Fotbalové pohádky Zdeňka Folprechta nově i v audioverzi! 🎧 K poslechu zde

Slavia má nového Deliho. Z Norska přichází stoper Ogbu

06. leden 2023
Sdílejte:
Zadní řady druhého týmu Fortuna ligy vyztuží dvaadvacetiletý nigerijský bojovník Igoh Ogbu. V Edenu se upsal na čtyři roky. Podle šéfa Slavie Jaroslava Tvrdíka jde o číslo jedna ze seznamu vytipovaných posil.
Nigérijská posila Slavie Igoh Ogbu Foto: Marko Iglić, SK Slavia Praha

Slavia v pátek večer oznámila další posilu, která jí má pomoci v boji o titul. Červeno-bílý dres v jarní části sezony Fortuna ligy oblékne dvaadvacetiletý nigerijský stoper Igoh Ogbu. „Je to hráč, o kterém se bavíme delší dobu, měli jsme o něj zájem už v letním přestupním období. Opravdu hodně nás zaujal, bohužel v létě to nevyšlo z mnoha důvodů. Náš zájem trval dál, pokračovali jsme v jeho sledování. Po dlouhých a komplikovaných jednáních se teď přestup povedl. Jsme za to opravdu moc rádi, je to hráč, kterého jsme typologicky hledali,“ říká k přestupu trenér Slavie Jindřich Trpišovský.

Vytáhlý stoper se do Prahy stěhuje z norského Lilleströmu, kde působil od ledna 2021. Ze stejného klubu k rivalovi z Letné už na konci prosince přestoupil finský reprezentační záložník Kaan Kairinen. Pro Ogbua nebyl čtvrtý tým posledního ročníku norské ligy jeho prvním angažmá v téhle zemi, v roce 2021 krátce po svých osmnáctých narozeninách přestoupil z nigerijského Gombe United FC do Rosenborgu, odkud dvakrát hostoval v druhé nejvyšší soutěži.

Ogbu by si rád v příští sezoně zahrál za sešívané v pohárové Evropě. Loni v létě absolvoval tři zápasy v kvalifikaci Evropské konferenční ligy, Lilleström nakonec vypadl proti belgickému Royal Antverpy. Nejvíc se ale prý těší na vyprodaný Eden. „Nejlepší atmosféra, co jsem viděl, byla, když jsem se koukal na derby. Stadion byl plný a fanoušci Slavie byli neuvěřitelní. Hodně mě to inspirovalo, rád vidím, že lidé milují fotbal. Nejdou se jen podívat jako v některých zemích, tady vidím, že fotbal od srdce milují,“ říká Nigerijec.

Další bráška?

„Je na tom velice dobře rychlostně, fyzicky, má velmi dobrou hlavu, je silný v soubojích. Je to důrazný typ stopera, který je ale i rychlostně vybaven, je schopný hrát ve stoperské dvojici i trojici. Má bojovný naturel, k čemuž samozřejmě patří i určité chyby. Je to ale mladý hráč, se kterým chceme pracovat. Trošku vzdáleně připomíná Simona Deliho, když u nás začínal, atletický typ, velký bojovník. Jeho styl je až trošku hokejový, obětavě padá do střel. Měl velký zájem k nám jít, nakonec se podařilo udělat dohodu s jeho mateřským klubem, za což jsme moc rádi,“ popisuje Trpišovský styl hry Ogbua, který se ve Slavii potká s krajany Peterem Olayinkou a Mosesem Usorem.

Ogbu reprezentoval Nigérii v mládežnických kategoriích. Ve výběru do dvaceti let nastoupil sedmkrát, pokaždé v základní sestavě. Dva zápasy si zahrál na mistrovství světa do dvaceti let v roce 2019. Slavia dnes přitom představila i další africkou posilu, když dopoledne potvrdila přestup senegalského útočníka Babacara Sy, který na podzim působil v Táborsku.


Související články

Ulich: Zájem o Hradec dál máme. A teď jsme silnější

V roce 1995 byl u slavné hradecké výhry v Poháru ČMFS a následné jízdy Pohárem vítězů pohárů jako hráč. O dvaadvacet let později se podnikatel Ivo Ulich neúspěšně ucházel o majetkový vstup do klubu, který se město dlouhodobě snaží prodat. A zájem má stále. „Já zbraně neskládám,“ prohlašuje odhodlaně.

Rozhovor

Glosář Luďka Mádla: Repre jako „S“? Věřme, že příště

Ivan Hašek odstartoval dvěma výhrami se spoustou nedostatků. Tým nutně potřebuje návrat Vladimíra Coufala. A pomohlo by, kdyby sám sebe našel Ladislav Krejčí.

Glosář

Euro 2024 přehledně: Kde a kdy hraje Česko? A dají se ještě pořídit vstupenky?

Česko už zná všechny soupeře ve skupině F na Euru 2024, které se hraje v Německu. Všechno, co o evropském šampionátu potřebujete vědět, najdete v následujícím průvodci.

Cesta na Euro
Popup se zavře za 8s
zavřít reklamu