtic. Dynamo Kyjev má zatím nula bodů ve skupině Evropské ligy, ale odstup na třetí Larnaku je jen tříbodový. Dnipro je v konferenční lize druhé, tři body před Apollonem.

Sedmnácté Dánsko na nás ztrácí čtyři výhry a v pohárech má stejně jako Ukrajina ještě tří týmy z pěti. Kodaň na sebe v Lize mistrů upozornila bezbrankovou remízou s Manchesterem City. Zatím je ve skupině poslední a má dva body, stejně jako třetí Sevilla. Midtjylland je v Evropské lize ve skupině s Feyenoordem, Laziem a Grazem, kde všechny týmy mají pět bodů. A Silkeborg včera v Rumunsku zničil FCSB 5:0 a v konferenční lize je se šesti body druhý, o dva body před Anderlechtem.

Další země už mají odstup tak velký, že by pozici Česka ohrožovat neměly.

Roli budou hrát i bonusové body. Například za postup do osmifinále Ligy mistrů (Šachtar) se jich připisuje pět, takže Ukrajina by brala bonusový bod (5 děleno 5 za počet týmů v pohárech). Za první místo v Evropské lize jsou čtyři body, za druhé dva. V konferenční lize je to dva a jeden.

Podrobně bonusové body za postupy ukazuje následující tabulka (jde o body pro týmy, které se následně do národního koeficientu dělí počtem týmů).

Liga mistrů Evropská liga Evropská konferenční liga
Postup do skupiny 4 - -
1. / 2. místo ve skupině - 4/2 2/1
Postup do osmifinále 5 1 -
Postup do čtvrtfinále 1 1 -
Postup do semifinále 1 1 1
Postup do finále 1 1 1
Zdroj: UEFA

Klopp, Trpišovský, van der Vaart nebo Zeman. V čísle (3/2022) máme silnou sestavu. Byli jsme za nimi.

Kupuju!

Související články

Žádný návrat do Bayernu. Nagelsmann prodloužil u německého nároďáku

Julian Nagelsmann se po Euru do Bayernu nevrátí, jak se o tom v poslední době hojně spekulovalo. Místo toho šestatřicetiletý trenér prodloužil smlouvu jako kouč národního týmu. A to až do roku 2026, do příštího MS.

Cesta na Euro

Zlomí Kane prokletí? A má k triumfu v Lize mistrů blíž Mbappé, nebo Bellingham?

Liga mistrů během čtvrtfinálových bojů znovu ukázala své kouzlo. Je Bayern v menší krizi, než píší média? Bylo vystoupení Realu ostudou, nebo účel světil prostředky? A kdo má nejlíp nakročeno k celkovému triumfu? Vše o vrcholné fázi prestižní soutěže rozebírá nový díl FC podcastu.

Podcast

Jak porazit obra? Severský fotbalový zázrak ukázal recept

Hned první ostrý zápas Faerských ostrovů ze začátku 90. let vstoupil do dějin tohoto malého souostroví. A jde o velmi inspirativní příběh.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s